Pátek 3. května 2024
Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav
Oblačno, déšť 19°C

Tři do páru

Nevěru provozuje mnoho mladších mužů jako sport. Doma jsou spokojení, ale mít milenku je IN...
10. listopadu 2008 | 15:56

Jen málo partnerských vztahů se nikdy nedostane na scestí. A jen málokterá nevěra zůstane navždy utajena. Následky bývají často devastující a týkají se všech zúčastněných.

V souboji o lásku nebývá vítězů ani poražených

Nevěra má mnoho podob a přestože je k ní naše společnost poměrně tolerantní, její odhalení s sebou většinou přináší partnerskou krizi. Pro nic netušícího partnera nebo partnerku znamená šok. Podváděný partner se ocitá v ponižující situaci, útočí na něj pocity smutku, sebelítosti, je zmatený. Ví, že musí zaujmout nějaké stanovisko, že situaci musí řešit, ale netuší jak, trápí se a neví si rady. Nevěra ale neničí jen ty, kteří jsou podváděni. Kéž byste se nikdy nemusela konfrontovat se zážitky, které se podobají těm, které nám prozradily naše čtenářky.
Každá z nás by asi reagovala jinak, ale zradu nejbližšího člověka nakonec prožíváme velmi podobně.
Alespoň slabou útěchou přináší i jeden z pozitivních pohledů na nevěru. Podle psychologů může některým vztahům i pomoci. Často se k ní uchylují lidé, kteří své partnery milují, ale ve vztahu mají nějaký problém, nejčastěji sexuální povahy. Může odhalit dlouhodobý neřešený problém, může zprostředkovat pocit ujištění, že stálý partner je opravdu to nejlepší, co můžeme mít. To ovšem vyžaduje dávku trpělivosti a tolerance, kterou každý nedisponuje. Riziko je příliš veliké.

Z telefonu se může provalit strašlivá pravda.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

KLÁRA (36)

Násobeno dvěma
Příběh paní Kláry zní téměř neuvěřitelně a je jen důkazem toho, že život píše příběhy, které bychom samy nevymysleli. Klára se provdala za Hynka a život pokračoval podle předpokládaného scénáře. Narodil se prvorozený Tomášek, za dva roky přišla na svět Adélka a za další rok Vojtíšek. "Ještě jsem kojila a věřila, že nemůžu otěhotnět," objasňuje Klára zplození posledního dítěte. "Nevěděla jsem, kde mi hlava stojí. Manžel byl čím dál víc zaneprázdněný, chápala jsem, že se musí otáčet, aby nám zajistit slušný standard. Snažila jsem se doma všechno zvládnout sama. Večer jsme usínala vzápětí poté, co jsme uložila děti a upřímně řečeno jsme byla ráda, že se manžel nedožadoval žádných něžností, protože mi už na nic nezbývala energie," přiznává Klára absenci intimního života. "Mohla jsem tušit, že muž bude jinde hledat, co mu doma chybí, ale v mé naivitě mě to tenkrát opravdu nenapadlo," dodává.

Manžel má děti s milenkou!
Když děti povyrostly, nastoupila Klára do zaměstnání a kolotoč se ještě zrychlil. Víkendy manžel většinou trávil mimo domov, údajně měl nějaké melouchy. "Když se blížily Tomáškovi desáté narozeniny, trvala jsme na tom, že je oslavíme jako rodina společně. Uprostřed oslavy Hynkovi zazvonil mobil, prý musí jít pomoci kolegovi. Nevím co mě to popadlo, ale hystericky jsem mu vyškubla telefon a chtěla kolegovi říct, že muž dnes opravdu nepřijde. Ale na druhé straně bylo ticho, nic, žádné vysvětlení, žádný kolega... jen ticho. Najednou mi došlo, že je v tom jiná žena," říká matka tří dětí. Další šok následoval, když se Hynek přiznal, že s dlouholetou milenkou má dvě děti. Nic netušící Klára se zhroutila vzápětí poté, když pochopila, že Hynek dělí svůj život, svůj čas, peníze i lásku mezi dvě rodiny. Nyní Klára dochází na terapie, s péčí o děti pomáhá babička. Hynek žije u milenky, ale zatím ani jeden z manželů nepodal žádost o rozvod.

Společné projekty neznamenají, že muž je ženě věrný. Záruky prostě neexistují.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

PETRA (45)

Tentokrát se bojím
Petra už má jistotu. Ví, že její manžel má vztah se svojí asistentkou. "Napadlo mě to hned poprvé, když jsem ji viděla," říká Petra. "Byla nervózní, když mi ji manžel představoval na firemním večírku. Navíc mi bylo jasné, že je jeho typ. Přičetla jsme k tomu skutečnost, že spolu už posledního půl roku nespíme a že přibylo pracovních večeří, jednání..."

Cítím, že ho ztrácím
Petra je racionální žena, která o svém muži dávno ví, že není žádný svatoušek. "Ale tentokrát je to jiné, cítím, že ho ztrácím. I když se po letech vášeň vytratila, pořád jsme si blízcí, byla mezi námi určitá důvěra, něha, sounáležitost, sdílení, věděla jsem, že se na něj můžu spolehnout, že všechno zařídí," popisuje Petra svoje manželství. Dlouho doufala, že se manžel vybouří, že zamilovanost pomine a oni si budou v klidu užívat všeho, co spolu vybudovali. "Těžko se smiřuji s představou, že mě opravdu opustí. Jeho předchozí milenky jsem nevnímala jako soupeřky, byly to "kratochvílné" úlety, i když někdy špatně utajované. Ubližovaly mi, ponižovaly mě, ale nepřipravovaly mě o výsadní postavení manželky, které patřil jeho volný čas, dovolené, místo po jeho boku při společenských akcích, materiální podpora. Bojím se, že to všechno ztratím a nakonec ztratím postupně sama sebe, protože bez něj mě je jen polovina. Připadám si jak prázdná nádoba. Milenka touží po tom, aby se manžel rozvedl. On mi tvrdí, že si beze mě život neumí představit, že jsem jeho přístav. Ale naše manželství je jako loď, která se nezadržitelně potápí. Až se potopí docela, možná seberu sílu odrazit se ode dna. Ale současná situace "na půli cesty" je neúnosná, trýznivá a neudržitelná."

Dva nejčastější důvody nevěry

Mládí nevybouřené
Když zakotví v manželství příliš mladí lidé, kteří nepoznali jiné partnery, je zpravidla jen otázkou času, kdy jeden z nich (častěji on) začne mít pocit, že si ještě nic neužil a bude to chtít dohnat. Pokud se v té době objeví někdo,kdo je ochoten opětovat sympatie, je téměř jisté, že mu vztah přeroste pře hlavu.

Hledání kontrastu
Nová volba pak bývá volbou na principu kontrastu. V tom je jak její půvab, tak i zásadní úskalí. Pro něco si přece tu první vybral, teď jej okouzlila "jinakost". Je ale jen otázkou času, kdy mu zas bude něco z původního vztahu chybět.

ROMANA (40)

Vyměnil mě za milenku
Před čtyřmi lety Romaně zemřel otec. Hodně na tátovi lpěla a jen díky podpoře ze strany manžela se postupně s celou situací dokázala vyrovnat. "Byl to významný zlom v našem vztahu, jako kdybych prozřela a uvědomila si, že mám vedle sebe skutečně báječného člověka, o kterého se můžu opřít," vzpomíná Romana.

Zhroutil se mi svět
Asi před rokem manžel Romaně zčista jasna oznámil, že se zamiloval do své nové kolegyně. Prý ho to mrzí, ale je to silnější než on. "Nemohla jsem uvěřit, že osmnáct let hezkého manželství vymění za vztah s jinou ženou, kterou navíc znal jen dva měsíce. Připadala jsem si jako ve zlém snu a nechtělo se mi dál žít. Zhroutil se mi svět. Máme dvě dcery, bydleli jsme v domě, ke kterému jsme měli oba vztah. Náš společný domov jsem nakonec musela opustit, dcery naštěstí žijí se mnou. Kdybych neměla přátele, kteří mě podporovali a stále mi pomáhají a dbají na to, abych si nepřipadala opuštěná, určitě bych to nezvládla," hořce komentuje Romana svoji životní situaci.

Věrnost bez záruky
Opuštěná manželka věří, že až dcery dospějí, pochopí, čím matka prošla. Pochopí ale, proč dal jejich otec přednost jiné ženě před nimi? "Kdybych tušila, že v domě, který jsme společně budovali, bude jednou žít s někým jiným, nikdy bych do toho neinvestovala tolik času a lásky. Pořád to moc bolí, je to trýzeň, které se zatím neumím zbavit. Je to zvláštní, že se dva lidé milují, slíbí si věrnost, ale bez záruky. Můj život po jeho boku byl krásný, ale jaký bude ten bez něj? Zatím nestojí za nic," dodává osudem zkoušená žena.

Nevěru provozuje mnoho mladších mužů jako sport. Doma jsou spokojení, ale mít milenku je IN...
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Nevěra očima odborníka

PhDr. Petr Šmolka, psycholog, manželský a rodinný poradce

"Každý manželský poradce potvrdí, že podobných příběhů ve své praxi vyslechl stovky, mnohé se navzájem podobají tak, že by je po pár větách mohl dopovědět," komentuje PhDr. Petr Šmolka.

"Buridanův osel"
Ano, právě tak se často projevuje muž mezi dvěma ženami. Snad jen pro připomenutí – Buridanův osel v Ezopových bajkách se tak dlouho nemůže rozhodnout, která ze dvou hromádek píce je lákavější, až na cestě mezi nimi chcípne hlady. Muž mezi dvěma ženami se chová podobně; ze všeho nejraději by byl, kdyby to celé někdo vyřešil za něj.

"Touha a únik"
Muž "harémového typu" by si nejraději ponechal obě. Zjistí – li, že to jaksi nejde, pak touží vždy více po té, která mu víc uniká.

"Čekanky"
Neradostný osud mívají "čekanky", ony tak často zatracované milenky ženatých mužů. Osamělé večery, prázdné víkendy a čekání na to, kdy a zda vůbec se jejich situace změní.

Veřejně známé osobnosti
nevěru většinou neutají

248304:gallery:true:true

O tom, že Jiřího Menzla podvádí manželka Olga, cvrlikali i vrabci na střeše. Kdo je otcem nenarozeného dítěte ví s jistotou asi jen sama nastávající matka.

 

248305:gallery:true:true

Adéla Gondíková se teprve vyrovnává s nevěrou manžela Ondřeje Brouska. Podle blízkých za jeho zálety může především Ondřejova nezralost.

 

248306:gallery:true:true

Rockový zpěvák Pepa Vojtek kvůli novým láskám pálí jeden most za druhým. S manželkou Libuší je v rozvodovém řízení. Důvodem je jeho vztah k Jovance Skrčeské.

NEPROPÁSNĚTE!

Soukromé pasti - 12. 11. ve 20.00 na Nově

Tři do páru
Musela jste řešit nevěru? Pokud ne, určitě někdo ve vašem blízkém okolí zápolí s těžkou životní situací, kdy se partner rozhoduje, ke komu vlastně patří? Zajímá vás, jak dopadne nevěrou zkoušené mladé manželství Tondy a Hanky? Potom si nenechte ujít další příběh z cyklu soukromé pasti, který poběží 12. 11. na Nově. Nese název "Tři do páru". Dokud Tonda, jehož roli ztvárnil Jan Budař, nepotkal televizní reportérku Emmu, nikdo neměl pocit, že by o něco přicházel. Tonda se ale postupně zamiluje příliš na to, aby doma něco skrýval. Jak vyřeší dilema mezi láskou a zodpovědností k rodině?

Nenechte ujít další příběh z cyklu soukromé pasti, který poběží 12. 11. ve 20.00 hodin na Nově. Nese název 'Tři do páru'.
Autor: archiv TV NOVA

Autor: Ladislava Protivanská
Související články
Další články z kategorie