Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Uklízíme, pereme, žehlíme, vaříme... Kdo nám to zaplatí?

10. prosince 2008 | 15:58

Kdo po práci nakoupí, vyzvedne děti ze školky, uvaří večeři, dohlédne na úkoly, dojde na třídní schůzky, umyje nádobí a před spaním přečte svým ratolestem pohádku? 'Miláčku, ale to je přece ženská práce,' říká muž.

Už toho mám dost
Dnešní pracovní doba vám už skončila, přišel čas odpočinku, relaxace a koníčků. Alespoň tak to dělá podle průzkumů většina mužů. Jenže vám doma začíná druhá směna.

Nespravedlivá dělb apráce ženy rozčiluje.
Autor: PROFIMEDIA.CZ

Lenka nastoupila po osmi letech mateřské dovolené znovu do práce. Dokud byla s dětmi doma, zvládala všechno sama – vařila, uklízela, prala. Manžel se vracel z práce pozdě večer unavený, na stole měl připravenou večeři a on sám se večer zmohl na jediné – usnout u televize. Lenka to ale tolerovala. "Manžel nás živil, protože z mateřské bych fakt nevyšla, tak jsem to přehlížela. Jenže můj denní režim se s nástupem do práce strašně změnil. Vstávám v pět, abych stihla udělat snídani a svačiny pro celou rodinu. Cestou do práce odvezu dceru do školky a kluky do školy. Další pracovní směna mě čeká odpoledne. Vařím, uklízím, věnuji se dětem, kontroluji úkoly, koupu děti a do půlnoci válčím s horou nevyžehleného prádla. A muž jede stále ve starých kolejích. Je tak unavený z práce, že usne s dětmi nad pohádkou," říká Lenka.

Česká žena se nadře
Podle průzkumů se české ženy, které chodí do práce, věnují domácím pracem více než 4 a půl hodiny denně. To je minimálně dvaadvacet hodin během pracovního týdne a ještě o něco více přes víkend.
Přičteme-li k osmihodinové směně domácí práce, vyjde nám každodenní dvanáctihodinová "směna", kterou žena musí zvládnout. "Muži v rodině pomáhají a obvykle provádějí některé zadané úkoly, ale hlavní odpovědnost za fungování rodiny a domácnosti mají ženy. Kromě toho, že jsou takříkajíc "rodinnými manažerkami", vykonávají také většinu domácích rutinních činností bez ohedu na to, jestli jsou zaměstnané nebo ne. Přesto jsme za poslední roky zaznamenali mírný vývoj. Muži teď už ženám pomáhají o trochu více než dříve, ale tradiční dělení domácích prací na "mužské" a "ženské" stále přežívá," říká socioložka Marta Vohlídalová. Je zajímavé, že názory žen na tento problém se neliší podle rodinných charakteristik a ani podle věku. Nespravedlivá dělba práce mezi mužem a ženou rozčiluje matky na mateřské dovolené stejně jako úspěšné podnikatelky.

TIP PRO VÁS

Jak to vyřešila Lenka?
Když Lenčin manžel vytrvale ignoroval výčitky své ženy, že do práce chodí oba, ale na domácí povinnosti je sama, rozhodla se jednat. Do domácích rodinných účtů, které si vedou už několik let, zavedla novou rubriku. Do kolonky příjmy do domácnosti přidala rubriku honorář za domácí práce. Za tři hodiny vaření si naúčtuje 300 korun, za hodinu žehlení 250 korun, paušál za týden domácích prací je 2 000 korun. Když to manžel viděl, nestačil se divit. A tak mu ukázala sazebník, který je o několik tisíc krutější. Profesionální hospodyni z agentury by musel za měsíc úklidových prací zaplatit více než 10 000 korun a pěstounské služby stojí přibližně 200 korun na hodinu. Když si Lenka pečlivě sepsala a ukázala manželovi součet prací a hodin, které s nimi týdně stráví, nestačil se divit podruhé. Slíbil, že se o některé položky z dlouhého seznamu prací se ženou podělí a bude se více snažit.

Kolik stojí práce české ženy
Práce v domácnosti je vlastně neplacený přesčas. Než ženy odejdou do důchodu, odpracují si při zaměstnání tisíce přesčasových hodin, které jim nikdy nikdo nezaplatí. Kolik by si měla naúčtovat žena, která pravidelně uklízí čtyřpokojový byt, pere a žehlí pro celou rodinu, denně chystá snídani, vaří večeři, nakupuje, píše s dětmi úkoly, vodí je na koužky? Vždyť je to práce jako každá jiná, jen je zadarmo.

Kdyby si váš manžel najal na domácí práce profesionální hospodyni, musel by jí za měsíc zaplatit přes 10 000 korun.
Autor: PROFIMEDIA.CZ

KOLIK MUSÍTE ZAPLATIT?

Ceník profesionálních služeb

Oběd pro čtyřčlenou rodinu: 400 Kč

Vyžehlení 1 košile: 29 Kč

Vyžehlení 1 trička, mikiny: 8 Kč

Vyžehlení 1 kalhot: 15 Kč

Praní a žehlení povlečení: 120 Kč na kilogram

Mytí podlahy v kuchyni o 20 m čtverečních: 260 Kč

Mytí oken: 25 Kč/m²

Vyprání a pověšení tří záclon: 150 Kč

Hlídání dvou dětí na hodinu: 190 Kč

Hodina učení se s dítětem: 200 Kč

P.S. Za to si můžete každý měsíc koupit luxusní kosmetiku, kabelku i parfém!

TIP PRO VÁS

Naučte manžela pomáhat
Mužů nezávislých na péči ženy je u nás jako šafránu. Často za to ani nemohou, protože si jednoduše přinesli do života patriarchální model svých rodičů. Rodině i partnerským vztahům by podle psychologů jednoznačně prospělo, kdyby ženy mohly alespoň část svého břemene přenechat partnerům.
Existuje několik zaručených způsobů, jak se nikdy nedočkat pomoci v domácnosti. Když žena mlčky trpí pod tíhou domácích prací a čeká, že si toho někdo všimne a zachrání ji. To tedy rozhodně nepomáhá!
Mnoho žen si totiž myslí, že když si při pohledu na plný koš, neumyté nádobí nebo neustlanou postel jenom významně povzdechnou, jejich manžel situaci pochopí a přispěchá na pomoc. Jenže tato telepatie mezi partnery nefunguje. Muži potřebují slyšet jasná slova; svět jemných náznaků je jim cizí. Když se žena zoufale zadívá na koberec nebo začne zuřivě běhat po bytě a dělat tisíc drobností najednou, protože se domnívá, že ji manžel pochopí, zřejmě se nikdy nedočká. Je třeba chopit se iniciativy a v klidu, jasně a otevřeně říct, s čím potřebujeme pomoct a co od manžela očekáváme. Komunikace v náznacích opravdu nikam nevede. Možnou cestou k úspěšnému zapojení manžela do domácnosti je právě přímá prosba: "Já uvařím večeři, prosím tě, můžeš mezitím napsat s dcerou úkoly?" Podobná žádost má větší naději na vyslyšení.

Promluvte si s partnerem o tom, s čím a jak by vám mohl pomoci.
Autor: PROFIMEDIA.CZ

Ideální případ
"Nastoupila jsem do práce po dvanácti letech mateřské dovolené a určitě bych náročné zaměstnání vůbec nezvládla nebýt mého muže. Když viděl, jak je pro mne těžké zvládnout zaměstnání a péči o rodinu, ihned začal neskutečně fungovat. Po návratu z práce si nejprve chvíli posedíme, abychom si popovídali, jaký jsme zažili den, a pak se společně pustíme do práce. Když se synem píšu úkoly, on chystá večeři. Když vařím, on zamete podlahy. V nakupování se střídáme nebo nakupujeme společně," vypráví nadšeně Martina. V domácnosti jí musí pomáhat i starší děti. Téměř dospělý syn procvičuje s nejmladší sestrou slovíčka, dokáže udělat svačinu a zvládne některé drobné domácí práce. Pak totiž zbude čas i na společně strávené chvíle, které má celá rodina nejraději.

S drobnými domácimi pracemi vám pomohou i děti.
Autor: PROFIMEDIA.CZ

Opravdu doma nic nedělá?
Buďte objektivní, opravdu se váš muž celé odpoledne válí na kanapi a čte noviny? Když máte pocit, že vkládáte do rodiny nesrovnatelně více energie, vyplatí se vzít si papír a pero a trochu se zamyslet. Pomoc v domácnosti je široký pojem a nejde jen o praní, žehlení, vaření, nákupy. Napište si, kdo chodí na třídní schůzky, kdo vláčí domů brambory, kdo spraví kohoutek u umyvadla, kdo staví s dětmi lego, kdo vyměňuje žárovky, učí děti jezdit na kole a pouštět draky. Možná vás seznam věcí, které manžel doma dělá, překvapí. A pokud papír skutečně zůstane prázdný, nastal čas, abyste si o změnu řekla sama!

Autor: vin, hrd