Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Výzkumy ukázaly: Ideálního partnera objevíte v průměru až na dvanáctém rande

S Jarkem je teď Petra neskutečně šťastná.
25. srpna 2009 | 14:10

Láska na první pohled sice může vyjít, spoléhat na ni je ovšem stejně bláhové jako čekat na toho pravého v koutku. A podle australských expertů také jen bláhový člověk doufá, že toho pravého potká v prvním muži či ženě svého života.

Podle výzkumů totiž toho pravého člověk potká v průměru až na dvanáctém rande. Hledání ideálního manžela či manželky je tedy mnohem delší a těžší, než si je většina lidí vůbec ochotna připustit.

Australská matematička Clio Cresswellová vypočítala, že svobodní lidé by měli začít myslet na vdavky v průměru až s dvanáctým partnerem. Není sice vyloučeno, že ten dokonalý protějšek někdo potká v prvním, druhém či až pětadvacátém protějšku, největší pravděpodobnost má ale právě u čísla dvanáct.

„Jen tady v Austrálii je míra rozvodů u prvního manželství 35 procent. Když si budete kupovat nové DVD a já vám řeknu, že šance na poruchu je u toho přístroje 35 procent, asi jen stěží si ho fakt koupíte. Ale přesto do manželství jdeme pokaždé s vírou, že náš partner je tím pravým a že nám to na sto procent vyjde. Podle mých propočtů ale člověk musí mít aspoň dvanáct partnerů za sebou, aby šanci na úspěšné manželství zvýšil. Pokud jich tolik vystřídáte, pak je šance na úspěch v manželství až 75 procent,“ tvrdila profesorka Cresswellová z University of Sydney v rozhovoru pro Sydney Morning Herald.

Cresswellová více ze svých propočtů a statistik vysvětluje ve vlastní knize „Sex a matematika“. „Myslím, že je dost smutné, že většina společnosti nepřijímá matematiku tak, jak by měla. Matematika ale může být zábavná,“ dodává uznávaná expertka na počty.

Autor: Famous