Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Peníze nerostou na stromě

Naučte děti hospodařit
6. března 2009 | 09:16

Chtějí po vás vaše ratolesti peníze? Kapesné jim nestačí? Co dělat, když požadují stále víc? Je vhodné dávat jim vůbec kapesné, a kolik?

Dávat dítkám kapesné pravidelně, nebo raději jen když opravdu něco potřebují? Jednoznačná odpověď neexistuje.

Kapesné? Spíše ano!
Odborníci se shodují, že dávat potomkům kapesné je možnost, jak je naučit hospodařit. Hodnotu peněz si začínají uvědomovat už v předškolním věku, když jdou s rodiči nakupovat a vidí, že se za věci musí platit.
Ideální je začít dětem dávat peníze, až když rozumí číselným pojmům. „Tím, že dostávají kapesné, učí se šetřit. Bude se jim to hodit, až jednou budou samy hospodařit,“ říká psycholožka Jana Morávková.

Za známky a domácí práce neplaťte!
Mnoho rodičů právě tento systém odměňování praktikuje, ale podle psychologů se dopouštějí chyby. Děti tak vnímají chod domácnosti jako obchod, a když je pak za dobrou známku nebo za úklid zapomenete odměnit, budou se peněz vehementně dožadovat.

S drobnými domácimi pracemi vám pomohou i děti.
Autor: PROFIMEDIA.CZ

Naučte je hospodařit
Je důležité dětem ukázat, že peníze nerostou na stromě. Už od útlého věku s nimi mluvte o hodnotě peněz. Musí vědět, že nejsou samozřejmostí a že rodiče vynakládají čas a námahu, aby je vydělali. Mnoho dětí nemá představu, kolik stojí chléb. Když se potomek dožaduje vyšší částky, ukažte mu, kam putuje váš měsíční rodinný rozpočet. Těm starším umožněte spolurozhodovat o rodinných financích.

Kolik peněz?
Výše kapesného je individuální. Univerzální sumu nelze vyčíslit. Vychází z konkrétních možností rodiny, potřeb a zodpovědnosti dítěte. Skutečnost je taková, že jedno dítě dostává pár korun a jiné třeba tisíce, což může vyvolávat pocity nespravedlnosti.

Víte, co kupuje?

Pokud dáváte dítěti kapesné, dohlédněte na to, jak s ním nakládá. Snažte se mít přehled, zda utrácí za sladkosti, školní potřeby nebo v krajním případě za alkohol, cigarety či automaty…

Autor: připravily: hr, lap