Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Proč už zase marodí?

23. října 2008 | 13:32

Chodí vaše dítko do školky? Pak to určitě znáte. Dříve zdravé dítě jde z nemoci do nemoci. Proč na něj útočí každý bacil? Lze se jim bránit a nemocem předejít?

Nemoc jako štafetový kolík
Nástup dítěte do školky znamená ve většině rodin stejný kolotoč. "Moje dcerka byla úplně zdravá, poslední tři roky vůbec nemarodila, dokonce neměla ani rýmu. Kojila jsem ji déle než rok, zdravě se stravuje, každý den chodíme na procházky. Jen co začala chodit do školky minimálně každý třetí měsíc je nemocná a opakovaně užívá antibiotika," stěžuje si paní Irena. Školka je jako jeden velký kotel bakterií. Každé dítě přinese nějakou tu svoji a děti si je mezi sebou předávají jako štafetu. Vstup do kolektivu znamená pro dítě obrovskou změnu a představuje zvýšenou zátěž pro imunitní systém, který v předškolním věku ještě není úplně vyzrálý. Právě proto dítě chytí každý bacil. Spektrum nemocí, které na děti útočí, je velmi široké, od lehkých forem nachlazení, angín, přes záněty středního ucha až po těžké zápaly plic.

Vstup do kolektivu znamená pro dítě obrovskou změnu a představuje zvýšenou zátěž pro imunitní systém, který v předškolním věku ještě není úplně vyzrálý.
Autor: Michal Protivanský

Nejběžnější infekce
Z onemocnění, která se u dětí v předškolním věku vyskytují nejčastěji, jde zejména o nemoci horních dýchacích cest, které se mohou opakovat i několikrát za rok.

"Jednou z častých příčin onemocnění u dětí je bakterie Streptococcus pneumoniae, nazývaná pneumokok. Tato bakterie osídluje oblast nosohltanu mnohých dětí, aniž by bezprostředně způsobila onemocnění. Pneumokok se přenáší kapénkovou infekcí – například kašlem nebo kýchnutím. V posledních letech lékaři zaznamenávají stoupající tendenci v počtu dětí s akutním zánětem středního ucha s pneumokoky rezistentními na antibiotika. Lze říci, že zvýšená odolnost bakterií proti antibiotikům je právě důsledkem nadměrné léčby antibiotiky," vysvětluje MUDr. Jana Špániková, dětská lékařka. Řešením je i prevence ve formě konjugované vakcíny proti pneumokokům, která je určena dětem ve věku od 2 měsíců do 5 let. Chrání před pneumokoky dlouhodobě, takže přeočkování není nezbytné.

Spektrum nemocí, které na děti útočí, je velmi široké, od lehkých forem nachlazení, angín, přes záněty středního ucha až po těžké zápaly plic.
Autor: PROFIMEDIA.CZ

Rady a tipy pro rodiče předškoláků

* Zvažte všechna pro a proti. Nemusí pokaždé platit, že soukromá školka je lepší než státní. Protože soukromá školka je dražší, má větší finanční závazek vůči rodičům a ne vždy si dovolí poslat nemocné dítě domů.

* Mějte připravenou jinou možnost. Pro psychiku rodičů i dítěte je důležité vědět, že školka není jediná možnost. Promyslete si alternativu pro případ, že by vaše dítě bylo v kolektivu příliš často nemocné. Řešením je paní na hlídání nebo požádejte o pomoc prarodiče.

* Omezte délku pobytu dítěte v mateřské školce. Pokud je to jen trochu možné, dejte přednost práci na zkrácený úvazek, aby si dítě na pobyt v kolektivu mohlo zvykat postupně.

* Do školky choďte pěšky nebo jezděte autem. Prostředky městské hromadné dopravy bývají totiž častým místem infekcí, proto je lepší se jim alespoň v kritických měsících vyhnout.

* Dítě by mělo trávit dostatek času na čerstvém vzduchu, nemělo by se zdržovat v zakouřeném prostředí, protože kouř napadá sliznici, která potom snadno podléhá infekci. Dbejte na vyváženou stravu bohatou na vitaminy.

* Myslete na prevenci v podobě preventivního očkování, poraďte se se svým dětským lékařem o možnostech vakcinace.

NAŠE TIPY

Nosní balzám
Pomocník k ošetřování jemných nosních partií, zejména při rýmě a nachlazení. Balzám se svěží vůní zlepšuje prokrvení nosní sliznice a tím napomáhá uvolňování dýchacích cest. Zabraňuje odírání namáhané citlivé pokožky a napomáhá regeneraci. Čistý přírodní produkt koupíte za doporučenou cenu 78 Kč.

Pro posílení imunity
Multi-tabs® vitaminy s minerály a vápníkem pro děti od 4 let pozitivně ovlivňují růst pevných kostí, podporuje správný vývoj dětí a přirozenou imunitu. Organismu dodávají celkem dvaadvacet vitaminů, minerálů a stopových prvků včetně biotinu. Doporučená cena za 90 tablet je 235 Kč, za 30 tablet 90 Kč.

Zlepšuje odolnost
Echinacea 30 mg+C+Zn pro děti obsahuje kromě výtažku z divoce rostoucí byliny s purpurovými kvítky také vitamin C a zinek. Působí příznivě na obranyschopnost organismu, na výkonnost, zlepšuje psychický stav a spánek. Balení 60 + 7 tablet koupíte za 105 Kč.

Autor: hr, lap