Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Proč jsou pohádky důležité?

Proč jsou pohádky důležité?
2. ledna 2009 | 11:26

Právě teď, když zima leze za nehty a v celém bytě voní Vánoce, touží malí i velcí po pohádkových příbězích. Čím ošklivější je realita, tím více se potřebujeme ponořit do fantazijních příběhů.

I když v průběhu roku vezmeme děti snad jen do kina na Harryho Pottera, v době kolem zimních svátků toužíme po klasických pohádkách a nedočkavě nahlížíme do televizních programů, abychom věděly, na co se můžeme těšit. I vydavatelé knih mají rádi konec roku, protože v kurzu jsou pohádkové knihy plné skřítků, draků a víl. Důvod je prostý. Čím ošklivější je skutečnost se všemi ekonomickými a politickými problémy, tím raději se ponoříme do kouzelného světa pohádek.

Známkám se mnohdy přikládá až fatální význam.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Jsou zrcadlem našeho světa

Nepovažujete čarodějnici, zlou macechu a trojhlavou saň za pozitivní představitele světa fantazie? Máte pravdu, neztělesňují zrovna dobré vlastnosti. Ale právě proto jsou skvělými navigátory v reálném světě dětí. I když se vám to nemusí na první pohled zdát, mají pohádky mnoho společného s naším životem, a proto se s mnohými jevy dokážeme ztotožnit. Jen si vzpomeňte na Popelčiny zlé nevlastní sestry či zákeřnou Sněhurčinu macechu, která byla navíc posedlá ideálem krásy.

Pohádky jsou důležité proto, že se v nich vymezují dva základní jevy, které potřebujeme odlišit: dobro a zlo. Dětem slouží nejen pro rozvoj fantazie, ale podvědomé dětské obavy a strach v nich nabývají konkrétní podobu. Tím, že zlí hrdinové bývají poraženi, se dítě přesvědčí o tom, že to, co ho ohrožuje, může zaniknout. Důležité je i to, že pohádkoví hrdinové jsou obyčejní lidé nebo dokonce i děti. S nimi se dítě snadno ztotožňuje, protože jsou mu podobné.

Proč jsou pohádky důležité?
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Magické příběhy pro všechny

V každém z nás je kousek dítěte, které touží po pohádkovém životě nebo alespoň po tom, aby dobro zvítězilo. Proto se ani my dospělí nemusíme stydět za to, že se rádi díváme na pohádky. I filmoví tvůrci sázejí na filmy pro dospělé, kde vystupují nadpřirozené bytosti a magické věci se stávají obyčejným smrtelníkům. Až se k vám vaše dítko přitulí a požádá o pohádku na dobrou noc, neváhejte a pusťte se do vyprávění.

NAŠE TIPY

John Flangan: Rozvaliny Gorlandu
Will je na svůj věk malý, ale zato hbitý a neobyčejně bystrý. Celý život snil o tom, že se stane slavným rytířem. Učí se používat zbraně hraničáře: luk a šípy, má šedozelenou pláštěnku a houževnatého malého ponyho. Vydá se na nebezpečnou výpravu do pustiny, aby vystopoval děsivé tvory, kteří se chystají zabít krále.
Egmont. váz., 300 str., 299 Kč

Rozvaliny Gorlandu
Autor: archiv

To nejlepší z filmových pohádek
V knížce se setkáte s oblíbenými hrdiny. Tentokrát to budou Dařbuján a Pandrhola, princezna Jasněnka, malá mořská víla a další. Už nemusíte čekat, až vaše oblíbené pohádky budou dávat v televizi.
XYZ, váz., 240 str., 269 Kč

To nejlepší z filmových pohádek
Autor: archiv

Autor: at, lap