Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Malí tyrani

Jsou rozkošné, mají tvář andílka, ale kromě matky a otce dokážou zničit celou rodinu.
5. listopadu 2008 | 09:18

Jsou rozkošné, mají tvář andílka, ale kromě matky a otce dokážou zničit celou rodinu. Psychologové se stále častěji setkávají s rodiči, které výchova dítěte psychicky naprosto vyčerpává.

Někteří rodiče už vysílením nevědí, jak dál. Do nitra svého dítěte nedokážou proniknout ani laskavými slovy, ani pochvalou, ani pokáráním. Občas mají pochybnosti, zda vůbec mají předpoklady být dobrými rodiči.

"Ale dítě se chová tak, jak mu to dospělí dovolí," tvrdí známá německá dětská psycholožka českého původu Jiřina Prekopová, která se tímto fenoménem začala systematicky zabývat. Ve své knize Malý tyran autorka hledá kořeny nezdravě narůstající panovačnosti dětí.

Když si dítě dělá, co chce
Čtyřletá Lujza nesní polévku, aniž by jí opatrovnice nehrála divadélko "Zpívám jí, tančím, hraji scénky, jen abych do ní dostala trochu rajské polévky"“ říká devatenáctiletá Zuzana, studentka psychologie, která už tři čtvrtě roku chodí Lujzu hlídat. Dodává, že její mateřské pudy jsou na několik let úplně umlčeny. "Tak rozmazlené dítě jsem ještě nezažila, a přitom její rodiče se tím baví." Když prý babička ležela po infarktu v posteli, Lujza bouchala dveřmi, běhala do babiččina pokoje, pískala na píšťalu, a nikdo jí ani slůvkem nenaznačil, že babička potřebuje klid. Vždyť je ještě malá. Rodiče naprosto ignorovali skutečnost, že výchova k ohleduplnosti musí začít už v nejútlejším věku, že k ní musejí vést dceru trpělivě, krůček po krůčku a zejména svým vlastním příkladem.

Jak si "vyrábíme" tyrany
Je až neuvěřitelné, jak dokážeme tancovat kolem malých dětí, jen aby se proboha najedly a usnuly. Krmení a uspávání dětí je jedním z největších a nejběžnějších problémů, které maminky řeší – a kde se zároveň dopouštějí největších chyb.

Jsou rozkošné, mají tvář andílka, ale kromě matky a otce dokážou zničit celou rodinu.
Autor: PROFIMEDIA.CZ

Otec malé Kristýnky s hrůzou vzpomíná na dobu, kdy každou noc naložil korbičku kočárku s ječící dcerkou do auta a vozil ji nočním městem tak dlouho, dokud neusnula. Zažil i noci, kdy musel kočárek vyndat a téměř hodinu jezdit přes koleje, dokud malá konečně nezavřela oči.

A když se dítě pustilo do křiku, začal celý proces znovu. Prakticky až do tatínkova naprostého vyčerpání. Historička Martina se dostala na oddělení psychiatrie po několika probdělých nocích se svojí dvouletou dcerou. Její Irenka ji budila v noci přesně ve tři čtvrtě na dvě s takovou přesností, že by se podle ní daly natahovat hodiny. Pokaždé chtěla k mamince do postele. To ale nestačilo. Matka si nesměla lehnout, ale musela sedět se zkříženýma nohama, houpat dceru v náručí a broukat melodii ukolébavky. Když ustala, Irenka začala protestovat tak hlasitě, že vzbudila i tátu. Vrcholným rituálem pro Irenku bylo, že nechala rotovat matčin snubní prsten na svém prstíku. Zdá se vám to neuvěřitelné? Divila byste se, co všechno jsou rodiče schopni udělat na povel svých dětí.

Co čeká malé egoisty?
"Náš syn byl už jako roční velmi svéhlavý. Nikdy jsme ho nesměli vést za ruku. Už od malička věděl, co chce. Byla to osobnost." Takto rodiče často komentují chování svých ratolestí, a přitom si málokdy všimnou nenápadné cesty od rozkošné osobnosti k tyranovi, který určuje dění v rodině, rozhoduje o jídelním lístku, o obsluze televizních kanálů, o směru rodinných procházek, o seznamu hostů či obsahu rozhovorů s nimi.

"Děti, které tyranizují svoje okolí, nebudou nikdy v životě šťastné. Nikdy nedosáhnou svobody, dokud budou závislé na moci. Mohou sice všechno brát, ale nejsou schopné nic dávat. A tak jim unikne požitek z prožívání nefalšované lásky, v níž se bere a dává," říká psycholožka Prekopová. Dodává, že podobné projevy moci, jejichž počátek tkví v raném dětství a které rodiče včas nezbrzdili, nacházíme v životních příbězích lidí, kteří se stali teroristy, násilníky, drogově závislými.

KNIŽNÍ TIPY:

Dan Dinkmeyer, Gary D. McKay: Efektivní rodičovství krok za krokem
Autoři vysvětlují principy efektivní výchovy a popisují jejich aplikaci do praktického rodinného života. Každá kapitola je zároveň "lekcí" na jeden týden. Obsahující otázky k probrané látce a modelovou problémovou situaci.
Portál, brož., 144 str., 199 Kč

Václav Čtvrtek: Hrompac a Tancibůrek
Šest drobných příběhů pro malé čtenáře o obru Hrompacovi a mužíčku Tancibůrkovi a o tom, co spolu prožili a vyváděli. Jak líčili na ptáčka s rezavým ocáskem, jak našli rytíři ztracenou půlku jména, jak potěšili smutnou princeznu a jak dostali pytel blech.
Albatros, váz., 159 Kč

Autor: hr, lap