Největší klasika mezi koláči! Řidší kynuté těsto, které se krásně rozprostře na plechu. Na to vrstva borůvek a navrch drobenka. Kdo vyzkouší s námi?
Ingredience
- 700 g borůvek (mohou být i mražené)
- 300 g polohrubé mouky
- 250 ml vlažného mléka
- 100 g másla
- 100 g cukru
- 1 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 2 lžičky citronové kůry
- 20 g droždí, špetka soli
Na drobenku:
- 100 g polohrubé mouky
- 100 g cukru
- 100 g másla
Postup:
- Do mísy dejte mouku, cukr, vanilkový cukr a sůl. Promíchejte a ve středu vytvořte důlek. Přidejte asi dvě třetiny mléka a rozdrobené droždí. Rozmíchejte s částí mouky v míse na řídké těstíčko. Zakryjte a nechte na asi 20 minut vzejít kvásek.
- Přidejte zbylé mléko, vejce a rozpuštěné (ne horké) máslo. Hnětejte v robotu pomocí hnětacího háku nebo vařečkou alespoň 10 minut. Zakryjte a nechte kynout 60 minut.
- Do misky dejte suroviny na drobenku, promíchejte a s kousky másla rozemněte na drobenku.
- Vykynuté těsto dejte na plech a rovnoměrně rozvrstvěte. Přidejte borůvky a zasypte drobenkou. Koláč pečte v troubě rozehřáté na 180 °C asi 30 minut.
NÁŠ TIP: Co ještě upéct nejen z borůvek? Podle svého hvězdného znamení si najděte recept, který budete milovat.