Sobota 2. listopadu 2024
Svátek slaví Tobiáš, zítra Hubert
Polojasno, déšť 11°C

Dokonalý borůvkový koláč s drobenkou jako od babičky, který si zamilujete

6. července 2024 | 06:00

Tenhle babiččin kynutý koláč musíte vyzkoušet! Jestli totiž něco k létu neodmyslitelně patří, pak jsou to právě koláče na všechny způsoby se sezonním ovocem Navrch máslová drobenka a dokonalý dezert máte na stole. Vsadíme se, že u jednoho kousku nikdo nezůstane!

 

Největší klasika mezi koláči! Řidší kynuté těsto, které se krásně rozprostře na plechu. Na to vrstva borůvek a navrch drobenka. Kdo vyzkouší s námi?

Ingredience

  • 700 g borůvek (mohou být i mražené)
  • 300 g polohrubé mouky
  • 250 ml vlažného mléka
  • 100 g másla
  • 100 g cukru
  • 1 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžičky citronové kůry
  • 20 g droždí, špetka soli

Na drobenku:

  • 100 g polohrubé mouky
  • 100 g cukru
  • 100 g másla

Borůvkový koláč s máslovou drobenkou
Autor: istock.com

Postup:

  1. Do mísy dejte mouku, cukr, vanilkový cukr a sůl. Promíchejte a ve středu vytvořte důlek. Přidejte asi dvě třetiny mléka a rozdrobené droždí. Rozmíchejte s částí mouky v míse na řídké těstíčko. Zakryjte a nechte na asi 20 minut vzejít kvásek.
  2. Přidejte zbylé mléko, vejce a rozpuštěné (ne horké) máslo. Hnětejte v robotu pomocí hnětacího háku nebo vařečkou alespoň 10 minut. Zakryjte a nechte kynout 60 minut.
  3. Do misky dejte suroviny na drobenku, promíchejte a s kousky másla rozemněte na drobenku.
  4. Vykynuté těsto dejte na plech a rovnoměrně rozvrstvěte. Přidejte borůvky a zasypte drobenkou. Koláč pečte v troubě rozehřáté na 180 °C asi 30 minut.

NÁŠ TIP: Co ještě upéct nejen z borůvek? Podle svého hvězdného znamení si najděte recept, který budete milovat.

 

 

Autor: Martina Miláčková, inf