Nebojte se jogurtů s několika procenty tuku. Jsou lepší než nízkotučné!

Bílý jogurt je plný laktobacilů, které dokážou vyhnat nepřátelské bakterie ze střeva a udržovat ho ve zdraví.
Bílý jogurt je plný laktobacilů, které dokážou vyhnat nepřátelské bakterie ze střeva a udržovat ho ve zdraví.
Foto: Shutterstock.com
13. února  2015 
 06:00

Zdraví ukryté v malém kelímku. I tak by se dal popsat bílý jogurt, který mimo jiné obsahuje zdraví prospěšné mikroorganismy. Pokud si hlídáte svou štíhlou linii, nemusíte se bát si ho dát třeba ke svačině. Pokud tedy nesáhnete po nízkotučném. Na ten raději zapomeňte úplně. 

Bílý jogurt je mléčný výrobek, ve kterém se při výrobě nechávají v mléku vyvíjet bakterie, které pak přemění cukr, neboli laktózu, na kyselinu mléčnou. Tyto bakterie jsou našemu zdraví prospěšné, protože vytvářejí v našich střevech lehce kyselé prostředí, čímž brání rozvoji hnilobných organismů, a chrání tak naše zažívací ústrojí.

 

Bílé jogurty můžeme rozdělit do tří skupin. Ty klasické, řecké a jogurty s přidanými bakteriemi. I když se od sebe liší způsobem výroby, nebo právě přidanými zdravými látkami, všechny mají jedno společné – měly by být vyrobeny pouze z mléka, mléčných kultur a bílkovin. A v některých případech smetany.

 

Zrající v kelímku, nebo tanku?

Jogurty zrají buď přímo v kelímku či skleničce, nebo větších nádobách, žádný zásadní rozdíl mezi tím však není.
Autor: Profimedia.cz

 

Jedním z rozdílných způsobů výroby je forma zrání. Buď jogurt zraje v kelímku, nebo v tancích. Sice zní mnohem romantičtěji a více bio ta první varianta, ve skutečnosti v tom ale zásadní rozdíl není. Jogurty zrající ve skleničce nebo kelímku mají odlišnou strukturu, je v nich více hrudek a různé kousky, zatímco ty tankové jsou jemnější. Je to tedy pouze o preferencích chutí. 

 

Když se řekne bílý jogurt, představíme si pořádnou hutnou bílou hmotu, ve které stojí lžička. Jenže u většiny to tak není. Jak je to možné? Aby byl jogurt skutečně hustý, musel by být vyroben pouze z normálního mléka. To, že to tak není, je způsobeno sušeným mlékem, které se do jogurtu přidává stále častěji.

 

Pouze mléko a nic než mléko!

 

I tak ale najdete ty lepší kousky, jako je třeba Bílý jogurt z Valašska, jehož složení je pouze mléko, mléčná kultura a mléčná bílkovina. Víc nic není potřeba. Navíc výrobce proklamuje minimálně 3 % tuku, což je naprosto v pořádku. V celkovém denním příjmu je to natolik zanedbatelné množství, že není důvod si kvůli tomu lámat hlavu. 

 

Dalším z řady těch lepších je i Bio selský jogurt bílý – Hollandia. Ani ten není vyroben ze sušeného mléka, což si můžete ověřit i jeho hustotou. Do jogurtu jsou navíc přidány ještě probiotická kultura Bifidobacterium BB12 a probiotická kultura Lactobacillus acidophilus, což pozvedá jeho kvalitu zase o kousek výše.

 

Mléko
Autor: Shutterstock.com

 

 

Oproti Bílému jogurtu z Valašska má ale více tuku, 3,8 gramu. Co se týče přijaté energie, jsou na tom oba jogurty skoro stejně, pouze s drobným rozdílem. Kvalita obou je dost vyrovnaná, protože zatímco jogurt z Valašska má více bílkovin, Bio selský má méně sacharidů. 

Dopřejte si trochu tuku

 

Pokud chcete udělat něco dobrého sami pro sebe a své tělo, pak zapomeňte na nízkotučné, případně odtučněné jogurty. Odstraněním tuku nevznikne dietnější podoba výrobku, bohužel je to přesně naopak. Sice se zbavíte tuku, ale aby měl jogurt nějakou konzistenci, je potřeba ho nějak zahustit, a hlavně mu dodat chuť, o kterou úplně přišel. Takže kromě mléka a mléčných kultur se do jogurtu přidávají ještě škrob a želatina. Takovým příkladem je třeba Jogurt bílý nízkotučný Albert Quality nebo Rajo bílý nízkotučný jogurt pro zdraví.

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji