Knedlíky, lokše a zelí: Ty nejlepší přílohy ke svatomartinské huse | Pro ženy | Blesk.cz

Knedlíky, lokše a zelí: Ty nejlepší přílohy ke svatomartinské huse

9. listopadu 2013 | 06:00

Když už svatomartinská hostina, tak pořádná! Nebojte se zapojit do vaření partnera i děti a připravte si k zlatavé huse rovnou několik příloh. Kdy jindy si můžete užít takové staročeské hodování?

Bílé zelí

Budete potřebovat:

  • 1 hlávku bílého zelí
  • 1 bramboru
  • 1 cibuli
  • 1 lžíci sádla
  • 1 lžičku kmínu

Postup:

Cibuli oloupejte, nakrájejte a osmahněte na sádle. Přidejte nakrouhané zelí, okmínujte, osolte a podlijte trochou vody. Zelí duste pod pokličkou, dokud není měkké. Nakonec zahustěte nastrouhanou bramborou a podle potřeby můžete osladit.

Červené zelí

Medové zelí dušené na červeném víně.
Budete potřebovat:

  • 1 hlávku červeného zelí
  • 3červené cibule
  • vinný ocet
  • sůl, pepř
  • cukr
  • 1 lžíci sádla

Postup:

Cibuli oloupejte a nakrájejte. V hrnci nechte rozpustit sádlo a cibuli orestujte. Přidejte nakrouhané zelí, 1 lžíci brusinek, osolte, opepřete, přidejte trochu vinného octa a duste pod pokličkou přibližně 40 minut. Nakonec zelí podle potřeby dochutíte cukrem.

Špekové knedlíky

knedlíky
Budete potřebovat:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 500 ml mléka
  • 500 g uzeného boku
  • 6 rohlíků
  • 5 vajec
  • 100 g másla
  • 1 lžíci nasekané petrželky
  • špetku muškátového oříšku

Postup:

Na másle orestujte na kousky nakrájené maso a pečivo. Do velké mísy dejte mléko, rozšlehaná vejce a přidejte směs masa a pečiva. Podle potřeby osolte a přidejte petrželku a muškátový květ. Nakonec zapracujte mouku a z těsta vytvarujte koule. Knedlíky vařte v osolené vodě přibližně 20 minut.

Bramborové lokše

bramborové lokše
Budete potřebovat:

  • 450 g brambor
  • 150 g polohrubé mouky
  • sůl

Postup:

Brambory uvařte den předem ve slupce. Poté je oloupejte, nastrouhejte a smíchejte s moukou a solí. Pak ho rozdělte na bochníky a vyválejte z nich placky. Pracujte rychle, bramborové těsto má tendenci řídnout. Lokše upečte na suché pánvi a podávejte spolu se zelím jako přílohu k pečené huse.

Na žádné svatomartinské hostině nesmí chybět závěrečná sladká tečka. Zítra vám proto přineseme recept na pravé svatomartinské koláče.

Autor: pil