V článku najdete tyto recepty na přílohy k martinské huse:
1. Špekové knedlíky s uzeným masem
2. Tradiční lokše
3. Dušené bílé zelí
4. Červené zelí
Špekové knedlíky
Budete potřebovat:
500 g polohrubé mouky
500 ml mléka
500 g uzeného boku
6 rohlíků
5 vajec
100 g másla
1 lžíci nasekané petrželky
špetku muškátového oříšku
Postup:
Na másle orestujte na kousky nakrájené maso a pečivo. Do velké mísy dejte mléko, rozšlehaná vejce a přidejte směs masa a pečiva. Podle potřeby osolte a přidejte petrželku a muškátový květ. Nakonec zapracujte mouku a z těsta vytvarujte koule. Knedlíky vařte v osolené vodě přibližně 20 minut.
Bramborové lokše
Budete potřebovat:
450 g brambor
150 g polohrubé mouky
sůl
Postup:
Brambory uvařte den předem ve slupce. Poté je oloupejte, nastrouhejte a smíchejte s moukou a solí. Pak těsto rozdělte na bochníky a vyválejte z nich placky. Pracujte rychle, bramborové těsto má tendenci řídnout. Lokše upečte na suché pánvi a podávejte spolu se zelím jako přílohu k pečené huse.
NÁŠ TIP: Nechce se vám vařit? Vypravte se na některou ze svatomartinských akcí, kde určitě nebude nouze o různé dobroty.
Bílé zelí
Budete potřebovat:
1 hlávku bílého zelí
1 bramboru
1 cibuli
1 lžíci sádla
1 lžičku kmínu
Postup:
Cibuli oloupejte, nakrájejte a osmahněte na sádle. Přidejte nakrouhané zelí, okmínujte, osolte a podlijte trochou vody. Zelí duste pod pokličkou, dokud není měkké. Nakonec zahustěte nastrouhanou bramborou a podle potřeby můžete osladit.
Červené zelí
Budete potřebovat:
1 hlávku červeného zelí
3 červené cibule
vinný ocet
sůl
pepř
cukr
1 lžíci sádla
Postup:
Cibuli oloupejte a nakrájejte. V hrnci nechte rozpustit sádlo a cibuli orestujte. Přidejte nakrouhané zelí, 1 lžíci brusinek, osolte, opepřete, přidejte trochu vinného octa a duste pod pokličkou přibližně 40 minut. Nakonec zelí podle potřeby dochutíte cukrem.
TIP NA VIDEO: Vyzkoušejte svatomartinskou husu podle našeho receptu.