Čtvrtek 21. listopadu 2024
Svátek slaví Albert, zítra Cecílie
Oblačno, sněžení 2°C

Svatomartinské koláče a plněné rohlíčky: Zlatý hřeb vašeho hodování

8. listopadu 2024 | 10:36

Slavnostní hostina se neobejde bez sladké dobroty na závěr. Se svátkem svatého Martina jsou nerozlučně spjaty rohlíčky, které jsou velmi jednoduché na přípravu. Pustit se můžete i do koláčů. Ty zaberou času trochu víc, ale kdy jindy si takovou dobrotu dopřát?

Svatomartinské rohlíčky: Recept bez kynutí

Autor: Shutterstock.com

Budete potřebovat:

500 g hladké mouky, 1 smetanu na šlehání, 1 máslo, 1 lžíci cukru, špetku soli, moučkový cukr na obalení

Postup:

Z mouky, másla, cukru a špetky soli vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do fólie a nechte hodinku v chladu. Těsto rozdělte na čtvrtiny a z každé vyválejte kruh o průměru 30 cm, který rádýlkem rozdělte na osminky. Do každého kousku dejte náplň podle chuti (viz koláče) a zarolujte. Rohlíčky pečte 20 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Ještě horké je obalte v moučkovém cukru.

Kynuté tradiční koláče

Svatomartinské koláče
Autor: Shutterstock.com

Budete potřebovat:

750 g polohrubé mouky, 100 g krupicového cukru, 125 g másla, 35 g kvasnic, 250 ml mléka, 1 vejce, 1 žloutek, 1 vanilkový cukr, 1 lžičku nastrouhané citronové kůry, 50 ml rumu

Postup:

Z kvasnic, mléka, trochy mouky a cukru nechte vzejít kvásek. Mezitím dejte do velké mísy mouku, přidejte ostatní suroviny a vypracujte hladké těsto. Těsto nechte kynout na teplém místě přibližně 1 hodinu. Pak ho zase propracujte, nechte kynout dalších 20 minut a rozdělte na 8 dílů. Každý zploštěte na placku, vytvarujte okraje a koláče přeneste na plech. Nechte je ještě chvilku kynout. Nakonec je naplňte náplněmi, okraje koláčů potřete rozšlehaným vejcem a dejte péct na 25 minut do trouby předehřáté na 180 °C.

Tvarohová náplň:

  • 750 g tvarohu
  • 120 ml smetany
  • 80 g krupicového cukru
  • 125 g másla
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 bílky
  • 1/2 lžičky citronové kůry
  • 2 lžíce rumu

Tvaroh vyšlehejte s cukrem, smetanou, rumem, máslem a citronovou kůrou. Nakonec vmíchejte tuhý sníh z bílků.

Povidlová náplň:

  • 300 g povidel
  • 1 lžička rumu
  • 1 lžička citronové šťávy

Povidla smíchejte s rumem a trochou citronové šťávy.

Maková náplň:

  • 250 g máku
  • 110 g krupicového cukru
  • 1 vejce
  • 100 ml mléka

Mák umelte, smíchejte s cukrem a svařte ho v mléce, pak do směsi vmíchejte vejce.

NÁŠ TIP: Co upečete příště? Podle svého hvězdného znamení si najděte recept, který budete milovat.

TIP NA VIDEO: S blížící se zimou vám přijdou vhod i trdelníky za pár korun.

Video se připravuje ...
Podívejte se, jak udělat doma trdelník za pár korun • VIDEO: Irena Sládečková

Autor: pil, inf
Diskuse ke článku
.