Svatomartinské koláče a plněné rohlíčky: Zlatý hřeb vašeho hodování | Pro ženy | Blesk.cz

Svatomartinské koláče a plněné rohlíčky: Zlatý hřeb vašeho hodování

10. listopadu 2013 | 10:36

Žádná hostina se neobejde bez sladké dobroty na závěr. Upečte si proto rohlíčky, které jsou strašně jednoduché na přípravu, nebo se pusťte do koláčů. Ty zaberou času trochu víc, ale kdy jindy si takovou dobrotu dopřát?

Svatomartinské rohlíčky

Budete potřebovat:

  • 500 g hladké mouky
  • 1 smetanu na šlehání
  • 1 máslo
  • 1 lžíci cukru
  • špetku soli
  • moučkový cukr na obalení

Postup:

Z mouky, másla, cukru a špetky soli vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do folie a nechte hodinku v chladu. Těsto rozdělte na čtvrtiny a z každého vyválejte kruh o průměru 30 cm, který radýlkem rozdělte na osminky. Do každého kousku dejte náplň podle chuti (viz koláče) a zarolujte. Rohlíčky pečte v 20 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Ještě horké je obalte v moučkovém cukru.

Svatomartinské plněné rohlíčky

Slavnostní koláče

Budete potřebovat:

  • 750 g polohrubé mouky
  • 100 g krupicového cukru
  • 125 h másla
  • 35 h kvasnic
  • 250 ml mléka
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžičku nastrouhané citronové kůry
  • 50 ml rumu

Postup:

Z kvasnic, mléka, trochy mouky a cukru nechte vzejít kvásek. Mezitím dejte do velké mísy mouku, přidejte ostatní suroviny a vypracujte hladké těsto. Těsto nechte kynout na teplém místě přibližně 1 hodinu. Pak ho zase propracujte, nechte kynout dalších 20 minut a rozdělte na 8 dílů. Každý zploštěte na placku, vytvarujte okraje a koláče přeneste na plech. Nechte je ještě chvilku kynout. Nakonec je naplňte náplněmi, okraje koláčů potřete rozšlehaným vejcem dejte péct na 25 minut do trouby předehřáté na 180 °C.

Svatomartinské koláče

Tvarohová náplň:

Tvaroh

  • 750 g tvarohu
  • 120 ml smetany
  • 80 g krupicového cukru
  • 125 g másla
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 bílky
  • 1/2 lžičky citronové kůry
  • 2 lžíce rumu

Tvaroh vyšlehejte s cukrem, smetanou, rumem, máslem a citronovou kůrou. Nakonec vmíchejte tuhý sníh z bílků.

Povidla
Povidlová náplň:

  • 300 g povidel
  • 1 lžičku rumu
  • 1 lžičku citroné šťávy

Povidla smíchejte s rumem a trochou citronové šťávy.

Maková náplň:

Mák

  • 250 g máku
  • 110 g krupicového cukru
  • 1 vejce
  • 100 ml mléka

Mák umelte, smíchejte s cukrem a svařte ho v mléce, pak do směsi vmíchejte vejce.

Autor: pil