Svatomartinské rohlíčky: Recept bez kynutí
Budete potřebovat:
500 g hladké mouky, 1 smetanu na šlehání, 1 máslo, 1 lžíci cukru, špetku soli, moučkový cukr na obalení
Postup:
Z mouky, másla, cukru a špetky soli vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do fólie a nechte hodinku v chladu. Těsto rozdělte na čtvrtiny a z každé vyválejte kruh o průměru 30 cm, který rádýlkem rozdělte na osminky. Do každého kousku dejte náplň podle chuti (viz koláče) a zarolujte. Rohlíčky pečte 20 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Ještě horké je obalte v moučkovém cukru.
Kynuté tradiční koláče
Budete potřebovat:
750 g polohrubé mouky, 100 g krupicového cukru, 125 g másla, 35 g kvasnic, 250 ml mléka, 1 vejce, 1 žloutek, 1 vanilkový cukr, 1 lžičku nastrouhané citronové kůry, 50 ml rumu
Postup:
Z kvasnic, mléka, trochy mouky a cukru nechte vzejít kvásek. Mezitím dejte do velké mísy mouku, přidejte ostatní suroviny a vypracujte hladké těsto. Těsto nechte kynout na teplém místě přibližně 1 hodinu. Pak ho zase propracujte, nechte kynout dalších 20 minut a rozdělte na 8 dílů. Každý zploštěte na placku, vytvarujte okraje a koláče přeneste na plech. Nechte je ještě chvilku kynout. Nakonec je naplňte náplněmi, okraje koláčů potřete rozšlehaným vejcem a dejte péct na 25 minut do trouby předehřáté na 180 °C.
Tvarohová náplň:
- 750 g tvarohu
- 120 ml smetany
- 80 g krupicového cukru
- 125 g másla
- 1 vanilkový cukr
- 2 bílky
- 1/2 lžičky citronové kůry
- 2 lžíce rumu
Tvaroh vyšlehejte s cukrem, smetanou, rumem, máslem a citronovou kůrou. Nakonec vmíchejte tuhý sníh z bílků.
Povidlová náplň:
- 300 g povidel
- 1 lžička rumu
- 1 lžička citronové šťávy
Povidla smíchejte s rumem a trochou citronové šťávy.
Maková náplň:
- 250 g máku
- 110 g krupicového cukru
- 1 vejce
- 100 ml mléka
Mák umelte, smíchejte s cukrem a svařte ho v mléce, pak do směsi vmíchejte vejce.
NÁŠ TIP: Co upečete příště? Podle svého hvězdného znamení si najděte recept, který budete milovat.
TIP NA VIDEO: S blížící se zimou vám přijdou vhod i trdelníky za pár korun.