Bramborové recepty z celého světa: Ochutnejte Irsko, Peru i Izrael
Potřebujete zpestřit sobotní oběd nebo nevíte, co jednoduchého a dobrého připravit k večeři? Vsaďte na brambory! Lépe řečeno, vsaďte na světové bramborové recepty a ochutnejte, jak vaří v Irsku, Peru nebo Izraeli.
Židovský bramborový kugel
BramboryAutor: Shutterstock.comNa 4 porce budete potřebovat:
¾ šálku olivového oleje
3 vejce
2 lžičky soli
½ lžičky pepře
6 velkých brambor
1 cibule
½ hrnku macesové mouky, popřípadě 1 hrnek hrubé moukyPostup:
Předehřejte troubu na 180 °C. Oloupejte brambory a najemno je nastrouhejte. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, mouku, olej, vejce a sůl s pepřem. Důkladně směs promíchejte.
Připravte si malé zapékací mističky, vymažte je máslem a vysypte hrubou moukou. Nalijte do nich těsto a dejte na 45 minut zapéct. Bramborové kugele by měly mít krásně zlatavou barvu a krupavou kůrčičku.
Plněné brambory Papas rellenas z Peru
Papas rellenasAutor: Shutterstock.comNa 4 porce budete potřebovat:
1 kg brambor
1 šálek strouhanky
4 vejce
1 lžička soli
Olej na smaženíNáplň:
500 g mletého hovězího masa
1 cibule
2 stroužky česneku
½ plechovky mačkaných rajčat
¼ šálku suchého bílého vína
Olivy podle chuti
Sůl a pepřPapas rellenasAutor: Shutterstock.comBrambory oloupejte, nakrájejte na čtvrtky a vařte v osolené vodě do měkka. Poté sceďte a nechte vychladnout. Mezitím si připravte masovou náplň: Ve velké pánvi osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli a lisovaný česnek, přidejte sůl s pepřem, a když je cibulka zlatavá, přidejte i maso. Když se maso zatáhne, přidejte k němu rajčata s bílým vínem a nakonec pokrájené olivy. Nechte směs provařit a odstavte z plotny, aby vychladla.
Brambory rozmačkejte na co nejhladší kaši, přidejte žloutky a sůl. Směs dobře promíchejte a rozdělte na 4 nebo 8 dílů, podle toho, jak velké chcete tvořit brambůrky. Z každého dílku vytvořte kouli, do které udělejte díru – místo pro náplň, lžičkou do ní vpravte masovou směs a zabalte.
Každou brambůrku ponořte do rozšlehaných vaječných bílků, poté obalte ve strouhance a dejte alespoň na 2 hodiny do lednice. Vychlazené brambůrky smažte na pánvi asi 2-3 minuty dokud nebudou mít zlatavou barvu.
Irská bramborová polévka s pórkem
Irská bramborová polévkaAutor: Shutterstock.comNa 4 porce budete potřebovat:
30 g másla
1 pórek
2 brambory
1 cibule
2 stroužky česneku
2 bobkové listy
2 lžičky tymiánu
1 šálek vody
Sůl a pepř
Olivový olejPostup:
Rozehřejte pánev a rozpusťte na ní máslo. Přidejte na kostičky nakrájené oloupané brambory, na kolečka pokrájený pórek a jemně nakrájenou cibuli a česnek. Opékejte 10 minut, než bude zelenina měkká. Poté přilijte vodu, přidejte bobkový list a tymián a vařte, dokud nebudou brambory úplně hotové.
Vyndejte bobkové listy a zeleninu i s vodou přelijte do mixéru, rozmixujte na hladké pyré a přidejte lžíci olivového oleje pro zjemnění. Polévku můžete ozdobit kolečky pórku, opraženou slaninou nebo chlebovými krutonky.