Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Bramborové recepty z celého světa: Ochutnejte Irsko, Peru i Izrael

  • Ochutnejte brambory 3x jinak, podle světových receptů.
    2. listopadu 2013 | 10:00

    Potřebujete zpestřit sobotní oběd nebo nevíte, co jednoduchého a dobrého připravit k večeři? Vsaďte na brambory! Lépe řečeno, vsaďte na světové bramborové recepty a ochutnejte, jak vaří v Irsku, Peru nebo Izraeli.

  • Židovský bramborový kugel


    Brambory
    Autor: Shutterstock.com
    Původně sváteční hebrejské jídlo, jehož jméno je odvozeno od slova agol (kulatý) je vynikající přílohou k omáčkám nebo masu.

    Na 4 porce budete potřebovat:

    ¾ šálku olivového oleje
    3 vejce
    2 lžičky soli
    ½ lžičky pepře
    6 velkých brambor
    1 cibule
    ½ hrnku macesové mouky, popřípadě 1 hrnek hrubé mouky

    Postup:

    Předehřejte troubu na 180 °C. Oloupejte brambory a najemno je nastrouhejte. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, mouku, olej, vejce a sůl s pepřem. Důkladně směs promíchejte.

    Připravte si malé zapékací mističky, vymažte je máslem a vysypte hrubou moukou. Nalijte do nich těsto a dejte na 45 minut zapéct. Bramborové kugele by měly mít krásně zlatavou barvu a krupavou kůrčičku.

     

  • Plněné brambory Papas rellenas z Peru

    Papas rellenas
    Autor: Shutterstock.com
    Papas rellenas jsou tradičným pokrmem peruánské kuchyně, kde se jedí nejen jako hlavní jídlo, ale také jako odpolední svačinka.

    Na 4 porce budete potřebovat:

    1 kg brambor
    1 šálek strouhanky
    4 vejce
    1 lžička soli
    Olej na smažení

    Náplň:

    500 g mletého hovězího masa
    1 cibule
    2 stroužky česneku
    ½ plechovky mačkaných rajčat
    ¼ šálku suchého bílého vína
    Olivy podle chuti
    Sůl a pepř

    Papas rellenas
    Autor: Shutterstock.com
    Postup:

    Brambory oloupejte, nakrájejte na čtvrtky a vařte v osolené vodě do měkka. Poté sceďte a nechte vychladnout. Mezitím si připravte masovou náplň: Ve velké pánvi osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli a lisovaný česnek, přidejte sůl s pepřem, a když je cibulka zlatavá, přidejte i maso. Když se maso zatáhne, přidejte k němu rajčata s bílým vínem a nakonec pokrájené olivy. Nechte směs provařit a odstavte z plotny, aby vychladla.

    Brambory rozmačkejte na co nejhladší kaši, přidejte žloutky a sůl.  Směs dobře promíchejte a rozdělte na 4 nebo 8 dílů, podle toho, jak velké chcete tvořit brambůrky. Z každého dílku vytvořte kouli, do které udělejte díru – místo pro náplň, lžičkou do ní vpravte masovou směs a zabalte.

    Každou brambůrku ponořte do rozšlehaných vaječných bílků, poté obalte ve strouhance a dejte alespoň na 2 hodiny do lednice. Vychlazené brambůrky smažte na pánvi asi 2-3 minuty dokud nebudou mít zlatavou barvu.

  • Irská bramborová polévka s pórkem

    Irská bramborová polévka
    Autor: Shutterstock.com
    Bramborová polévka je výborná nejen jako předkrm, ale zasytí stejně jako hlavní jídlo. Irská obdoba naší bramboračky je jemná a chuťově velice výrazná.

    Na 4 porce budete potřebovat:

    30 g másla
    1 pórek
    2 brambory
    1 cibule
    2 stroužky česneku
    2 bobkové listy
    2 lžičky tymiánu
    1 šálek vody
    Sůl a pepř
    Olivový olej

    Postup:

    Rozehřejte pánev a rozpusťte na ní máslo. Přidejte na kostičky nakrájené oloupané brambory, na kolečka pokrájený pórek a jemně nakrájenou cibuli a česnek. Opékejte 10 minut, než bude zelenina měkká. Poté přilijte vodu, přidejte bobkový list a tymián a vařte, dokud nebudou brambory úplně hotové.

    Vyndejte bobkové listy a zeleninu i s vodou přelijte do mixéru, rozmixujte na hladké pyré a přidejte lžíci olivového oleje pro zjemnění. Polévku můžete ozdobit kolečky pórku, opraženou slaninou nebo chlebovými krutonky.

Klíčová slova:  recepty, jídlo, brambory
Diskuse ke článku
.