To musíte ochutnat! 5 nejlepších receptů ze zbylých brambor | Pro ženy | Blesk.cz

To musíte ochutnat! 5 nejlepších receptů ze zbylých brambor

  • Plněné pirohy jsou prostě skvělé!
    17. února 2014 | 06:00

    Zbyly vám po víkendu doma v hrnci uvařené brambory a vy přemýšlíte, jak je využít? Zkuste tyhle jednoduché, ale přesto chutné, recepty!

  • Bramborová omeleta se sýrem

    Recepty z brambor
    Budete potřebovat:

    • 4 vejce
    • 4 menší brambory
    • 20 g tvrdého sýra
    • pažitka nebo zelená petrželka
    • uzenina nebo slanina
    • cibule
    • olej
    • sůl
    • pepř

    Postup:
    Zbylé uvařené brambory nastrouhejte nahrubo. Nejprve si na oleji osmahněte na kostičky nakrájenou cibuli. Když změkne, přidejte trochu slaniny nebo uzeninu (není nutné dávat). Vše společně orestujte a přidejte nastrouhané brambory. Po pár minutách přiijte vyšlehaná vejce a ztlumte plotnu. Omeletu přiklopte pokličkou. Chvilku před tím, než budete podávat, posypejte omeletu nasekanou pažitkou nebo petrželkou a nastrouhaným sýrem.

  • Bramborová pizza se žampióny


    Recepty z brambor
    Budete potřebovat:

    na těsto:

    • 250 g uvařených brambor
    • 100 g pšeničné mouky
    • 2 pl olivového oleje
    • špetka soli

    na dochucení:

    • 1 pl olivového oleje
    • 1 velká cibule na kolečka
    • 1 paprika (nejlépe červená) 
    • 2 prolisované stroužky česneku
    • 100 g  žampiónů 
    • oregano

    Postup:
    Z mouky, soli a oleje prsty připravte směs připomínající strouhanku a pak zlehka zapracujte nastrouhané brambory. Těsto dejte vychladit.

    Na pánvi na olivovém oleji osmahněte cibuli a papriku pokrájenou na kolečka, prolisovaný česnek a žampióny nakrájené na plátky. Okořeňte oreganem.

    Z těsta na pečícím papíře vytvarujte kruh o průměru cca 25 cm, potřete 1 pl rajského protlaku (nechte nepotřený okraj) a navrstvěte připravenou směs. Podle chuti můžete navrch nasypat sýr. Pečte 25-30 minut. Hotovou pizzu můžete konzumovat teplou i studenou.

  • Pirohy se zelím a bramborami


    Plněné pirohy jsou prostě skvělé!
    Budete potřebovat:

    • 20 dkg uvařených brambor 
    • 20 dkg kysaného zelí
    • 30 dkg hrubé mouky 
    • 2 vejce 
    • 1 zakysaná smetana 
    • 1 cibule 
    • 5 lžic oleje
    • černý mletý pepř
    • sůl

    Postup:
    V míse rozšťouchejte brambory a smíchejte je se zelím. Osolte a opepřete dle chuti. Můžete přidat na kostičky nakrájené uzené maso, uzeninu nebo orestovanou slaninu.

    Z vajíček a hrubé mouky vypracujte těsto. Podle potřeby přidejte vodu, aby těsto nebylo ani moc řídké, ani moc tuhé. Vyválejte asi 0,5 cm silnou placku, ze které vykrájejte kolečka. Ta naplňte směsí brambor a zelí. Pirohy přeložte napůl a uzavřete. Krajete pečlivě přimáčkněte, aby se náplň nedostala ven. Vařte v osolené vodě až vyplavou na povrch. Vyjměte a ihned servírujte dozdobené smaženou cibulkou a kysanou smetanou.

  • Bramborové lívance s mákem


    Budete potřebovat:

    • 300 g vařených brambor
    • 500 g hladké mouky
    • 2,5 dl mléka
    • 2 žloutky
    • 40 g droždí
    • 3 lžíce oleje
    • 180 g mletého máku
    • 190 g moučkového cukru
    • 60 g sádla
    • sůl

    Postup:
    Uvařené brambory nastrouhejte, přidejte špetku soli, mouku a promíchejte. Hmotu rozprostřete na vál, doprostřed udělejte důlek, do kterého vlijete vlažné mléko, lžíci cukru, droždí, mírně promíchejte a nechte vzejít kvásek. Potom vypracujte na vláčné těsto a nechte pod vlhkou utěrkou v teple vykynout. Těsto dávkujte lžící na vymazaný plech malé porce a nechte znovu chvíli nakynout. Nakynuté porce upečte ve středně vyhřáté troubě, po upečení namočte do horké vody a obalte ve směsi máku a cukru. Servírujte pokapané tukem a posypané mákem a cukrem.

  • Bramborové lokše se smetanovo-slaninovou náplní

    Budete potřebovat:

    na těsto:

    • 150 g polohrubé mouky
    • 600 g uvařených brambor

    na náplň:

    • 1 červená cibule
    • 5 lžíc husté zakysané smetany
    • 2 jarní cibulky
    • 5 stroužků česneku
    • 200 g anglické slaniny
    • mletý černý pepř
    • sůl
    • olej

    Postup:
    Brambory nastrouhejte na jemno, osolte a spolu s moukou vypracujte středně tuhé těsto. Pracujte na silně pomoučněném vále. Těsto rozdělte na stejně velké kousky, ze kterých vyváleje tenké placky. Lokše opečete z obou stran dorůžova a uchovávejte na teple.

    Na náplň oloupejte cibuli a nakrájejte ji na kolečka. Jarní cibulku posekejte na nahrubo, česnek nakrájejte na plátky a anglickou slaninu na kostičky. V hlubší pánvi nechte vyškvařit slaninu a pak ji vyjměte. K výpeku přidejte malé množství oleje, na kterém nechte zpěnit cibuli a česnek. Pak vmíchejte slaninu, jarní cibulku a zakysanou smetanu. Vše prohřejejte a dochuťte solí a pepřem.

    Upečené lokše potřete náplní a srolujte do ruličky. Podávejte teplé s čerstvou zeleninou.

Diskuse ke článku
.