Čtvrtek 21. listopadu 2024
Svátek slaví Albert, zítra Cecílie
Oblačno, sněžení 2°C

To musíte ochutnat! 5 nejlepších receptů ze zbylých brambor

Bramborová pizza
27. září 2023 | 06:00

Zbyly vám po víkendu doma v hrnci uvařené brambory a vy přemýšlíte, jak je využít? Zkuste tyhle jednoduché, ale přesto chutné recepty!

Vyberte si recept z vařených brambor:

Bramborová omeleta se sýrem
Bramborová pizza se žampiony
Pirohy se zelím a bramborami
Bramborové lívance s mákem
Bramborové lokše se smetanovo-slaninovou náplní 

Bramborová omeleta se sýrem

Autor: iStock

Budete potřebovat:

  • 4 vejce
  • 4 menší brambory
  • 20 g tvrdého sýra
  • pažitku nebo zelenou petrželku
  • uzeninu nebo slaninu
  • cibuli
  • olej
  • sůl
  • pepř

Postup:
Zbylé uvařené brambory nastrouhejte nahrubo. Nejprve si na oleji osmahněte na kostičky nakrájenou cibuli. Když změkne, přidejte trochu slaniny nebo uzeninu (není nutné dávat). Vše společně orestujte a přidejte nastrouhané brambory. Po pár minutách přilijte vyšlehaná vejce a ztlumte plotnu. Omeletu přiklopte pokličkou. Chvilku před tím, než budete podávat, posypejte omeletu nasekanou pažitkou nebo petrželkou a nastrouhaným sýrem.

Bramborová pizza se žampiony

Autor: Shutterstock.com
Budete potřebovat:

Na těsto:

  • 250 g uvařených brambor
  • 100 g pšeničné mouky
  • 2 pl olivového oleje
  • špetku soli

Na dochucení:

  • 1 pl olivového oleje
  • 1 velkou cibuli na kolečka
  • 1 papriku (nejlépe červenou) 
  • 2 prolisované stroužky česneku
  • 100 g  žampionů 
  • oregano

Postup:
Z mouky, soli a oleje prsty připravte směs připomínající strouhanku a pak zlehka zapracujte nastrouhané brambory. Těsto dejte vychladit.

Na pánvi na olivovém oleji osmahněte cibuli a papriku pokrájenou na kolečka, prolisovaný česnek a žampiony nakrájené na plátky. Okořeňte oreganem.

Z těsta na pečicím papíře vytvarujte kruh o průměru cca 25 cm, potřete 1 pl rajského protlaku (nechte nepotřený okraj) a navrstvěte připravenou směs. Podle chuti můžete navrch nasypat sýr. Pečte 25 až 30 minut. Hotovou pizzu můžete konzumovat teplou i studenou.

Pirohy se zelím a bramborami

Autor: Shutterstock.com

Suroviny:

  • 20 dkg uvařených brambor 
  • 20 dkg kysaného zelí
  • 30 dkg hrubé mouky 
  • 2 vejce 
  • 1 zakysaná smetana 
  • 1 cibule 
  • 5 lžic oleje
  • černý mletý pepř
  • sůl

Postup:
V míse rozšťouchejte brambory a smíchejte je se zelím. Osolte a opepřete dle chuti. Můžete přidat na kostičky nakrájené uzené maso, uzeninu nebo orestovanou slaninu.

Z vajíček a hrubé mouky vypracujte těsto. Podle potřeby přidejte vodu, aby těsto nebylo ani moc řídké, ani moc tuhé. Vyválejte asi 0,5 cm silnou placku, ze které vykrájejte kolečka. Ta naplňte směsí brambor a zelí. Pirohy přeložte napůl a uzavřete. Kraje pečlivě přimáčkněte, aby se náplň nedostala ven. Vařte v osolené vodě, až vyplavou na povrch. Vyjměte a ihned servírujte dozdobené smaženou cibulkou a kysanou smetanou.

Bramborové lívance s mákem

Suroviny:

  • 300 g vařených brambor
  • 500 g hladké mouky
  • 2,5 dl mléka
  • 2 žloutky
  • 40 g droždí
  • 3 lžíce oleje
  • 180 g mletého máku
  • 190 g moučkového cukru
  • 60 g sádla
  • sůl

Postup:
Uvařené brambory nastrouhejte, přidejte špetku soli, mouku a promíchejte. Hmotu rozprostřete na vál, doprostřed udělejte důlek, do kterého vlijete vlažné mléko, dáte lžíci cukru, přidáte droždí. Mírně promíchejte a nechte vzejít kvásek. Potom vypracujte na vláčné těsto a nechte pod vlhkou utěrkou v teple vykynout. Těsto dávkujte lžící na vymazaný plech v malých porcích a nechte znovu chvíli nakynout. Nakynuté porce upečte ve středně vyhřáté troubě, po upečení namočte do horké vody a obalte ve směsi máku a cukru. Servírujte pokapané tukem a posypané mákem a cukrem.

Bramborové lokše se smetanovo-slaninovou náplní

Suroviny:

Na těsto:

  • 150 g polohrubé mouky
  • 600 g uvařených brambor

Na náplň:

  • 1 červená cibule
  • 5 lžic husté zakysané smetany
  • 2 jarní cibulky
  • 5 stroužků česneku
  • 200 g anglické slaniny
  • mletý černý pepř
  • sůl
  • olej

Postup:
Brambory nastrouhejte najemno, osolte a spolu s moukou vypracujte středně tuhé těsto. Pracujte na silně pomoučněném vále. Těsto rozdělte na stejně velké kousky, z nich vyválejte tenké placky. Lokše opečte z obou stran dorůžova a uchovávejte v teple.

Na přípravu náplně oloupejte cibuli a nakrájejte ji na kolečka. Jarní cibulku posekejte nahrubo, česnek nakrájejte na plátky a anglickou slaninu na kostičky. V hlubší pánvi nechte vyškvařit slaninu a pak ji vyjměte. K výpeku přidejte malé množství oleje, na kterém nechte zpěnit cibuli a česnek. Pak vmíchejte slaninu, jarní cibulku a zakysanou smetanu. Vše prohřejte a dochuťte solí a pepřem.

Upečené lokše potřete náplní a srolujte do ruličky. Podávejte teplé s čerstvou zeleninou.