Vyberte si recept z vařených brambor:
Bramborová omeleta se sýrem
Bramborová pizza se žampiony
Pirohy se zelím a bramborami
Bramborové lívance s mákem
Bramborové lokše se smetanovo-slaninovou náplní
Bramborová omeleta se sýrem
Budete potřebovat:
- 4 vejce
- 4 menší brambory
- 20 g tvrdého sýra
- pažitku nebo zelenou petrželku
- uzeninu nebo slaninu
- cibuli
- olej
- sůl
- pepř
Postup:
Zbylé uvařené brambory nastrouhejte nahrubo. Nejprve si na oleji osmahněte na kostičky nakrájenou cibuli. Když změkne, přidejte trochu slaniny nebo uzeninu (není nutné dávat). Vše společně orestujte a přidejte nastrouhané brambory. Po pár minutách přilijte vyšlehaná vejce a ztlumte plotnu. Omeletu přiklopte pokličkou. Chvilku před tím, než budete podávat, posypejte omeletu nasekanou pažitkou nebo petrželkou a nastrouhaným sýrem.
Bramborová pizza se žampiony
Na těsto:
- 250 g uvařených brambor
- 100 g pšeničné mouky
- 2 pl olivového oleje
- špetku soli
Na dochucení:
- 1 pl olivového oleje
- 1 velkou cibuli na kolečka
- 1 papriku (nejlépe červenou)
- 2 prolisované stroužky česneku
- 100 g žampionů
- oregano
Postup:
Z mouky, soli a oleje prsty připravte směs připomínající strouhanku a pak zlehka zapracujte nastrouhané brambory. Těsto dejte vychladit.
Na pánvi na olivovém oleji osmahněte cibuli a papriku pokrájenou na kolečka, prolisovaný česnek a žampiony nakrájené na plátky. Okořeňte oreganem.
Z těsta na pečicím papíře vytvarujte kruh o průměru cca 25 cm, potřete 1 pl rajského protlaku (nechte nepotřený okraj) a navrstvěte připravenou směs. Podle chuti můžete navrch nasypat sýr. Pečte 25 až 30 minut. Hotovou pizzu můžete konzumovat teplou i studenou.
Pirohy se zelím a bramborami
Suroviny:
- 20 dkg uvařených brambor
- 20 dkg kysaného zelí
- 30 dkg hrubé mouky
- 2 vejce
- 1 zakysaná smetana
- 1 cibule
- 5 lžic oleje
- černý mletý pepř
- sůl
Postup:
V míse rozšťouchejte brambory a smíchejte je se zelím. Osolte a opepřete dle chuti. Můžete přidat na kostičky nakrájené uzené maso, uzeninu nebo orestovanou slaninu.
Z vajíček a hrubé mouky vypracujte těsto. Podle potřeby přidejte vodu, aby těsto nebylo ani moc řídké, ani moc tuhé. Vyválejte asi 0,5 cm silnou placku, ze které vykrájejte kolečka. Ta naplňte směsí brambor a zelí. Pirohy přeložte napůl a uzavřete. Kraje pečlivě přimáčkněte, aby se náplň nedostala ven. Vařte v osolené vodě, až vyplavou na povrch. Vyjměte a ihned servírujte dozdobené smaženou cibulkou a kysanou smetanou.
Bramborové lívance s mákem
Suroviny:
- 300 g vařených brambor
- 500 g hladké mouky
- 2,5 dl mléka
- 2 žloutky
- 40 g droždí
- 3 lžíce oleje
- 180 g mletého máku
- 190 g moučkového cukru
- 60 g sádla
- sůl
Postup:
Uvařené brambory nastrouhejte, přidejte špetku soli, mouku a promíchejte. Hmotu rozprostřete na vál, doprostřed udělejte důlek, do kterého vlijete vlažné mléko, dáte lžíci cukru, přidáte droždí. Mírně promíchejte a nechte vzejít kvásek. Potom vypracujte na vláčné těsto a nechte pod vlhkou utěrkou v teple vykynout. Těsto dávkujte lžící na vymazaný plech v malých porcích a nechte znovu chvíli nakynout. Nakynuté porce upečte ve středně vyhřáté troubě, po upečení namočte do horké vody a obalte ve směsi máku a cukru. Servírujte pokapané tukem a posypané mákem a cukrem.
Bramborové lokše se smetanovo-slaninovou náplní
Suroviny:
Na těsto:
- 150 g polohrubé mouky
- 600 g uvařených brambor
Na náplň:
- 1 červená cibule
- 5 lžic husté zakysané smetany
- 2 jarní cibulky
- 5 stroužků česneku
- 200 g anglické slaniny
- mletý černý pepř
- sůl
- olej
Postup:
Brambory nastrouhejte najemno, osolte a spolu s moukou vypracujte středně tuhé těsto. Pracujte na silně pomoučněném vále. Těsto rozdělte na stejně velké kousky, z nich vyválejte tenké placky. Lokše opečte z obou stran dorůžova a uchovávejte v teple.
Na přípravu náplně oloupejte cibuli a nakrájejte ji na kolečka. Jarní cibulku posekejte nahrubo, česnek nakrájejte na plátky a anglickou slaninu na kostičky. V hlubší pánvi nechte vyškvařit slaninu a pak ji vyjměte. K výpeku přidejte malé množství oleje, na kterém nechte zpěnit cibuli a česnek. Pak vmíchejte slaninu, jarní cibulku a zakysanou smetanu. Vše prohřejte a dochuťte solí a pepřem.
Upečené lokše potřete náplní a srolujte do ruličky. Podávejte teplé s čerstvou zeleninou.