Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Upečte si vlastní čaj! Skvěle zahřeje a nádherně provoní celý byt.

Snadno a rychle si doma připravíte pochoutku za zlomek ceny, než za jakou se běžně prodává už hotový v obchodech.
27. října 2012 | 15:28

Nalaďte se na podzimní strunu. Lahodný nápoj na dlouhé sychravé večery vás nadchne a dodá potřebnou energii.

Základem domácího pečeného čaje je čerstvé, kompotované nebo mražené ovoce. Jakékoliv, kombinovat ho můžete podle vlastní chuti, ale alespoň polovinu by mělo tvořit kyselejší ovoce, např. rybíz.

Fantazii se meze nekladou, použijte tzv. co dům dal: třešně, švestky, jablka, hrušky, ostružiny, maliny, brusinky, pomeranče, hroznové víno nebo třeba ananas. Tu správnou, sytou barvu pečenému čaji dodají bezinky, černý rybíz nebo arónie.

K zahřátí je nejlepší horký čaj.
Autor: profimedia.cz
Inspirujte se a vyzkoušejte to. Snadno a rychle si doma připravíte pochoutku za zlomek ceny, než za jakou se běžně prodává už hotový v obchodech. Navíc je to super nápad na originální dárek.

Recept na domácí pečený čaj

Budete potřebovat:
2 kg ovoce
2 citrony
1200 g hnědého cukru
100 ml rumu
koření (hřebíček, skořice, badyán, anýz)

Postup:
Citron oloupejte a nakrájejte na kousky. Ovoce nakrájejte na menší kousky (hrušky a jablka neloupejte) a nasypejte do větší mísy. Smíchejte s cukrem, kousky citronu a rumem a přidejte koření podle chuti. Dobře promíchejte. Troubu předehřejte na 220 °C. Ovocnou směs z mísy přesypejte do hlubšího pekáče nebo plechu a rovnoměrně rozprostřete. Pečte za občasného míchání, dokud ovoce nepustí šťávu (45 až 60 minut). Když je směs upečená, plňte ji ještě horkou do menších sklenic (zavařovacích nebo dárkových). Zavíčkujte je a obraťte na 5 až 10 minut dnem vzhůru.

Ovoce
Autor: profimedia.cz

Autor: sim
Video se připravuje ...