Základem domácího pečeného čaje je čerstvé, kompotované nebo mražené ovoce. Jakékoliv, kombinovat ho můžete podle vlastní chuti, ale alespoň polovinu by mělo tvořit kyselejší ovoce, např. rybíz.
Fantazii se meze nekladou, použijte tzv. co dům dal: třešně, švestky, jablka, hrušky, ostružiny, maliny, brusinky, pomeranče, hroznové víno nebo třeba ananas. Tu správnou, sytou barvu pečenému čaji dodají bezinky, černý rybíz nebo arónie.
Recept na domácí pečený čaj
Budete potřebovat:
2 kg ovoce
2 citrony
1200 g hnědého cukru
100 ml rumu
koření (hřebíček, skořice, badyán, anýz)
Postup:
Citron oloupejte a nakrájejte na kousky. Ovoce nakrájejte na menší kousky (hrušky a jablka neloupejte) a nasypejte do větší mísy. Smíchejte s cukrem, kousky citronu a rumem a přidejte koření podle chuti. Dobře promíchejte. Troubu předehřejte na 220 °C. Ovocnou směs z mísy přesypejte do hlubšího pekáče nebo plechu a rovnoměrně rozprostřete. Pečte za občasného míchání, dokud ovoce nepustí šťávu (45 až 60 minut). Když je směs upečená, plňte ji ještě horkou do menších sklenic (zavařovacích nebo dárkových). Zavíčkujte je a obraťte na 5 až 10 minut dnem vzhůru.