Každá nová vlna zázračných jedlých vychytávek slibuje ozdravení všeho druhu, od prevence rakoviny po zmírnění hormonálních projevů v menopauze.
Nejnovější superpotraviny deklarují delší, zdravější a hlavně šťastnější život.
Jaké to jsou? Exotické ovoce z Amazonie, či našemu zdraví známý česnek, ovšem ve své černé podobě.
Toto jsou zdravé potraviny roku 2012:
1. Topinambur
Jde o druh artyčoku. Ty jsou obecně bohatým zdrojem železa a antioxidantů.
Ovšem tato odrůda z nich obsahuje nejvíc železa, pomáhá tak překonat únavu, podporuje koncentraci a udržuje zdravý metabolismus.
2. Černý česnek
Aby česnek dostal černou podobu, je podroben po dobu měsíce fermentačnímu procesu ve vysoké teplotě. Jeho chuť je pak sladší a nezanechává štiplavou chuť v puse, jako běžný česnek.
Obsahuje také dvakrát tolik antioxidantů a má vysokou úroveň S-Ally cysteinu, což je přírodní látka, která prokazatelně pomáhá prevenci rakoviny.
3. Spirulina
Sladkovodní řasa je plná železa a vitamínu B12, je tedy skvělá pro udržení vysoké hladiny energie a tak bojuje proti únavě.
Tato drobná vodní rostlina obsahuje více vitamínu A než mrkev a je bohatým zdrojem fytochemikálií, které pomáhají snižovat příznaky menopauzy a osteoporózy, také snižují riziko vzniku některých typů rakoviny.
4. Konopná semena
Semínka konopí jsou vynikajícím zdrojem omega 3 mastných kyselin, které pomáhají proti zánětům a bolestem kloubů.
Také zlepšují metabolismus a udržují zdravé srdce. Obsahují navíc stravitelnější bílkoviny než má mléko a vejce.
Jíst je můžete syrové v salátech, přidat k cereáliím, nebo si je rozdrtit v hmoždíři a posypat jimi zapékané jídlo. Skvělý je také konopný olej, jak pro vaření i jako zálivka.
5. Zelený čaj kukicha
Je vyroben z větviček čajovníku kukicha a je skvělý proti nadýmání a problémům s žaludkem. Posiluje imunitní systém, protože obsahuje velké množství antioxidantů. Má nízký obsah kofeinu, proto pomáhá udržovat i nízkou hladinu krevního tlaku.
6. Fazole adzuki
Tato fazole obsahují více bílkovin a méně tuku než jakýkoli jiný druh této luštěniny. Navíc mají vysoké množství draslíku, který pomáhá snižovat riziko mrtvice a vysoký krevní tlak, dále mají mnoho vlákniny pro dobré trávení a zinku, který chrání před zánětem kloubů a pomáhá udržovat zdravou hladinu cukru v krvi.
7. Přepuštěné máslo ghí
Známe jej především z indické kuchyně. Ačkoli má vysoký obsah tuku, pomáhá ke zlepšení paměti, trávení a posílení imunitního systému.
Připravuje se z čerstvého másla, které se rozpustí a za nízké tepoty se dlouho zahřívá, dokud se neodpaří všechna voda.
Pak se sítem sbírá pěna a nečistoty. Nakonec se přecedí přes čisté plátno. Přes blahodárné účinky je ale třeba jej používat s mírou.
8. Pískavice
Běžně se používá v indické a řecké kuchyni.
Dá se použit jako čerstvá bylina i sušené koření a je skvělá na snížení cholesterolu.
Zlepšuje projevy cukrovku a uklidňuje menstruační křeče i příznaky menopauzy.
9. Cupuaçu
Toto exotické ovoce, které patří do rodiny kakaovníků, patří momentálně k největším trendům nabušeným antioxidanty. Dá se konzumovat v podobě zdravé čerstvé šťávy, či pilulek.
Je bohaté na vitamíny B1, B2, B3, mastné kyseliny a minimálně devět druhů antioxidantů (včetně vitamínů A a C). Navíc má podobný účinek na organismus jako káva bez kofeinu, takže obnovuje energii přirozenou cestou.
Tělu navíc nepomáhá jen jako potravina, ale i v kosmetice, protože výtažky z něj najdeme v pleťových i tělových krémech.
10. Semínka chia
Tato malá hnědá semena jsou plná omega 3 mastných kyselin, ideální pro udržení zdravé energie.
Také pomáhají snížit krevní tlak a riziko zánětu. Zpomaluje stárnutí, protože chrání pokožku před volnými radikály.
Semena chia si sypte na saláty, rozmixujte je do omáček i salátových dresinků, přidejte je do dušených jídel nebo si je uduste jen tak samotné, až změknou a zrosolovatí. Pak je můžete použít jako pomazánku, či k zahuštění jídel.