Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C

Zázračné konopí! Vyléčí kožní nemoci, jednou možná i Alzheimera!

13. dubna 2012 | 06:13

Vědci na celém světě odhalili v konopí neuvěřitelnou léčivou sílu, jakou už jiná rostlina nemá. Pravdu o léčivých účincích konopí už totiž nejde zastavit a záleží na každém, jak ji dovede využít ve svůj prospěch.

Konopí je den odedne populárnější a populárnější. I jeho zarytí odpůrci začínají přiznávat jeho klady, které jsou nesporné, hlavně co se týče jeho zdravotních a kosmetických účinků.

Proto jsme se zeptali odborníka a majitele konopnyshop.cz, Jiřího Stably, na pár otázek:

Proč zrovna konopí?

"Protože obsahuje cannabinoidy! To jsou látky, které se v přírodě vyskytují pouze v rostlinách konopí. Jsou analgetické, antiseptické, mají schopnost na sebe vázat a udržet vodu, to znamená, že skvěle hydratují. A hlavně léčí."

Dolorcann je vysoce účinná konopná mast, oceňovaná zejména pro výrazné a rychlé úlevy od bolesti. Mast zabraňuje tvorbě zánětů a dokáže hojit postiženou oblast. 280,- Kč, konopnyshop.cz
Autor: Archiv firem

V minulosti byl hlavní důraz kladen na klinický výzkum účinnosti kanabinoidů pro léčení chronické bolesti a nervových poruch, ale dnes se již zkoumají i jejich účinky na léčbu nádorových onemocnění a chorob souvisejících s poruchami imunitního systému jako revmatická artritida, cukrovka, lupénka, roztroušená skleróza apod. Na konopí také neexistují zpravidla žádné alergické reakce.

Další potenciál se skrývá v možnosti využití canabinoidů pro léčbu alkoholové a drogové závislosti, Parkinsonovy nemoci a poškození paměti při Alzheimerově nemoci.

CutisHelp AKNE. Přípravek, který pozitivně působí na pleť a zabraňuje vzniku akné. konopna-mast.eu
Autor: Archiv firem
Co zaujalo redakci: Výsledky studie Hebrejské univerzity v Jeruzalémě ukazují, že nepsychoaktivní části konopí, marihuany, mohou zvýšit šanci na zpomalení postupu Alzheimerovy nemoci. Výzkum, který je stále ještě v úvodní fázi, naznačuje, že ztráta paměti, první a primární symptom Alzheimerovy nemoci (nejznámější forma demence, postihuje na světě odhadem 24,3 milionu lidí), může být u myší významně zpomalena cannabidiolem.

Jaké účinné látky jsou v konopí obsaženy?

Jedná se o velmi jedinečnou bylinu, jelikož obsahuje vysoký obsah nenasycených mastných kyselin, přírodních antioxidantů, kyseliny linolové, kyseliny stearidonové, dále fytosterolů, minerálů a vitamínů. Také zvyšuje obsah ceramidu v pokožce, který má pozitivní účinky na její pružnost a hydrataci.

Věříte v léčivé účinky konopí?
99,4%
0,6%
Děkujeme za Váš hlas!
996 hlasů
6 hlasů

Konopí vzhledem ke svým silným energetickým schopnostem, regenerační síle a antibakteriálním vlastnostem patří k nenahraditelným bylinám především při prevenci proti kožním chorobám. Přirozené antimikrobiální a protizánětlivé účinky konopí kombinuje s vysokou vyživující schopností podporující přirozenou regeneraci kůže.

Konopná mast s širokým spektrem využití. Ekzémy, bolesti zad a páteře, hemeroidy, lupénka, akné, záněty, bércové vředy, bolesti svalů, kloubů, křečové žíly, artiritické a revmatické bolesti atd. 330,- Kč,- konopnyshop.cz
Autor: Archiv firem

Tip redaktorky:  Univerzální konopná mast Carun s výtažkem z celé rostliny. Je antibakteriální, antibiotická, antiseptická, protizánětlivá a uvolňující.

Mají se lidé bát THC, které konopí obsahuje?

„V klasických produktech určitě ne! Evropská unie povoluje 0,3% tetrohydrocanabinolu (psychotropní látky), to znamená pouze stopové množství, které nemůže nijak ovlivnit lidskou psychoaktivitu."

A na co si lidé mají dávat pozor při výběru konopné kosmetiky?

„Především je potřeba, stejně jako u potravin, číst etiketu. Na ní hledejte nápis: canabis sativa extract, což znamená výtažek z celé rostliny. Produkty, které neobsahují využitou celou rostlinu, nemají ty správné, léčivé účinky," říká Jiří Stabla.

Autor: Eva Dvořáková