Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Česká superpotravina, která má 10x více vitaminu C než citrony! Dejte si šípky!

  • 20. října 2018 | 06:00

    Krásně červené plody šípků jsou symbolem podzimu. Jsou také velkým a dobře dostupným zdrojem vitaminu C. Proto neváhejte se sběrem, je nejlepší čas. Poradíme vám, jak se o úrodu postarat, abyste z ní měli co největší užitek.

    Plody šípků můžeme získávat z keřů plané růže šípkové (Rosa canina), které rostou na svazích pastvin, v parcích nebo u lesa. Krásně obalené keře můžete potkat v podzimním období skoro kdekoli a kvůli jejich sběru nemusíte chodit daleko. Už naši předkové znali cenné hodnoty těchto blahodárných plodů. Dnes jsou šípky bohatě využívány v kuchyni i v lidové medicíně. Natrhejte si tedy šípky, uvidíte, že se vám budou hodit nejen v období chřipek a nachlazení.

  • V čem všem jsou šípky prospěšné?

    Šípky mají hodně blahodárných účinků
    Autor: iStock

    Šípky jsou cenné především pro vysokou koncentraci vitaminu C, ale také vitaminů A, K, PP, B1 a B2. Obsahují také hodnotné minerální látky – jsou nabité vápníkem, draslíkem, železem, hořčíkem, fosforem, sírou i sodíkem. Dále obsahují třísloviny, pektin, lehce stravitelné cukry a kyselinu citronovou a jablečnou.

    Velkou výhodou je, že vitamin C, který je v největší míře obsažen v šípcích (obsahují ho desetinásobně více než citrony), je v mimořádně stabilní formě a udržuje se dobře i při tepelném zpracování. Díky cennému složení šípky celkově posilují organismus a  působí hlavně proti nachlazení a jiným virózám. Mají také dobrý vliv na krvetvorbu, omezují krvácení z vlásečnic, snižují množství cholesterolu, používají se jako podpůrný prostředek při léčbě aterosklerózy, při ledvinových a žlučových kamenech, ale také při zadržování tekutin v těle.

  • Kdy a jak je sbírat?

    Šípky mají hodně blahodárných účinků
    Autor: iStock

    Šípky sbíráme během září a říjnakdyž jsou plně vyzrálé, mají sytou barvu a jsou tvrdé. Jedině tak mají hodně vitaminu C. Přezrálé šípky ho mají již méně, ale zase je můžete dobře využít pro výrobu šípkového vína nebo marmelády. Určitě nenoste domů plody, které již přešly mrazem nebo jsou nějak nahnilé. Obsahují totiž menší množství léčivých látek se slabšími účinky, ale také různé škodliviny.

    Jelikož jde o trnitý keř, nezapomeňte se na jejich sklizeň dobře vybavit. Oblečte si nějaké starší oblečení, které se může potrhat. Určitě se vám budou hodit také silnější rukavice, případně zahradnické nůžky. Sběr do igelitových tašek není moc vhodný, mnohem lepší jsou plátěné tašky či košíky, ve kterých se šípky nezapaří. 

  • Jak šípky sušit?

    Šípky mají hodně blahodárných účinků
    Autor: iStock

    Sklizené šípky důkladně omyjeme a zbavíme stopek, lístků, ale i chloupků, které mohou u citlivých jedinců vyvolat alergickou reakci. Pokud chceme nasbírané šípky uchovat na zimu, je třeba šípky dobře usušit, a to buď v celku, nebo nakrájené. Usušit je můžeme například volně rozložené v tenké vrstvě na suchém místě. Hezky vyschnou třeba i na balkoně, kde je vystavíme slunečním paprskům. Pro rychlé sušení je nejvhodnější sušička na ovoce nebo trouba. Jen pozor, teplota by v ní neměla přesáhnout 60 stupňů Celsia, protože při vyšší teplotě dochází ke ztrátě vitaminu C a dalších léčivých látek.

    A jak poznáte správně usušené plody? Mají tmavočervenou barvu a dají se dobře rozlomit a rozdrobit. Ze dvou kilogramů nasbíraných šípků nasušíme cca kilogram plodů. Skladujte je v dobře uzavřených nádobách na temném a suchém místě pokud možno méně než jeden rok. Delším skladováním se totiž snižuje obsah vitaminů. Nenasušte si proto zásobu na mnoho let dopředu, ale každý podzim si připravte novou. 

    Způsobů, jak nasbírané šípky zpracovat, je mnoho. My máme pro vás návod na přípravu šípkového čaje, který vás během sychravých podzimních dnů nabudí. A také recept na výbornou zavařeninu. 

  • Klasika: domácí šípkový čaj

    Šípky mají hodně blahodárných účinků
    Autor: iStock

    Usušené šípky rozdrťte a vložte do studené vody (asi 2 polévkové lžíce drti na 1 litr vody). Nechte louhovat přes noc. Ráno nálev přeceďte přes husté síto. Těsně před konzumací směs zahřejte na zhruba 70 ºC. Rozhodně ji ale nevařteabyste zachovali co největší obsah vitaminu C. Lahodný čaj můžete ještě dochutit medem, je velmi dobrý také studený.  

  • Šípková zavařenina

    Šípky mají hodně blahodárných účinků
    Autor: iStock

    Čerstvé plody šípků omyjeme a očistíme. Pak je rozkrájíme a odstraníme zevnitř všechny chloupky a jadérka. Plody poté dáme vařit v malém množství vody, dokud nezměknou. Rozvařené šípky rozmačkáme a přecedíme přes jemné síto, abychom se zbavili posledních semínek a chloupků. Dobře vychladlý šípkový protlak smícháme s želírovacím cukrem (na 1 kg šípků potřebujeme 1 kg želírovacího cukru) a znovu asi 5 minut vaříme. Nakonec zavařeninu plníme do sklenic, dobře je uzavřeme a necháme vychladnout dnem vzhůru.

Autor: beni
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...