Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Matné rtěnky: Které opravdu drží a nevysušují rty? Otestovaly jsme je!

1. března 2018 | 06:00

Matné rtěnky nejenže vypadají na rtech krásně sametově, ale mají většinou i lepší výdrž ve srovnání s rtěnkami hydratačními. To je ale dost často daň za to, že po použití jsou rty vysušené, zvláště v zimním období. My ale našly v nepřeberném množství matných rtěnek i takové, které nevysušují. Jaké značky se staly našimi vítězi? 

Pod matné rtěnky je vždy dobré rty hydratovat předem. Ráno si hned po ranní hygieně namažte rty balzámem a nechte ho působit celou dobu přes snídani do doby, než si nanesete make-up.

Poté si vezměte k ruce savé lněné papírky, které seženete běžně v drogerii, a obtiskněte do papírku přebytečný balzám. Následně naneste první vrstvu rtěnky, obtiskněte ji do klasického kapesníčku, poprašte transparentním pudrem a naneste závěrečnou vrstvu rtěnky. Uvidíte, že barva bude vypadat mnohem lépe a i déle vydrží! Stejný trik používá i make-up artistka celebrit, jako je Jennifer Aniston.

V redakci jsme otestovaly dvanáct matných rtěnek. Tekutých i těch klasických. Která je z nich nejlepší?

Tužka na rty s polomatným efektem Express Lip Crayon, Oriflame, 159 Kč. Koupíte na http://cz.oriflame.com.

Autor: archiv firem Tužka na rty s polomatným efektem Express Lip Crayon, Oriflame, 159 Kč

Koupíte na http://cz.oriflame.com.

Neurazí, nenadchne, takový standard, bohužel na rtech extra dlouho nevydrží, přitom to je pro mě důležité. Musím ale uznat, že po nanesení mám na rtech příjemný pocit. Tužka je dost měkká, takže by bylo lepší si vzít k ruce štěteček a nanášet ji jím než se přímo malovat tužkou.

Známka jako ve škole: 3

Tekutá matná rtěnka Matte Mania, Dermacol, 199 Kč. Koupíte v síti drogérií.

Autor: archiv firem Tekutá matná rtěnka Matte Mania, Dermacol, 199 Kč

Koupíte v síti drogerií.

Kvalita za rozumnou cenu, to bych o tomto výrobku rozhodně řekla. Vyhovuje mi balení, protože štětečkem se rtěnka nanáší lépe než klasická, i když ta má zase styl – a já jí budu vždy dávat přednost. Rtěnka má velkou výhodu v tom, že se nerozpíjí za kontury, a tak rty vypadají dokonale nalíčené. Drží přiměřeně, zhruba každé dvě hodiny ji musíte obnovit.

Známka jako ve škole: 2

Tekutá rtěnka s matujícím efektem Mark, Avon, 199 Kč

Tekutá rtěnka s matujícím efektem Mark, Avon, 199 Kč. Koupíte na www.avon.cz.

Autor: archiv firem

Koupíte na www.avon.cz.

První, co mě na rtěnce zaujalo, byl odstín zářivě červené Head Turner. Je opravdu nádherný a sytý. Rtěnka má jakoby našlehanou konzistenci, lehkou, takže se dobře nanáší. Výdrž na rtech je asi tak průměrná. Pití jí nevadí, ale při obědě ji většinou "sním". Co mi vadí, je to, že aplikátor je vždy hrozně obalený barvou, a tak si musíte dát záležet, abyste ho očistila o víčko. To je ale její jediná vada na kráse!

Známka jako ve škole: 2

 

Tekutá matná rtěnka SuperStay Matte Ink, Maybelline, 199,90 Kč. Koupíte v síti drogerií.

Autor: archiv firem Tekutá matná rtěnka SuperStay Matte Ink, Maybelline, 199,90 Kč

Koupíte v síti drogerií.

Rtěnka je to tekutá s úžasným měkkým aplikátorem, ten je zahnutý a plochý, takže se s ním dobře nanáší barva v porovnání s jinými tekutými rtěnkami. Barva okamžitě na rtech zasychá a zůstane na nich až do večera. Mně osobně ale dost vysušila rty, ale pokud bych se chtěla na svou rtěnku spolehnout celý den, rozhodně vím, po které sáhnout.

Známka jako ve škole: 2 (za vysušování)

 

Tekutá rtěnka Stay Matte, Rimmel, 229 Kč. Koupíte v síti drogerií.

Autor: archiv firem Tekutá rtěnka Stay Matte, Rimmel, 229 Kč

Koupíte v síti drogerií.

Splňuje mé požadavky na výdrž i na výživu rtů, ty po ní nejsou vysušené, a to je hodně matná! Nanášet se musí precizně, nesmí se přetahovat, protože chyby se špatně umazávají, ale drží vážně dobře. Je také důležité natřít rovnoměrnou vrstvu všude, což je dost těžké, protože jinak budete mít rty trochu flekaté.

Známka jako ve škole: 1-

Rtěnka #Lipstories, Sephora, 240 Kč

Rtěnka #Lipstories, Sephora, 240 Kč
Autor: archiv firem
Koupíte na www.sephora.cz nebo v kamenných obchodech.

Nové rtěnky od Sephory mají na první pohled zajímavý a originální design. Obal z větší části tvoří papír, takže jsou ekologičtější. Design je inspirovaný Instastories. Zkoušela jsem odstín Wanderlust, který je temný, fialovočerný. Možná to bylo dané tím, že byl odstín tak tmavý, ale špatně se na rty nanášela, místy nebyla rovnoměrná, i když jsem se hodně snažila. Příjemně mě ale překvapila její textura, která po rtech hezky klouzala, nicméně kvůli tomu nebyl finiš tak matný, jak bych si přála. Co se týče výdrže, je střední, takže během dne musíte barvu obnovit.

Známka jako ve škole: 3

Matná rtěnka Color Riche Matte, L´Oréal Paris, 270 Kč

Matná rtěnka Color Riche Matte, L´Oréal Paris, 270 Kč. Koupíte v síti drogérií.
Autor: archiv firem
Koupíte v síti drogerií.

Praktická, jednoduchá, klasická rtěnka, která se dobře nanáší. Vydrží na rtech hodně dlouho a stačí doplňovat pouze vnitřek rtů, vnitřky se umazávají, když jíte. Jakmile rtěnku nanesete, nemusíte se bát, že při pití bude zanechávat stopy na skleničce. A pokud ano, tak jen velice jemně. Jsem s ní moc spokojená a příjemně voní.

Známka jako ve škole: 1

Tekutá matná rtěnka Rouge Velvet Edition, Bourjois, 329 Kč

Tekutá matná rtěnka Rouge Velvet edition, Bourjois, 329 Kč. Koupíte v síti drogérií.
Autor: archiv firem
Koupíte v síti drogerií.

Od Bourjois jsem bohužel čekala víc. Rtěnka mi nepřišla tak výrazná, má velmi řídkou konzistenci. Na rtech nevydržela moc dlouho a musela jsem ji často domalovávat. Navíc jsem měla pocit, že má zvláštní chuť a vůni. Bohužel nemůžu dát lepší známku než 4.

Známka jako ve škole: 4

Matná rtěnka Grand Rouge, Yves Rocher, 339 Kč

Matná rtěnka Grand Rouge, Yves Rocher, 339 Kč. Koupíte na www.yves-rocher.cz nebo v kamenných prodejnách.
Autor: archiv firem
Koupíte na www.yves-rocher.cz nebo v kamenných prodejnách.

Rtěnka má matný finiš, ale texturou je tak příjemná jako hydratační rtěnky. Dobře se nanáší, je dobře pigmentovaná, nezvýrazňuje nedokonalosti rtů, a tím pádem vypadá úžasně. Je to asi tím, že obsahuje kaméliový olej, který rty regeneruje. To se hodí zejména v zimě, kdy jsou rty vysušené a popraskané, ale vy se přesto nechcete vzdávat matných rtěnek!

Známka jako ve škole: 1

Matná rtěnka Liquid Matte Lips, Gosh Copenhagen, 349 Kč. Koupíte na www.fann.cz.

Autor: archiv firem Matná rtěnka Liquid Matte Lips, Gosh Copenhagen, 349 Kč

Koupíte na www.fann.cz.

Rtěnka od značky Gosh má jedinou vadu – i po zaschnutí na rtech prostě lepí. Rtěnku používám i tak, protože se mi líbí odstín i pigmentace. Výjimečná je i svou výdrží, ze rtů ji micelární vodou sundávám horko těžko!

Známka jako ve škole: 2

Gelová polomatná rtěnka Mary Kay, 390 Kč Koupíte na www.marykay.cz.

Autor: archiv firem Gelová polomatná rtěnka Mary Kay, 390 Kč

Koupíte na www.marykay.cz.

Rtěnka v odstínu Mauve Moment je jednou z mých nejoblíbenějších. Vypadá totiž na rtech tak akorát výrazně, ale zároveň přirozeně. Podle názvu je sice polomatná, ale finiš je vážně matný. Texturou je hezky krémová a hebká. Rty vážně nevysušuje, ale tím pádem není tak dlouhodržící, během dne je nutné si ji domalovat. To mi ale v tomto případě vůbec nevadí, protože jinak nemá chybu.

Známka jako ve škole: 1

Tekutá rtěnka Everlasting Liquid Lipstick, Kat von D, 580 Kč. Koupíte na www.sephora.cz nebo v kamenných prodejnách.

Autor: archiv firem Tekutá rtěnka Everlasting Liquid Lipstick, Kat Von D, 580 Kč

Koupíte na www.sephora.cz nebo v kamenných prodejnách.

Jednoznačně nejlepší tekutá rtěnka s matným finišem. Oproti jiným rtěnkám má hrozně řídkou konzistenci, ale to jí neubírá nic na pigmentaci. Můžete si alespoň díky tomu pohrát s její intenzitou. Jediné minus je cena, ale rozhodně to není věc, kterou bych vypotřebovala za měsíc, a kvalita odpovídá!

Známka jako ve škole: 1

 

 

 

Autor: Lucie Houdková
Video se připravuje ...