Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Velký test make-upů: Na které si dát pozor, protože zvýrazňují vrásky?

8. února 2018 | 06:00

Make-up je nejen zkrášlujícím pomocníkem, který zakryje nějakou tu nedokonalost, ale také funguje jako ochranný štít pro pleť chránící ji před vnějšími vlivy – a v zimě to platí dvojnásob! Najít ten, který bude vaším číslem jedna, není lehké. Měl by vydržet skoro celý den, nedělat na pleti žmolky, krýt tak akorát, ale nevytvářet nepřirozenou masku... Při výběru make-upu se holt vyplatí být náročná. Které u nás v redakci obstály?

Jak si vybrat ten nejlepší make-up? Nejdříve vezměte v potaz typ vaší pleti. Je-li suchá, sáhněte po hydratačních make-upech a ty matující nechte pleti mastné. Matující by vás mohly zbytečně vysušovat. Zralé pleti s vráskami nejvíce prospěje rozjasňující make-up, který zaručí, že pokožka bude vypadat šťavnatě.

Jak vybrat správný odstín make-upu?

Poté je důležité správně vybrat odstín. Nejlépe se vybírá na denním světle. Měl by ladit s tónem pleti na krku. Pak do hry přicházejí ale ještě podtóny. Jaký je ten váš, to vám napoví žíly na zápěstí. Pokud jsou do zelena nebo do fialova, váš podtón je studený. To pak odpovídá make-upům, které jsou do růžova. Pokud mají žíly barvu spíše do zelenožluta, máte teplý podtón. Make-upy s tímto podtónem jsou pak do žluta/olivova.

A jestli to nemůžete rozluštit, máte podtón neutrální. Pokud pořád tápete, vezměte si k ruce make-upy, které máte doma, a natřete si je vedle sebe na dekolt. Ten, který bude nejlépe ladit s vaší pokožkou, je ten pravý. Podle názvu odstínu si pak odvodíte, jestli jste spíše studený, nebo spíše teplý typ. Kterou značku a který produkt si pak vybrat? Podívejte se na naše hodnocení:

Make-up Matte Beauty Perfection, Trend It Up, 139 Kč (30 ml)

Make-up Matte Beauty Perfection, Trend it up, 139 Kč (30 ml). Koupíte v síti drogérií dm.

Autor: archiv firem

Koupíte v síti drogerií dm.

Tento make-up krásně splyne s vaší pletí a vytvoří přirozený vzhled, ale není tolik krycí. Pokud máte problematickou pleť, pořiďte si make-up, který více kryje. Není vhodný ani pro suchou pleť. Já pod něj mazala hydratační krémy, a přesto se mi na obličeji po jeho používání objevovaly šupinky suché kůže. Tento produkt tedy uvítají spíše ženy s mastnou či normální pletí bez větších nedokonalostí.

Známka jako ve škole: 3

Matující make-up Annabelle Minerals, 210 Kč

Matující make-up Annabelle Minerals, 210 Kč. Koupíte na www.eshopannabelle.cz.

Autor: archiv firem

Koupíte na www.eshopannabelle.cz.

Minerální make-up je vhodný, pokud nechcete používat chemii, nesnesete v kosmetice silikony nebo máte mastnou pleť. Jde vlastně o pudrový make-up, který na pleť nanášíte hustým, kulatým, ideálně kabuki štětcem. Osobně ho mám raději v létě, kdy je pleť potřeba „vysušit“ a zmatnit. Na zimu mi připadal hodně suchý, ale pokud pod něj použijete výživný krém, udělá službu. Je ale potřeba si zvyknout na aplikaci a na to, že vám na pleti může být ze začátku nepříjemný. Rozhodně bych ho také nepoužívala na zralou nebo suchou pleť, protože má tendenci zvýraznit vrásky i suchá místa.

Známka jako ve škole: 2

Make-up Healthy Mix, Bourjois, 249 Kč

Make-up Healthy Mix, Bourjois, 249 Kč. Koupíte v síti drogérií.
Autor: archiv firem

Koupíte v síti drogerií.

Hledáte skvělý make-up z drogerie? Tohle je on! Má střední krytí, takže skryje nedostatky i sjednotí pleť, ale současně není matný, takže je vhodný pro všechny věkové kategorie. Krásně se nanáší, nezvýrazňuje vrásky ani suchá místa a po přepudrování vydrží na pleti celý den. Přestože obsahuje silikony, nedráždí kůži a netvoří se po něm pupínky. Směle se tak vyrovná make-upům dražších značek.

Známka jako ve škole: 1

Dlouhotrvající vysoce krycí make-up SuperStay 24H, Maybelline, 259,90 Kč

Dlouhotrvající vysoce krycí make-up SuperStay 24H, Maybelline, 259,90 Kč. Koupíte v síti drogérií.

Autor: archiv firem

Koupíte v síti drogerií.

Výhodou tohoto make-upu je jeho velmi dobré krytí, ale u toho to bohužel končí. Ať jsem ho nanesla na jakýkoliv krém nebo bázi, po hodině začal „žmolkovat“ na suchých místech, a tak je zvýrazňoval. Nevydrží celý den, už po pár hodinách se začne slévat a nepomůže ani přepudrování. Musím říct, že jsem byla zklamaná a asi po pěti marných pokusech jsem to vzdala.

Známka jako ve škole: 4

Přírodní tekutý make-up Lavera, 275 Kč (30 ml)

Přírodní tekutý make-up Lavera, 275 Kč (30 ml). Koupíte na www.organictime.cz.

Autor: archiv firem

Koupíte na www.organictime.cz.

Na přírodní make-up jsem se těšila, ale o to víc jsem pak byla zklamaná. Make-up se sice dobře roztírá, ale na pleti pořád zůstává vidět a nepřizpůsobuje se. Krycí schopnosti jsou velmi malé, a i když mám osobně raději lehčí make-upy, tento u mě ani tak neobstál. Přirovnala bych ho spíš k BB krémům, proto by mi vyhovoval spíše v letním období.

Známka jako ve škole: 3

Tekutý make-up Flawless, Avon True,  279 Kč (30 ml)

Tekutý make-up Flawles, Avon True, 279 Kč (30 ml). Koupíte na www.avon.cz.
Autor: archiv firem

Koupíte na www.avon.cz.

Má příjemnou texturu, velice dobře se nanáší na pleť a je dobře krycí, ideální! Pleť vypadá přirozeně a svěže. Avon zde použil novou technologii Blue Pigment IQ, díky které se make-up přizpůsobí vašemu tónu pleti, a musím uznat, že to zvládne na jedničku.

Známka jako ve škole: 1

Make-up Dream Velvet, Maybelline, 279,90 Kč

Make-up Dream Velvet, Maybelline, 279,90 Kč. Koupíte v síti drogérií.

Autor: archiv firem

Koupíte v síti drogerií.

Make-up značky Maybelline se sice hezky roztírá, ale stejně se nemůžu zbavit pocitu, že toho mám na tváři příliš. Což se mi stává jen s málokterým make-upem. Co ale rozhodně oceníte, je jeho konzistence. Je jemný, nezanechává na pleti žádné skvrny, a pokud máte navíc mastnější pleť, hezky vám ji zmatní.

Známka jako ve škole: 2

Make-up Lasting Finish Breathable, Rimmel, 289 Kč (30 ml)

Make-up Lasting Finish Breathable, Rimmel, 289 Kč (30 ml). Koupíte v síti drogérií.

Autor: archiv firem

Koupíte v síti drogerií.

Tenhle make-up je asi jeden z nejslabších, které jsem za poslední dobu vyzkoušela. Co mi nejvíce vadí, je to, že přestože by měl krýt nedostatky, póry na nose spíše zvýrazňuje. Navíc mi připadá, že po nanesení tvář trošku lepí. Jediné plus je, že vydrží skoro celý den. Příště bych ale sáhla rozhodně po jiném make-upu.

Známka jako ve škole: 4

Dlouhotrvající make-up a zdokonalující korektor Caviar Long Stay, Dermacol, 389 Kč (30 ml)

Dlouhotrvající make-up a zdokonalující korektor Caviar Long Stay, Dermacol, 389 Kč (30 ml). Koupíte na www.dermacol.cz nebo v kamenných obchodech.
Autor: archiv firem

Koupíte na www.dermacol.cz nebo v kamenných obchodech.

Absolutní jednička! Vyhovuje mi jak jeho krémovitá struktura, tak to, že po jeho nanesení mám pocit, že mi vyhladil obličej, že mi pomohl od vrásek. To, že obsahuje výtažky z kaviáru kvůli tomu, aby obličej zpevňoval, evidentně funguje. Je ve skleničce a nanáší se praktickou špachtličkou zabudovanou ve víčku. Když se dostanete na dno, musíte už použít prsty, takže tady ta praktičnost trochu pokulhává. Ve víčku je také skvělý korektor, jenž nádherně projasní okolí kolem očí, takže máte dva v jednom.

Známka jako ve škole: 1

Make-up Cushion, L´Oréal Paris, 399 Kč

Make-up Cushion, L´Oréal Paris, 399 Kč. Koupíte v síti drogérií.
Autor: archiv firem

Koupíte v síti drogerií.

Cushion je typ make-upu, který se objevil před pár lety na trhu – a hned několika značek. Jedná se o make-up, který je napuštěn v hrubší houbičce a nanáší se pomocí labutěnky, která je součástí balení. Labutěnku lehce obtisknete jako razítko v make-upu a nanášíte jí pak make-up na obličej. Cushion je lehký make-up strukturou podobný BB krému, ale s mnohem lepšími krycími schopnostmi. Nedocílíte matného efektu, ale pleť rozzáří a ta zůstane spíš svěže lesklá. To má své výhody, protože nevyniknou vrásky, ale hodí se spíš na léto.

Známka jako ve škole: 2

Podkladový krém Lush, 395 Kč (20 ml)

Podkladový krém LUSH, 395 Kč (20 ml). Koupíte na http://cz.lush.com nebo v kamenných prodejnách.
Autor: archiv firem

Koupíte na http://cz.lush.com nebo v kamenných prodejnách.

Jeden z mých nejoblíbenějších make-upů už dlouhá léta. Přestože Lush ho uvádí jako podkladový krém, má střední krytí, takže poslouží jako make-up. Díky velkému obsahu přírodních složek a olejů pleť hydratuje jako krém, nedráždí a vydrží celý den. Jen je potřeba ho zhruba v půlce dne přepudrovat, aby se pleť neleskla. Vedle toho, že se skvěle nanáší a na pleti není vidět, oceňuji také výběr z odstínů, které jsou dělané i pro žlutý nebo růžový podtón pleti.

Známka jako ve škole: 1

Zdokonalující tekutý make-up Noblesse Fusion, Dermacol, 429 Kč (25 ml)

Zdokonalující tekutý make-up Noblesse Fusion, Dermacol, 429 Kč (25 ml). Koupíte na www.dermacol.cz nebo v kamenných obchodech.

Autor: archiv firem

Koupíte na www.dermacol.cz nebo v kamenných obchodech.

Výtečně kryje. A navíc vám neudělá onu pověstnou masku. Navíc dostatečně hydratuje, což na prahu čtyřicítky velice ocením. Jediné minus je kapátko, kterým se make-up špatně nanáší, protože ho lze jen stěží směrovat na potřebná místa na obličeji. Jeho textura je hodně tekutá.

Známka jako ve škole: 2

Make-up Giordani Gold Liquid Silk, Oriflame, 499 Kč (30 ml)

Make-up Giordani Gold Liquid Silk, Oriflame, 499 Kč (30 ml). Koupíte na http://cz.oriflame.com.
Autor: archiv firem

Koupíte na http://cz.oriflame.com.

Make-up se nanáší pomocí kapátka, ale pozor: je poměrně řídký. I přes lehkou texturu velmi dobře kryje. Po rozetření vytvoří na obličeji hedvábný film, který sjednotí pleť. Ta je pak krásně hebounká. A vůbec ji nevysušuje – ani v zimě. Navíc úžasně voní, což už je jen třešnička na dortu. Je naprosto dokonalý.

Známka jako ve škole: 1

Krémový make-up Zéro Défaut, Yves Rocher, 499 Kč (40 ml)

Krémový make-up Zéro Défault, Yves Rocher, 499 Kč (40 ml). Koupíte na www.yves-rocher.cz nebo v kamenných obchodech.

Autor: archiv firem

Koupíte na www.yves-rocher.cz nebo v kamenných obchodech.

Hned na první dojem mě nadchla konzistence: nic hutného, příjemně nadýchaná, navíc poměrně dobře kryje, aniž by člověk měl pocit masky na obličeji. Pokud máte větší nesrovnalosti, je potřeba přidat korektor, ale takhle mi to vyhovuje. Samotný make-up u mě za jedna, ale snižuji známku za obal: jednak mi jednou make-up při nedokonalém zavření vytekl, jednak si myslím, že se do něj mohou dostat nečistoty. S pumpičkou by byl lepší.

Známka jako ve škole: 2

Autor: Lucie Houdková
Video se připravuje ...