Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

Péče o pleť: Co dělat a čemu se vyhnout, když vás trápí akné?

27. února 2018 | 06:00

Nemusíme připomínat, jak důležité je o pleť pečovat. Vedle toho, jaký typ pleti máte, byste měla brát v potaz i svůj věk. V každém životním období má pleť jiná specifika. Nicméně v článku se dozvíte beauty rady, které uplatní nejen ženy po dvacítce!

Jak pečovat o pleť, když je vám přes dvacet?

Ženy po dvacítce sice netrápí vrásky, ale o to více jsou to pupínky a nedokonalosti pleti. V tomto věku pleť kdeco promine, ale chcete-li ji mít bez chybičky, je základem pravidlo tří: čištění pleti, hydratace za pomoci krémů a ochrana pleti před sluníčkem. To říká Jitka Poláková, zakladatelka kosmetiky Capri.

A protože čistá pleť rovná se bezchybná pleť, krokem číslo jedna je vybrat si správný odličovací přípravek, který ji zbaví přebytečného mazu, kterým mladistvá pleť trpí. A rovnou říkáme, že obyčejné mýdlo rozhodně vhodné není!

Ideální jsou odličovací gely, které se hodí pro smíšenou a mastnou pleť. Ty z vás, které mají spíše sušší a citlivější pleť, ocení odličovače s olejovou složkou nebo pleťová mléka, která pokožku zároveň i hydratují. Pokud vám ale pleť po odlíčení pne a štípe vás nebo je začervenalá, něco je špatně a měla byste se porozhlédnout po jiné alternativě.

Trefou do černého je skoro vždy micelární voda, která většinou sedne všem typům pleti. Pro citlivou pleť je vhodná například voda Sensibio od Biodermy, kterou v redakci milujeme. Micelární voda si hravě poradí i s voděodolným make-upem a příjemně pleť osvěží. Po odlíčení si ale nezapomeňte obličej opláchnout vodou.

Dalším krokem jsou pak pleťová voda nebo tonikum, které pleť dočistí a uzavřou póry, ty se tím pádem tolik nezanášejí, a tak se nebudou tolik tvořit nedokonalosti. Správný a pravidelný odličovací rituál je tedy jedinou cestou, jak zabránit vzniku pupínků a pyšnit se krásnou pletí. I když je to činnost, kterou většina z nás nemá ráda, pravidelnost a pečlivost se vyplácí!

Záležet byste si měla dát hlavně večer. Ne nadarmo se totiž říká, že se "vyspíme do krásy". Přes noc se pleť regeneruje. Ráno je pak uzavřená, připravená odolávat všem nástrahám během dne. Ale to neznamená, že po ránu nemusíte pleť čistit. Stačí však použít jen jeden přípravek, například micelárku, a pak nanést hydratační krém.

Do péče o pleť se vyplatí zakomponovat i peeling a masku. Ty provádějte jednou týdně a opět vybírejte podle typu pleti. Pro suchou pleť budou skvělé hydratační masky, pro mastnou stahující masky. Za peeling nemusíte utrácet velké peníze, můžete si ho snadno vyrobit doma:

Video se připravuje ...
Jak si doma vyrobit peeling? • VIDEO: Adam Balažovič/ BPŽ

Největší hřích? Štětce!

Hned za hříchem číslo jedna, kterým je chodit spát s neodlíčenou pletí, následují špinavé štětce. Představte si, kolik asi bakterií a nečistot se při každodenním používání štětců na make-up, pudr a tvářenku na ně nachytá. A ty si pak znovu a znovu nanášíte na pleť. Pak se nemůžete divit, že se vám – zase! – udělal pupínek. Kosmetické štětce byste měla mýt aspoň jednou týdně. Vystačíte si s vodou a mýdlem nebo na trhu seženete spoustu speciálních roztoků k tomu určených.

Dalším bodem na listině hříchů je neustálé sahání si na pleť během dne. Zbytečně si zanášíte pleť nečistotami a koledujete si o pupínky. Pleti také nesvědčí neustálé střídání kosmetiky. Vyberte si tedy nějaký produkt, a když bude pleti vyhovovat, používejte ho alespoň dva měsíce, pak můžete pozorovat na pleti nějaké změny k lepšímu. Po jednom použití se bohužel zázraky nestanou.

Ve fotogalerii najdete tipy na různé odličovací přípravky, které právě seženete na trhu:



Autor: Lucie Houdková