Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Socialistický seriál Křeček v noční košili: Jak dnes vypadá Kája Berka nebo jeho pradědeček Radim?

  • Křeček v noční košili
    16. března 2024 | 06:00

    Příběh o ukradeném vynálezu a snových výletech za pradědečkem vynálezcem milovaly snad všechny děti. O televizní sci-fi seriál se postaralo kreativní duo režisér Václav Vorlíček a scénárista Miloš Macourek a zahrála si tam spousta známých i neznámých herců. Co dělají hlavní protagonisté dnes?

  • Ondřej Regazzo a Jiří Racek

    Autor: ČSFD

    Nejvýraznější postavu Kájy Berky, který v noční košili po pradědečkovi cestoval ve snech v čase, ztvárnil Ondřej Regazzo a jak už to tak u dětských hvězd bývá, v herectví nadále nepokračoval. Sci-fi série Křeček v noční košili tak byla jeho jediným hereckým počinem. Zato Jiří Racek, který si zahrál jeho brýlatého kamaráda Aleše, se v hereckém světě dokázal prosadit. K této profesi ho přivedla maminka, když slyšela, že filmaři hledají zrzavého kluka. A tak se už v dětství objevil v řadě filmů i seriálů. Pak vystudoval konzervatoř a DAMU a po studiích hostoval v pardubickém divadle.

    Zlom v kariéře přišel ale později, když si ho všiml herec Tomáš Töpfer. Začal tak působit v pražských divadlech a zahrál si v detektivních seriálech jako Labyrint nebo Policie Modrava. Dnes ho můžete vidět na televizních obrazovkách nebo v divadle Na Fidlovačce.

    Tip na video: Podívejte se na rozhovor s představitelkou Uzlinky z ikonického filmu Pelíšky. 

    Video se připravuje ...
     • VIDEO: Videoredakce ženských titulů

     

  • Miroslav Vladyka

    Autor: Profimedia.cz/Česká televize

    Dobu největší slávy si užil především v osmdesátkách, kdy byl seriál Křeček v noční košili také natočen a kde si Miroslav Vladyka zahrál vynálezce a pradědečka Káji Berky. Hrát ale začal už jako pětiletý kluk. Vidět jste ho mohli například ve filmu Přijela k nám pouť, Vrchní, prchni nebo v seriálu My všichni školou povinní, kde si zahrál po boku Veroniky Žilkové. Z obrazovek nezmizel ani v pozdějších letech a v současnosti jste ho mohli vidět například v pohádce Tajemství staré bambitky 2 nebo v seriálu Jedna rodina.

    Zatímco o jeho rolích víme mnoho, o soukromí herec moc nemluví. Z prvního manželství s Kateřinou má dcery Adélu, Kristýnu a syna Matěje, s kterými vychází dobře. Nyní už je 13 let šťastný po boku partnerky Vlaďky Lichtenbergové.

  • Marek Brodský

    Autor: Profimedia.cz/Česká televize

    Herectví má v krvi, je totiž synem Vlastimila Brodského a tanečnice Bíby Křepelkové. Před kamerou se objevil několikrát. Pamatovat si ho můžete třeba jako mladého praktikanta ve snímku Rozpuštěný a vypuštěný nebo právě v seriálu Křeček v noční košili, kde hrál staršího bratra Káji. Nezůstal ale jen u herectví. Absolvoval SUPŠ a na FAMU studoval animovanou tvorbu. Talent ukázal i jako výtvarník, animátor nebo hudebník.

    V pořadu 13. komnata promluvil o svých depresích, kterými trpěl také jeho slavný otec. Byl třikrát ženatý a má dceru Barboru Brodskou, která v roce 2012 porodila syna Alberta.

  • Jana Švandová

    Autor: Profimedia.cz/Česká televize

    Byla sexsymbolem normalizace a už řadu let vypadá stále stejně skvěle. Nestárnoucí herečka se narodila v roce 1947 a jejím původním povoláním byla archeologie. Vše se změnilo poté, co získala angažmá v Černém divadle. Poté vystudovala herectví a hostovala v divadlech. Od začátku sedmdesátých let se pak objevovala na televizních obrazovkách, přičemž jejím prvním filmem byl snímek Už zase skáču přes kaluže. Dokonce byla obsazena i do hlavní role ve francouzském filmu Angelina.

    Jako herečka působí dodnes. Naposledy si zahrála například ve filmu Matka v trapu, v seriálu Sex O’Clock nebo zazářila v taneční soutěži StarDance jako jedna z účastnic. S manželem Pavlem Satorie patří k nejstabilnějším párům českého showbyznysu a díky synovi Hubertovi je už také spokojenou babičkou.

  • Martin Mejzlík

    Autor: Profimedia.cz/Česká televize

    Roli nesympatického kariéristy Tomáše Křečka, který celý podvod spunktoval, ztvárnil Martin Mejzlík. Toho k herectví přivedla maminka, která byla sama nadšenou ochotnicí. Dodnes působí hlavně v divadlech, ale objevil se několikrát i před kamerou ve vedlejších rolích. Kromě toho našel uplatnění i v dabingu nebo rozhlase.

     

Autor: Štěpánka Bínová, Prostě fenomén
Diskuse ke článku
.