Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Lucie, postrach ulice i Eva z Chobotnic z II. patra. Kam osud zavál bývalou hvězdu Žanetu Fuchsovou?

10. února 2024 | 06:00

Ačkoliv si bývalá dětská hvězda podmanila diváky a v 80. letech měla v hereckém světě slušně našlápnuto, potkal ji podobný osud jako jiné dětské herce, již na plátně zcela vynikali. Žanetě Fuchsové se totiž i přes značný talent brány konzervatoře znenadání zavřely. K filmovému průmyslu se ale nakonec oklikou po letech opět dostala. Jen stojí na opačné straně…

Životní křivda

Žaneta Fuchsová byla jednou z dětských hereček, které se na konzervatoř paradoxně nedostaly i přes nebývalý talent a přes úctyhodný počet rolí. „Byl to konec světa,“ svěřila se bývalá dětská hvězda ve 13. komnatě Michaely Kudláčkové. Obě dvě dětské hvězdy totiž potkal s koncem herectví stejný osud.

„V dané chvíli, když jsem se to dozvěděla, to byl hrozný šok. Brečela jsem a nezajímalo mě nic jiného,“ nechala se slyšet a dodala, že pociťuje jistou křivdu a nepochybuje o tom, že není jediná dětská hvězda s tímto pocitem. Michaela Kudláčková, kterou známe především ze seriálu My všichni školou povinní, potvrdila ve 13. komnatě obdobné pocity. Ty pramení zejména z nevědomí pravého důvodu nepřijetí na školu.

Kam osud zavedl Michaelu Kudláčkovou i ostatní výrazné tváře seriálu My všichni školou povinní, který letos slaví 40. výročí? To se dočtete v našem článku zde:

Byla neposedné dítko

Žaneta Fuchsová byla velmi hyperaktivní dítě. Proto ji tatínek přihlásil na konkurz do filmu Kočičí princ. Svou nebývale roztomilou drzostí a rošťáctvím, které jí koukalo z očí, omámila porotu natolik, že si vysloužila jednu z hlavních rolí.

Tip na video: JIŘÍ LÁBUS: Už jako dítě jsem měnil hlasy a hrál jsem si na herce...

Video se připravuje ...
 • VIDEO: Videoredakce ženských titulů

Samé fenomenální role

Od té doby se strhla lavina úspěšných hereckých počinů. Do povědomí diváků se dostala zejména coby Lucie ve snímku Lucie, postrach ulice z roku 1983. Následovalo pokračování …A zase ta Lucie!, ale přišly i další významné role jako Eva Holanová v Chobotnicích z II. patra. Ve fenomenálním filmu dala nevědomky vzniknout – spolu se svým mladším bratrem Honzíkem (Milan Šimáček) – zábavným chobotničkám, které jim obživly z obyčejné plastelíny.

Po deseti letech herectví si zahrála svoji poslední dětskou roli v roce 1988 ve filmu Pan Tau. Nedostala se totiž na konzervatoř, a tak se přihlásila na střední ekonomickou školu. Ačkoliv nabídky přicházely i během studií, natáčení jí nebylo umožněno a po čase se na hereckou hvězdu zapomnělo.

Autor: ČSFD: Photo © Česká televize; Milan Šimáček, Žaneta Fuchsová, Dagmar Havlová, Pavel Zedníček

K filmu se dostala znovu, ale oklikou

Jednapadesátiletá Žaneta Fuchsová má na kontě několik pracovních zkušeností. V minulosti pracovala jako účetní, sekretářka, ale i jako asistentka režie. A ta ji zpět zavedla k filmu. Potom, co produkční tým zjistil, jakými hereckými zkušenostmi Žaneta oplývá, dostala ve francouzském cyklu o komisařovi Maigretovi menší roli. Odtud se pak dostala do produkce seriálu Rodinná pouta, v němž si opět střihla malou roli, a to sekretářku ve firmě rodiny Rubešových. Maminka dvou dětí v současné době pracuje jako úspěšná pomocná režisérka a asistentka režie.

Autor: profimedia.cz

Na to, jak šel čas s Žanetou Fuchsovou, se podívejte do fotogalerie. 

Autor: Žaneta Podlahová, Prostě fenomén