Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Prací prášek Árijec nebo Škoda Henlein. Zavzpomínejte na 10 nejbrutálnějších vtípků z České sody!

  • 15. ledna 2024 | 06:00

    Česká soda, to je opravdu fenomén, který se už v České televizi nebude zřejmě nikdy opakovat. Humor tak černý, drsný a nekorektní, že dnes by už v žádném případě ve veřejnoprávní televizi neprošel. Tehdy se na jeho vzniku ovšem podílela elita v popředí s Fero Feničem, který si prý celý koncept vymyslel a kterému sekundovali Jan Hřebejk nebo Petr Zelenka.

    Pořad běžel v televizi jednou za dva měsíce, bylo potřeba nasbírat dostatek materiálu. Legraci si protagonisté často dělali z politiků, ale svaté jim nebylo v podstatě nic. Bylo to až k nevíře a pořad měl mnoho odpůrců, šokovaných a pobouřených. Zde se zřejmě položil základní kámen dovednosti Čechů dělat si legraci i v těch nejnemožnějších a zoufalých situacích a i z těch nejsmutnějších věcí. Milan Šteindler, David Vávra a jejich Alles Gute a samozřejmě i Petr Čtvrtníček, to byla nezapomenutelná trojka, kterou doplnila spousta dalších známých osobností. Na světlo světa přišlo čtrnáct dílů a vy si teď můžete připomenout ty nejdrsnější vtípky.

  • Árijec

    Veronika Žilková v této parodii na prací prášek drhne ve vaně své dítě, které je evidentně romského původu. Když v tu chvíli přijde otázka: „Proč není vaše dítě čistě bílé?“ Prací prášek Árijec si s tím hravě poradí. To je v kostce myšlenkou jednoho z nejdrsnějších nekorektních vtípků povedené partičky kolem České sody!

  • Napalmex

    Další šílená parodie na reklamu pracího prášku je o dost delší a neméně pobuřující. Tedy rozhodně pro ty, kteří mají slabší povahu a nechápou extrémní, nekorektní humor. Příběh je o bachaři v koncentračním táboře, který potřebuje čistoskvoucí prádlo bez zaschlé krve. „Jedině koncentrákovaná síla si s tím poradí!“

  • Henlein

    Reklamy byly vůbec oblíbenou součástí pořadu. Tolik prostoru na parodii, jaký nabízejí, využili tvůrci do poslední kapičky. Také tato reklama na Škodu Henlein plnou vychytávek, jako jsou přímé spalování, zavedení plynu střešním otvorem rovnou do kabiny nebo kulometní výbava, je silné kafe. Je jasné, že se na tom autoři velmi vyřádili.

  • Mirka

    Další drsná parodie na reklamu na čokoládu se odehrávala na pastvě. Tam pasáček pásl kravičku Mirku, ale tu na něho přišla touha. Vždyť přece: „Mirka, svou jemností tě láká a je nejlepší, co můžeš mít.“ Myslím, že je jasné, k čemu na pastvě došlo!

  • I muži mají své dny

    Reklama na fernet "i muži mají své dny" jela v televizi pořád, a tahle parodie je přesně na tuto reklamu. Drsný pohled na místo činu, kde došlo k totálnímu masakru. Člověku až vyběhne husina, a co teprve, když přijde poslední záběr na vraha, který si v pohodě na balkoně kouří cigárko a vypráví si se sousedem!

  • Zkurvínek

    Ani loutkové postavy nezůstaly z obliga. Hrdinové našeho dětství, kterými Hurvínek a Spejbl určitě v mnoha případech byli, dostali opravdu sodu! V jedné z epizod Alles Gute došlo i na ně, ale z Hurvínka byl Zkurvínek. Kluk, co žil v zatáčce.

  • Debata

    Jak už jsem předeslala, politikové devadesátých let a jejich praktiky, výroky či debaty byli bohatým rybníčkem, ze kterého se dalo lovit. Samozřejmě že politici neviděli rádi, že si z nich někdo takhle okatě dělá legraci. Podle mě jedním z majstrštyků byla debata s Milošem Zemanem, Václavem Klausem a Jaroslavem Baštou, u které se střihač opravdu vyřádil!

  • Béčko

    Páteční žluté Béčko bylo samozřejmě parodií na Áčko, diskusní pořad, kam přicházeli lidé a otevírali se veřejnosti. Probíraly se všechny jejich problémy a strasti. Host v pořadu Béčka ovšem skončil oběšený na provaze, za který společně táhlo celé publikum. Pranýřování doslova!

  • Seznam homosexuálů

    Václav Klaus byl jedním z předních politiků té doby, a není proto divu, že se do pořadu dostával docela často. Svádělo k tomu ledacos. Vždycky tu kroužily spekulace o jeho homosexualitě, které samozřejmě nikdy nebyly potvrzeny, ale ve scénce o seznamu homosexuálů se na to tak trochu naráží. Navíc k homosexualitě se na počátku devadesátých let nepřistupovalo tak jako dnes.

  • Sama doma

    Pořad Sama doma je tu už od devadesátých let a pořád se drží. V parodii se hlavní role zhostila herečka Petra Špalková, která se s lahví v ruce a s cigaretou potácí po bytě a dělá víc škody než užitku a při tom samozřejmě sleduje oblíbený pořad. Tahle parodie, myslím, pořadu Sama doma udělala docela reklamu, těžko odhadnout, jestli chtěnou.

Autor: Gabriela Röhrichová, Prostě fenomén
Diskuse ke článku
.