Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

S tebou mě baví svět po více než 40 letech: Dětské hvězdy byste stěží poznali!

16. února 2024 | 06:00

Od natočení komedie století uběhlo přes neuvěřitelných 40 let, a ačkoliv hlášky a výkony ústřední trojice nerozlučných kamarádů nepřestávají bavit dodnes, jsou to zejména dětští hrdinové, kteří přispěli k atraktivitě samotného rodinného filmu. Kam je jejich osudy v životě zavály a jak vypadají dnes?

Úspěch dětských hvězd často končí u jedné role

Mnoho ikonických filmů a seriálů bylo postaveno na výkonech dětských herců, kteří se však v budoucnu vydali jiným než hereckým směrem. Někteří z nich totiž herecké ambice neměli, a tak jejich filmová kariéra začala a zároveň skončila u jedné legendární role.

Byli ovšem i tací, kteří se paradoxně i přes nebývalý herecký talent a nespočet rolí na kontě nedostali na konzervatoř a jejichž našlápnutá kariéra neměla příliš dlouhého trvání, ač v ní pokračovat chtěli. Jedním z těchto případů byla i dětská herečka Žaneta Fuchsová, pro kterou tehdejší odmítnutí bylo velkou ranou. Podobný osud potkal i dětského herce Milana Šimáčka, který ztvárnil roztomilého raubíře Jiříka Olivu v ikonickém seriálu My všichni školou povinní z roku 1984.

Více o dětských hvězdách se můžete dočíst v našich dalších článcích:

Královna rodinných komedií už není mezi námi

Marie Poledňáková byla pro svůj velmi citlivý smysl pro práci s dětskými herci známá. Vždyť její komedie S tebou mě baví svět z roku 1982 oslovuje široké publikum i dnes. Královna českých komedií, režisérka a scenáristka bohužel již není mezi námi – do uměleckého nebe odešla ve věku 81 let. Skonali i další herci této legendární komedie: herečka Jana Šulcová, herec Václav Postránecký a herec Július Satinský.

Autor: Herminapress.cz, archiv Blesku

Video: Zemřela Marie Poledňáková (†81), první dáma československého filmu a veselohry století.

Video se připravuje ...
 • VIDEO: Videohub

Matýsek se místo herectví věnuje kariéře na České poště

Nepostradatelnou součástí filmu je bezesporu nejmladší z dětí – roční Matýsek alias Lukáš Pelánek, který se o svém účinkování dozvěděl později. Jeho maminka si všimla vyhlášeného konkurzu, a tak se chopila příležitosti. Díky mamince se tak stal nejslavnějším hereckým miminkem. S ním se také pojí nejikoničtější hláška „Matýsek se pos*al“, za kterou si ho kamarádi nejednou dobírali.

Jak se nechal před dvěma lety jako host v Show Jana Krause slyšet, s oblibou na toto dobírání s humorem reaguje takto: „Vy taky, ale já za to dostal alespoň zaplaceno." Hereckou kariérou se později nevydal a po absolvování integrované střední školy poštovní dal přednost kariéře na České poště.

Lukáš Pelánek (Matýsek)
Autor: profimedia.cz; Show Jana Krause

Představitele Bertíka na FAMU nepřijali

Ačkoliv role partu dětí proslavily, jak již bylo zmíněno, v dětství byly tyto hvězdy ze stran ostatních dětí konfrontovány. Trpěly pod palbou posměšků zejména kvůli nahaté scéně společného dětského koupání. To přiznal v Show Jana Krause i Marek Dvořák coby představitel Bertíka. Ten se jako jediný hlásil na FAMU, bohužel ho ale na studium nepřijali. Celý život tak zasvětil obchodu a aktuálně pracuje ve firmě s dopravním značením a signalizací.

Marek Dvořák je představitel Bertíka
Autor: profimedia.cz; Show Jana Krause

O peripetiích kvůli natáčení by mohla vyprávět zejména představitelka Dášenky – Zuzana Lisová. Holčička s mokrými bačkůrkami totiž měla při natáčení celou řadu nepříjemných příhod, a to nejen při mrznutí na sněhu. V minulosti se pro on-line magazín Aha! zmínila, že i když měla zánět průdušek, koupali ji ve studené vodě, a dokonce si první den před kamerou zlomila ruku. Trapné chvilky zažívala i kvůli již zmíněné nahaté scéně z koupání. Ani ona se nevydala hereckou cestou a pracuje v nemocnici na oddělení neonatologie, pečuje tak o předčasně narozená miminka.

A co ostatní herci? 

Kačenka, druhá z holčiček, kterou hrála Marta Buchtíková, se jako jedna z mála pravidelných srazů s ostatními dětskými herci neúčastnila. Jak prozradila v minulosti herečka Jana Šulcová pro magazín Aha!, doslechla se, že žije ve Francii a má svůj svět. Údajně by měla být součástí náboženské sekty.

Pepíno – Cyril Křůpala
Autor: herminapress.cz, ara

Pepína – Cyrila Křůpala – se stal obchodní a marketingový ředitel a Václav Korda coby Míša zasvětil svůj život bankovnímu sektoru. Jeho vášní je ale i loutkoherectví.

Na to, jak se za více než 40 let změnili dětští herci, se podívejte ve fotogalerii.

Autor: Žaneta Podlahová, Prostě fenomén