Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

My všichni školou povinní: Jak se změnili herci po neuvěřitelných 40 letech?

9. ledna 2024 | 05:00

Třináctidílný rodinný seriál s jistou kapkou dramatu s sebou nese značnou nostalgii a pro letošní rok to platí dvojnásob. Od vysílání totiž uběhlo bezmála 40 let! Kam životní cesty zavedly hlavního dětského herce a jak se změnili ostatní? Pojďte se s námi poohlédnout zpět v čase.

Původně měla mít režii na starost Poledňáková

Československý televizní seriál z pera české scenáristky Markéty Zinnerové se těšil nebývalé oblibě, a to vzhledem k ústřednímu tématu ze školního prostředí. Divácky oblíbený seriál, jenž vznikl pod vedením režiséra Ludvíka Ráže, měla ale původně režírovat Marie Poledňáková, a to pro svůj citlivý smysl pro práci s dětskými herci. Nepohodla se však s vedením Československé televize ohledně financování svého filmu S tebou mě baví svět a odešla na Barrandov.

Tip na video: Jak vzpomíná Uzlinka z Pelíšků na natáčení před 25 lety? 

Video se připravuje ...
 • VIDEO: Prostě fenomén!

Hlavní hvězda seriálu 

Ústřední postavou byl adoptovaný Jiřík Oliva, který pro malér nešel ve škole příliš daleko. Malého raubíře ztvárnil dětský herec Milan Šimáček, který měl v útlém věku se svým hereckým talentem slušně našlápnuto. Neuběhlo tak moc času a společně s Žanetou Fuchsovou vytvořil herecké duo Evy a Honzíka v rodinném čtyřdílném příběhu Chobotnice z II. patra, jenž vznikl pod vedením Oty Hofmana a Jindřicha Poláka. Následovaly role v seriálech Malé dějiny jedné rodiny či Dobrodružství kriminalistiky. Tím ale jeho herecké ambice skončily.

Pro údajný nedostatek talentu totiž nebyl přijat na konzervatoř, a tak se vyučil automechanikem. Později vedl se svou matkou obchod s potravinami, po letech se ale přesměroval na IT obor. Padesátiletý Milan Šimáček je nyní ženatý a má čtyři děti.

Autor: Martin Hykl, ara

Od herectví ke kartám

Nebyl to jen Milan Šimáček, který se vepsal do paměti diváků. I bývalá herečka Michaela Kudláčková coby Barbora Hrdinová skončila s hereckou kariérou předčasně. Ačkoliv v seriálu vynikala – stejně tak v předchozích rolích v psychologickém dramatu Skleněný dům či ve filmu Veronika, prostě Nika – její herecká kariéra neměla dlouhého trvání a skončila hned rok po natočení úspěšného seriálu, jenž letos slaví 40. výročí. 

Maminka čtyř dcer pracovala v minulosti jako taxikářka, servírka či jako úřednice na sociálním odboru, nyní ale dělá skutečně to, co ji naplňuje. Věnuje se výkladu karet, zaměřuje se především na Thothův tarot, sestavuje ale také individuální horoskopy.

Od baletu k vizážistice 

Nepřehlédnutelnou postavou byla i půvabná Jitka Povejšová alias Jana Janatová, provdaná Havlatová. Režisérovi Rážovi se velmi zalíbila, v obsazení sehrála roli i její podoba s herečkou Janou Preissovou, která v seriálu hrála její matku. Vzhledem k tomu, že po roli v Cirkusu Humberto dobrovolně ukončila svou kariéru kvůli tomu, že jí filmová branže nešla po srsti po morální stránce, nebyla její filmografie příliš velká.

Vystudovala balet na Taneční konzervatoři v Praze, k němu se po hraní opět vrátila. Vystupovala v karlínském divadle, později se zaměřila na samotné trénování sportovní gymnastiky, trénovala také v krasobruslařském oddíle. Jedním z jejích svěřenců byl i věhlasný krasobruslař Tomáš Verner. Později se začala věnovat módnímu návrhářství, v současné době zvyšuje sebevědomí ženám. Maminka tří dětí je totiž profesionální vizážistkou a poskytuje i vlasové proměny.

Jak se proměnil Jiří Bartoška, který ztvárnil otce Jiříka, soudce Jiřího Olivu, či jak se po letech změnila herečka Veronika Žilková? Na herce z legendárního seriálu se podívejte ve fotogalerii.  

Autor: Žaneta Podlahová, Prostě fenomén