Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Fenomén AZ-kvíz: Vědomostní soutěž slaví 26. narozeniny! Proč je tak úspěšná?

2. ledna 2024 | 06:00

Nejdéle vysílaná česká televizní soutěž slaví právě dnes už šestadvacet let na scéně. Při jejím vzniku však nikdo nepředpokládal, že bude mít tak dlouhé trvání. Proč se AZ-kvíz stal naprostým fenoménem oblíbeným napříč různými generacemi?

Věrní diváci

Žádná jiná vědomostní soutěž se tak dlouho na obrazovkách nevysílala a zásluhu na tom mají hlavně diváci: každý díl průměrně sleduje přes čtyři sta tisíc lidí. Během těch dlouhých let se několikrát upravila pravidla hry nebo vizuál. Základ ale zůstal vždy stejný – soutěžící musí správně odpovědět na otázky a propojit tři strany hracího pole.

Důležité jsou tak nejen vědomosti, ale také správná taktika. Soutěž připravuje brněnské studio České televize, natáčení probíhalo dlouhou dobu v pasáži Typos v Jezuitské ulici a v roce 2016 bylo přesunuto do nové budovy brněnské televize v Brně-Líšni.

VIDEO: Blesk Podcast: 25 let AZ-kvízu. Humor a parodie k němu patří.

Video se připravuje ...
Blesk Podcast: 25 let AZ-kvízu. Humor a parodie k němu patří • VIDEO: Jiří Marek

Nesmrtelné moderátorské duo

Soutěž sice prošla během let několika změnami, moderátorské duo se ale nezměnilo. Od ledna 1997 soutěží provádí Aleš Zbořil, který moderoval dřívější obdobnou soutěž Ypsilon. Ta byla určena pro studenty středních škol. Jeho moderátorskou kolegyní je Eva Machourková.

Pro oba je AZ-kvíz srdeční záležitostí a stal se nepostradatelnou součástí jejich životů. "Pořad mi stále přináší hodně radosti. Ať už z přízně diváků i soutěžících, ze zájmu mladých lidí nebo z napínavých mezigeneračních soubojů," uvedla pro Českou televizi moderátorka.

Legenda mezi soutěžemi

Přestože v soutěži nejsou výhry nijak veliké, obvykle účastníci vyhrávají pár stovek až tisícovek nebo encyklopedii či tričko, našel si AZ-kvíz mnoho příznivců a podle statistik z minulého roku se propojit všechny strany pyramidy pokusilo už čtrnáct tisíc soutěžících. 

Legendární pořad má za sebou také řadu bizarních dílů. Díky tomu se stal hitem na sociálních sítích a například na YouTube mají proslulé díly milionová zhlédnutí. Právě díky vtipným videím se AZ-kvíz stal populární také mezi mladší generací a často dnes vznikají různé parodie a vtipy spjaté s touto soutěží.

Autor: Ladislav Cmíral

Pěstební dělnice a další nezapomenutelní účastníci

Kořením celé soutěže jsou její účastníci, kteří do AZ-kvízu vnášejí svou osobitost. Například barmanka Petra komentovala svůj výběr otázek a odpovědi, jednou dokonce vyřkla správnou odpověď se svým protivníkem. V soutěži se objevil také spisovatel Ladislav Zibura, který účast pojal jako vlastní PR pro svou první knihu.

Nezapomenutelní jsou také paní Marcela Niklová alias pěstební dělnice nebo Petr Opršal, který je znám pro svou rekordně nízkou výhru v bankomatu. V televizním studiu se také utkala i některá známá jména z české hudební scény – například Ventolin, Mucha, James Cole nebo Petr Marek.

 

Autor: Aneta Valešová, Prostě fenomén