Úterý 17. září 2024
Svátek slaví Naděžda, zítra Kryštof
Oblačno, déšť 18°C

Do filmů s Tomášem Holým projektovala vlastní příběh. Jaký byl život Marie Poledňákové?

10. září 2024 | 06:00

Marie Poledňáková byla autorkou veselých dětských komedií s Tomášem Holým, v soukromí to však neměla vždy lehké. Osobní zkušenosti se odrazily do příběhů, které dodnes baví všechny malé i velké diváky. Co jste o legendární scenáristce a režisérce možná nevěděli?

Dcerou univerzitního profesora

Marie Poledňáková se narodila v roce 1941 ve Strakonicích a jejím tatínkem byl univerzitní profesor. Zajímavostí je, že jako patnáctiletá měla autonehodu a v návaznosti na to zánět srdečního svalu, který ji na nějakou dobu upoutal na lůžko. Protože nemohla za totality vystudovat vysokou školu, nastoupila rovnou do továrny na nádobí.

Od roku 1961 začala ovšem spolupracovat s dramaturgem Jaroslavem Dietlem jako asistentka režie v Československé televizi, což jí vydrželo deset let. Při práci zvládla po večerech vystudovat pražskou AMU, obor dramaturgie, díky čemuž začala pracovat jako režisérka, a dala vzniknout legendárním snímkům české filmotéky, jako je například film S tebou mě baví svět.

Své soukromí promítla do dětských komedií

Manželství Marie Poledňákové s univerzitním učitelem a muzikologem Petrem Poledňákem nebylo moc spokojené. Vzešel z něj syn Petr Poledňák, ale manželství nevydrželo. Když bylo synovi osm let, pár se rozvedl. A právě život matky samoživitelky s malým dítětem se později promítnul do veselých rodinných příběhů známé režisérky v hlavní roli s Tomášem Holým.

Autor: Profimedia

Věděla, jaké to je žít sama se synem

Scénář filmů Jak dostat tatínka do polepšovny a Jak vytrhnout velrybě stoličku byl inspirován režisérčiným soukromým životem - podobně jako filmová maminka ztvárněná herečkou Janou Preisovou věděla, jaké to je žít sama se synem. Její autentické vyprávění životních osudů, přesto veselé a s dobrým koncem, si rychle oblíbily tisíce diváků.

Autor: Česká televize

Málokdo však ví, že dvěma díly oblíbená legendární komedie skončit neměla. Snímky totiž měly mít pokračování s názvem Jak Anděla viděla anděla. Původně měla ovšem režisérka problémy přemluvit Tomáše Holého coby Vaška, aby si znovu zahrál ve snímku pojednávajícím o Vaškově malé sestře Anděle. V letech 1988 – 89, kdy mělo pokračování vzniknout, byl už záneprázdněn studiem práv. Na další filmování mu proto nezbýval čas.

Pokračování oblíbeného filmu ukončila tragédie

Režisérka se jeho účasti na projektu ovšem nechtěla vzdát, proto scénář upravila tak, aby se v něm Tomáš Holý alespoň sem tam mihl v několika záběrech, s čímž herec souhlasil. Jenže v roce 1990, když se mělo začít natáčet, Tomáš tragicky zahynul při dopravní autonehodě. Z natáčení tak nakonec sešlo a scénáristka pokračování celého příběhu vydala až o několik let později v roce 1996, alespoň jako stejnojmenné knižní dílo. Nakonec se scénář zfilmování přece jenom dočkal, o deset let později v roce 2006 ho režisérka výrazněji přepracovala a vznikl z něj její další komediální film Jak se krotí krokodýli. Postavu Vaška si zahrál Jiří Mádl.

Autor: ČTK

Úspěchy u diváků i na mezinárodních festivalech

Slavné snímky oblíbené režisérky, která se specializovala na rodinné filmy, slavily úspěch nejen u diváků, ale také v zahraničí. Na mezinárodním festivalu v Monte Carlu zaujal porotce snímek Jak dostat tatínka do polepšovny v čele s hercem Tomášem Holým natolik, že o něm prohlásili, že je jedním z nejlepších dětských herců všech dob a pro režisérku zase uspořádali slavnostní oběd. Navíc snímek samotný byl na festivalu oceněný cenami Zlatá nymfa a Cine del Duca.

Autor: Česká televize

Zajímavostí je, že toto ocenění Poledňáková získala i přesto, že jí v době udílení bylo více, než byl hraniční věk v dané kategorii. Bylo jí totiž už 37 let, jenže běžně bylo udělováno režisérům a tvůrcům do 30 let. Režisérka se ovšem ze zlaté sošky neradovala dlouho, osvojil si ji tehdejší ředitel ČT Jan Zelenka a po jeho odchodu soška za nevyřešených okolností zmizela.

Svými filmy bavila téměř do posledních okamžiků

Marie Poledňáková byla pro své nadčasové tvůrčí a kreativní schopnosti legendární režisérkou, jejíž filmy dokázaly rozesmát celé generace. Mezi její poslední vynikající filmové počiny patří filmy Líbáš jako Bůh z roku 2009 a Líbáš jako ďábel z roku 2012. I tyto snímky si dokázaly získat přízeň mladších i starších diváků díky svému neopomenutelnému humoru a nadsázce.

Autor: CNC_Martin Hykl, Pavel Machan

Ne nadarmo říkal o Marii Poledňákové její kolega scénárista Jaroslav Dietl, že její styl psaní je, jako když onduluje vítr. Chválou filmů této známé režisérky nešetřili tedy ani odborníci. 8. listopadu roku 2022 však režisérčin kreativní duch odešel navždy. Zemřela po dlouhé a těžké nemoci ve věku 81 let. Její nezapomenutelný odkaz však zůstává.

NA FOTOGRAFIE MARIE POLEDŇÁKOVÉ A JEJICH FILMŮ SE MŮŽETE PODÍVAT DO GALERIE.

Autor: Tereza Brožová, Prostě fenomén