Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Zemřela Marie Poledňáková (†81), první dáma československého filmu a autorka veselohry století

Video se připravuje ...
Zemřela Marie Poledňáková (†81), první dáma československého filmu a veselohry století
VIDEO: Videohub
8. listopadu 2022 | 15:25

Dnešek je dalším smutným dnem pro českou kinematografii, navždy nás opustila režisérka a scenáristka Marie Poledňáková. Bylo jí jednaosmdesát. Tato královna českých komedií se původně chtěla věnovat chemii, nakonec se karty osudu zamíchaly jinak.

Vleklé zdravotní potíže

V roce 2016 režisérka utrpěla mozkovou mrtvici a vrtulníkem byla transportována do Ústřední vojenské nemocnice v Praze a od té doby se stáhla do ústraní a léčila se z následků. Dle informací ochrnula na polovinu těla a poslední roky se o ni staral její syn. Ze svého domu v Nebušicích už prý téměř nevycházela.

Komedie století

Kdo by neznal její nejslavnější film S tebou mě baví svět, který si diváci zvolili jako nejlepší komedii století? A to se přitom chtěla po škole dát na studia chemie, ale nebyla přijata na vysokou školu z kádrových důvodů. Stala se tak dělnicí v továrně. Naštěstí jí život přivál do cesty práci asistentky v Československé televizi. Při práci si nakonec přece jen dodělala vysokou školu v oboru dramaturgie.

Objevila Tomáše Holého

Jejím prvním filmem byla komedie Jak vytrhnout velrybě stoličku. Mělo jít původně o drama, ale malý talentovaný herec Tomáš Holý celý žánr filmu proměnil ve veselohru. Tomáš byl také jedním z Mariiných objevů. Scénář k filmu S tebou mě baví svět se v Československé televizi neujal, tak s ním zamířila rovnou do barrandovských studií a tam po něm skočili s nadšením. Vznikl tak jeden z nejkrásnějších filmů československé filmové tvorby. Bohužel na tento úspěch se jí už nikdy nepovedlo navázat.

Autor: Gabriela Röhrichová, Žaneta Podlahová, Martina Miláčková