Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Jaromír Jágr s nekonečnou žvýkačkou: Tahle 25 let stará reklama se stala opravdovým kultem!

26. října 2023 | 06:00

Hokejová legenda s číslem 68 je již od roku 1994 tváří nespočtu televizních reklam. Dnešní pohled do minulosti však odkryje tu nejlegendárnější, která citelně nasála náladu tehdejší doby. Který skvost vznikl před pětadvaceti lety?

Cool žvejky pro borce, co se umí sami rozhodovat

„Co je podle vás symbolem Ameriky? Žvejkačka. Americká žvejkačka,“ otevírá hláška ikonický reklamní spot z roku 1998. Propaguje americkou cukrovinku. Žvýkačky Bubble Tape od značky Hubba Bubba se až příznačně podobají puku, se kterým Jaromír Jágr střílí na ledě. Reklama tak byla opravdovým tahem na branku. Nejen produktem, ale i doprovázejícími hláškami s bizarním podtextem. „Měří skoro dva metry, takže si můžu utrhnout, kolik chci,“ říká nejlepší český hokejista a v návaznosti dodává, že když má hlad, utrhne si "malej kousek". A když se potřebuje soustředit, utrhne si větší. Hlavním poselstvím reklamy je však to, že "americký cool žvejky jsou přece pro borce, co se umí sami rozhodovat".

Reklamní spot si připomeňte kliknutím na odkaz. 

Kdo ji neměl, jako by nebyl

A tak stačilo uvést produkt hodící se k přirozenému prostředí sportovce v kombinaci s ulítlými hláškami a vznikl fenomén, který musel mít každý. „Ty kráso. A všichni jsme ji museli mít. A kdo ji neměl, tak jako by neexistoval,“ potvrzuje jedna z fanynek pod reklamním spotem na platformě YouTube. „Jo, další vzpomínka na dětství a školu. Každý ve škole to měl, to byl hit jak svině. Nebo pogy a kartičky s hokejisty, ty jsme vždycky měnili o přestávce,“ přidává se další fanoušek.

Účes mullet: fenomén doby

A tak se s nostalgií dostáváme zpět do devadesátek, které navíc umocňuje Jágrův ikonický účes. Ano, mullet je to, oč tu běží! Na tento legendární vlasový sestřih si totiž vzpomene každý, když se řekne "retro účes z 90. let". Měl různé přezdívky jako „čolek“, „deka“, „ještěrka“, „tučňák“ nebo „záclona“. Vyznačoval se krátkými ostříhanými vlasy po stranách hlavy. Vzadu zůstaly dlouhé, většinou k ramenům. „Vpředu byznys, vzadu párty,“ říkalo se také o účesu, kterým se neproslavil jen Jaromír Jágr. Mezi výraznými nositeli byli kupříkladu Pavol Habera, David Bowie nebo Paul McCartney. O tom, že je mullet tolik věhlasný, napovídá něco i fakt, že si ho v dnešní době oblíbily i slavné krásky. Nejvíce se jím v současnosti proslavila zpěvačka a herečka Miley Cyrus.

Které další trendy kralovaly devadesátkám? To se dozvíte ve videu: 

Video se připravuje ...
 • VIDEO: Videoredakce ženských webů

Nejen na ikonický účes „na Jágra“ se podívejte v naší fotogalerii.

Autor: Žaneta Podlahová, Prostě fenomén