Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Móda z devadesátek: Které outfity celebrit působí skvěle i po 20 letech?

27. června 2023 | 06:00

Konec tisíciletí je nevyčerpatelným módním odkazem. Ačkoliv v některých z nás rezonují rozporuplné emoce ohledně ikonických modelů 90. let, letos ke comebacku této módy přistupujeme o dost smířlivěji. Estetika tehdejší doby totiž přichází v o dost svěžejší alternaci, která koexistuje se současným módním diktátem. Proto jsme pro vás shrnuly ty nejlepší modely celebrit, které vynesly před více než dvaceti lety. I po tak dlouhé době je lze s lehkostí zařadit do nynějšího šatníku. Račte se inspirovat!

Móda z poslední dekády před zrodem nového tisíciletí i po letech budí emoce. A není divu. Pohybovala se totiž mezi dvěma extrémy. Na jedné straně nadčasovým minimalismem, který svým názvem napovídá, že s námi udrží krok na mnoho let dopředu, na straně druhé maximalismem, čirou extravagancí, která je po chuti jen hrstce z nás. Avšak při balancu obou stran lze docílit absolutní spokojenosti u převážné většiny.

Jak hodnotí devadesátkovou módu návrhářka a stylistka Kamila Vodochodská? Na to se podívejte ve videu: 

Video se připravuje ...
 • VIDEO: Videoredakce ženských webů

Crop topu se není třeba bát

Ukázkovým příkladem toho je crop top – zpravidla zkrácené tričko, tílko, v dnešní době ale i košile. K němu však zejména ženy plných tvarů, ale i veškeré módní introvertky přistupují značně bázlivě. Pokud ale dodržíte základní pravidlo jeho stylingu, prokáže vám nevýslovnou službu v docílení opticky rovnoměrné postavy. A právě rovnováha je to, oč tu běží.

Tedy pokud volím krátký top, nevolím k němu zároveň krátký spodní díl v podobě titěrných šortek, ba dokonce ultrakrátké minisukně. Zavánělo by to totiž přílišnou laciností. O tom už věděla v 90. letech herečka Jennifer Aniston, která crop top kombinovala s širokými palazzo kalhotami s vysokým pasem, čímž mezi spodním a vrchním dílem vznikal minimální rozestup odhalující kůži. Pokud se nebojíte pas odhalit více, můžete k němu zvolit midi sukni s nižším pasem po vzoru Jennifer Lopez, a navíc můžete navrstvit oversized sako.

1995: Jennifer Aniston

Bez výhradního privilegia

Obleková vestička se za poslední dvě sezony dostala na vrchol jarních a letních trendů. Atribut, který důvěrně známe jako součást pánského trojdílného obleku, tak dávno nepatří výhradně jen do pánské skříně. V 90. letech jí daly zcela nový nádech známé krásky, zejména herečka Jennifer Love Hewitt, která ji v roce 1994 oblékla na ABC Television Affiliates Party. A to na nahé tělo, nikoliv jako vrstvený svrchník. V tomto stylingu spolu s volnými šortkami či kalhotami boří vestička trendy i letošní sezonu.

Kalhoty s invencí stylu

Nebojte, s bokovkami vás dneska trápit nebudeme, ačkoliv mají čestné zastoupení v naší fotogalerii. Máme pro vás dneska jiný, o dost zajímavější střih kalhot, který v devadesátkách oblékala zpěvačka a herečka Janet Jackson, ale i Jennifer Aniston. Jedná se o paperbag kalhoty s nabíraným pasem, a tedy výraznými sklady, které schovají problematické partie, ale také vám dají pohodlí na maximum!

Není střih jako střih

Upnuté korzety, jednoduchá silueta i asymetrie. Tak lze definovat ty nejhlavnější střihy tehdejší doby. A právě ty asymetrické se těšily nevídané oblibě, letos se vrátily jako bumerang. Stejně tak jako v devadesátkách se nosí na sukních, šikmě střižená silueta se ale vyjímá především na šatech. A to po vzoru princezny Diany nebo Heidi Klum, které na sebe před více než 20 lety oblékly dlouhé večerní v unitární barvě a tohoto střihu. Tak totiž asymetrie vynikne nejlépe.

1996: Princezna Diana

Chytrá horákyně?

Královna večírků modelka Kate Moss si osvojila jeden z nejextravagantnějších trendů devadesátek. A to sexy průhlednost. Nosila ji především na šatech, z nichž vykukovalo pouze spodní prádlo, respektive kalhotky. Je nám jasné, že takto do ulic městské džungle nevkročíte, ale efektní způsob nošení průhlednosti bude vrstvení. Na minimalistické upnuté šaty tak navrstvěte průhledný model. Nosit ji můžete ale také v podobě doplňků, především na botách, jako tomu bylo tehdy u Jennifer Love Hewitt. Ta průhledné lodičky na platformě nosila k minimalistickým šatům.

Na to, jak největší módní hity kombinovaly celebrity v 90. letech, se podívejte v naší fotogalerii. Kromě zmíněných ikonických modelů v ní najdete také lacláče, bokovky, korzety, slip dress, cyklistické šortky, ale i leopardí vzor či business kostýmky.

Autor: Žaneta Podlahová, Prostě fenomén