Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Po děsivé nehodě dostal druhou šanci na život: 24letý mladík má novou tvář, ruce i lásku

18. srpna 2023 | 06:00

Bylo mu pouhých 19 let, když mu děsivá autonehoda převrátila život vzhůru nohama. Jen o vlásek unikl smrti, z hořícího auta ho totiž vytáhl cizí muž. I přes to však utrpěl popáleniny 3. stupně na 80 % těla, přišel o rty, uši, oční víčka, ale i konečky prstů. Po dvou letech od strašlivé události se na něj usmálo štěstí a stal se vůbec prvním člověkem, který úspěšně podstoupil transplantaci obličeje a zároveň rukou. Štěstí se na něj usmálo i v osobním životě. Díky svému příběhu našel lásku svého života…

Vše začalo v červenci roku 2018. 19letý Joe DiMeo se vracel domů z noční směny, z testovací laboratoře potravin. Za volantem ale usnul, auto narazilo na obrubník, několikrát se převrátilo a nakonec explodovalo. Nyní – po náročné operaci – sděluje svůj příběh světu, aby dal naději na život ostatním lidem. „Probudil jsem se o 3,5 měsíce později z kómatu s popáleninami třetího stupně,“ uvedl na úvod v nedávném rozhovoru v pořadu This Morning.

Na příběh mladého muže se podívejte ve videu:

Video se připravuje ...
 • VIDEO: NYU Langone Health

Jehla v kupce sena

Následovalo 20 dílčích plastických operací, kožních štěpů a také došlo k amputacím konečků prstů. Mladý Američan se nechal slyšet, že mu museli zašít víčka, protože je měl popálená. „Bylo to jako dívat se skrz plot z pletiva.“ Ačkoliv měl Joe jen šestiprocentní šanci nalézt shodu s optimálním dárcem, a podstoupit tak transplantaci obličeje, naděje se nakonec přerodila ve štěstí a po složitých postupech se našla perfektní shoda, „jehla v kupce sena“, jak sdělil jeho ošetřující lékař – vedoucí chirurg transplantace obličeje Dr. Eduardo Rodriguez.

Joeův dárce byl 48letý muž, který skonal na mrtvici dva dny před jeho operací. „To je doslova vše, co vím, protože mi doktoři odmítli říct více,“ nechal se slyšet 24letý mladík a sdělil, že mu nepřišlo divné, že dostal tvář muže, který byl dvojnásobně starší, protože je zcela připraven na to, začít svůj život nanovo.

Nová tvář, která mu dala šanci na lepší život

V srpnu 2020 podstoupil náročnou třiadvacetihodinovou operaci, kdy došlo nejen na transplantaci obličeje, ale také rukou. Podílelo se na ní více než 140 zdravotníků včetně 16členného chirurgického týmu. DiMeo pak následně strávil bezmála dva měsíce na lůžkové rehabilitaci, než se přesunul do ambulantní péče, přičemž se pět hodin denně věnoval celkové terapii těla. Ošetřující lékař se nechal slyšet, že je to ten nejvíce motivovaný pacient, kterého kdy potkal. A právě jeho chuť k životu a naděje v lepší zítřky ho neuvěřitelně posouvají dále k opětovné samostatnosti a nezávislosti na ostatních.

Love Story

Jen pár měsíců po operaci se dokázal Joe sám obléct, najíst, uzvedl i lehké činky. Věnovat se může konečně i svému čtyřnohému miláčkovi, bostonskému teriérovi Busterovi, kterému už hází míčky. A právě jeho chlupáč ho dovedl k jeho nové lásce Jessice, která pracuje jako zdravotní sestra. Ta se nechala unést jeho životním příběhem, kontaktovala ho na Instagramu a Joe odpověděl na základě jejich společné lásky ke psům. Jessica se za ním přestěhovala z jižní Kalifornie a nyní plánují společnou budoucnost. Joe si chce pořídit auto, vydat knihu a se svou milou se přestěhovat do nového hnízda lásky.

Autor: Žaneta Podlahová