Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Úspěšná modelka přišla kvůli tamponu o obě nohy, málem nepřežila

9. září 2023 | 06:00

Pětatřicetiletá americká modelka Lauren Wasser patří mezi nejúspěšnější tváře modelingu, a to i přes své postižení. To jí způsobila vážná infekce, která může potkat kteroukoliv ženu.

Lauren Wasser zdědila krásnou tvář i postavu po své matce, která se živila jako modelka, a tak byl svět modelingu pro Lauren doslova předurčený. Poprvé se objevila na obálce časopisu v pouhých čtyřech letech a od té doby její kariéra stoupala strmě vzhůru. V roce 2012 přišla však obrovská rána. Lauren utrpěla syndrom toxického šoku. Jedná se o infekci vyvolanou nejčastěji stafylokoky, které produkují toxiny poškozující organismus. Syndrom toxického šoku postihuje převážně ženy užívající tampony.

VIDEO: Slavné české modelky, které dobyly svět.

Video se připravuje ...
Slavné české modelky, které dobyly svět • VIDEO: Videohub

Lauren měla silné bolesti, prodělala dva infarkty a byla v kómatu. Její šance na přežití bylo pouhé procento a kvůli prudké bakteriální infekci jí lékaři nejprve amputovali jednu nohu, později i druhou. Lauren přišla také o vlasy a přemýšlela nad sebevraždou. Z toho nejhoršího ji nakonec dostaly její přítelkyně a rodina. Díky nim v sobě našla sílu, se svým osudem se vyrovnala a začala pomáhat lidem s podobným postižením. O možném riziku používání tamponu nikdy netušila a po amputaci se snažila dostat povědomí o této vážné nemoci do společnosti.

Lauren Wasser je přezdívána "dívka se zlatýma nohama" a její protézy zná celý svět. Aktivně se věnuje sportu a na svou největší vášeň – modeling – nikdy nezanevřela. I nadále zdobí obálky předních fashion magazínů a hrdě se prochází po přehlídkovém mole. "Bylo snadné se vzdát. Já se ale rozhodla, že nepřipustím, aby mě můj handicap zastavil," uvedla. 

 

 

 

 

 

Autor: Aneta Valešová