Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Má silnou alergii na všechno, včetně sebe samotné. Zabít ji může i počasí!

13. srpna 2023 | 06:00

Natasha Coates (27) trpí zvláštní poruchou imunity, která způsobuje, že je silně alergická úplně na všechno. Zabít ji proto můžou i vlastní slzy, vlasy. Nebo třeba počasí. Přesto se ale nevzdává a života si užívá na plné pecky!

Natasha trpí vzácným syndromem aktivace žírných buněk. Toto onemocnění způsobuje, že je alergická prakticky na všechno. Spouštěče alergie se ale mohou měnit. „Alergie je zákeřná z toho důvodu, že jeden den mohu klidně sníst chleba se sýrem a nic se mi nestane, ale druhý den mě to stejné jídlo může klidně zabít,“ vysvětluje s klidnou tváří Natasha. 

Alergickou reakci vyvolávají i její vlastní vlasy, slzy... Nebo třeba počasí. „Jsem alergická na různé kosmetické produkty, mýdla, deodoranty a mycí prostředky,“ říká. „Nemohu dělat většinu toho, co normální ženy v mém věku dělají. Například si nemůžu dát ani jednu skleničku vína, aniž by mě začala příšerně svědit kůže.“

Do svých osmnácti let byla Natasha zcela v pořádku a žila normální život. Náhle začala mít alergii na některé druhy ovoce. V průběhu dvou let si pak vybudovala alergii na většinu jídla i běžně používaných produktů. 

Alergii má Natasha dokonce i na cvičení. „Když cvičím, chemikálie, které se uvolňují v mém těle, ovlivní funkci mozku. Někdy ztratím pocit rovnováhy, jindy přestanu ovládat svaly,“ vysvětluje Natasha. „Protože ale cvičím gymnastiku od osmi let, nechtěla jsem se jí vzdát. Přešla jsem na speciální gymnastiku pro postižené, která mi sice umožňuje cvičit, ale i tak je to nebezpečné.“

 

Aby se Natasha vyhnula alergickým reakcím, její máma Adéla se stará o neustále čistý domov. „Každý den vysávám, utírám prach a dezinfikuji místnosti. Když přijde návštěva, musí si umýt ruce, aby mi domů nezanesla nějaké bakterie,“ říká. Ani tak se ale Natasha alergickým reakcím nevyhne. Každý den jich prožije rovnou několik. Od svědění přes zarudlou kůži a migrény až po otékání.

Nemoc je skutečně nevyzpytatelná. Pokud Natashe během alergické reakce otečou orgány, je možné, že se ji jednoho dne nepodaří zachránit. „Nikdy nevím, jestli budu dneska usínat ve své posteli, nebo na nemocničním lůžku. A ani vlastně nevím, jestli dnešek vůbec přežiji,“ říká Natasha.

 

Autor: Rebeka Stoklasová