Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Porodila krásnou holčičku. Ta o 6 dní později zemřela a nikdo vlastně neví proč

25. srpna 2022 | 06:00

Čtyřnásobná matka přišla o nejmladší dceru a vlastně neví proč. Čas jí rány neléčí a ona musí vychovávat své další tři děti v zármutku a bolesti z té nejstrašnější ztráty, kterou si jen rodič dokáže představit. 

Alex Martin vypráví příběh své rodiny, který se odehrál potom, co se narodilo jejich poslední dítě. Bylo to před devíti měsíci, když na svět přišla milovaná a dlouho očekávaná Darby. "Vzpomínám na to jako na nejkrásnější pocit, v ten moment mi přišlo, že jsme konečně kompletní, a na tvářích své rodiny jsem viděla, že to cítí stejně jako já," popisuje Alex. 

Video se připravuje ...
Podcast Maminka: Trauma u porodu - i tady můžete najít nedůstojné zacházení • VIDEO: Videohub

Těch pár dní, které rodina strávila společně doma, bylo pro Alex nezapomenutelných. "Je to, jako když se probudíte z hezkého snu. Najednou mrknu a vidím manžela, jak v nemocnici drží naši dceru, která právě zemřela. Jestli se ptáte proč, my to vlastně nevíme! Prý Darby zemřela kvůli metabolické poruše, okolo které je tolik nezodpovězených otázek..." 

U rodičů i sourozenců malé Darby propukla ohromná bolest. "Pláču já, celé mé tělo, manžel truchlí a děti ze spaní prosí, aby neodcházela. Trpím tak, že asi nikdy nepřestanu. Čas mi nepomáhá, jen mi dává prostor nacházet další místa pro truchlení." Nad vodou ji prý drží její děti, které tolik miluje. "Bez nich by to už cenu nemělo. Jen mě trápí, že i ony tu bolest ze ztráty sestry a mého starého já cítí a rozhodně to jejich budoucí život ovlivní."

Alex si založila sociální sítě, aby našla útěchu u rodin v podobných či stejných situacích. Jmenuje se tam tak, jak se cítí. "Možná to zní ošklivě, ale každé ráno se probudím s pocitem, že jsem jí zase o jednu noc blíž. Nebudu tu věčně, takže nebudu trpět věčně a každým dnem jsem blíž tomu, že ji zase znovu uvidím," vypráví truchlící matka. 

Autor: Adéla Ondroušková