Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Nenašli tlukot srdce! Mladá matka popisuje porod mrtvého miminka

11. srpna 2022 | 06:00

Své miminko porodila na konci sedmého měsíce. Že nežije, zjistila ale už daleko dříve. Děťátku se z nevysvětlitelného důvodu zastavilo srdíčko, a mladí rodiče tak prožili ty nejvíce traumatizující okamžiky v jejich životech. Dnes se snaží usmívat a žít tak, jak by si to jejich dcera přála.

Začalo to jako v pohádce. Alexis Tulio se zamilovala do svého nejlepšího přítele, se kterým se rozhodla společně žít. Pořídili si dům a jen o několik měsíců později spatřila na těhotenském testu pozitivní výsledek. "Byl to blažený pocit a oba jsme se na to malé velmi těšili. Všechna vyšetření probíhala úplně v pořádku a miminko bylo podle lékařů zdravé," vzpomíná Alexis. 

Video se připravuje ...
Podcast Maminka: Trauma u porodu - i tady můžete najít nedůstojné zacházení • VIDEO: Videohub

O necelé dva měsíce později ale přestala Alexis cítit pohyby. "Byla jsem v zápalu příprav, nakupovala jsem ve velkém a dodělávali jsme pokojíček. O víkendu mi ale přišlo, že ji necítím. Šla jsem spát s tím, že už i ona asi spinká a zítra ráno mě probudí malé kopance." Bohužel ani druhý den ráno necítila Alexis žádný pohyb, a proto jela hned v pondělí ke své lékařce.

"Hledali srdíčko, ale bylo ticho. Nic nikdo neslyšel a jen jsme na ultrazvuku koukali na bezvládné tělo mé dcery. Strašně jsem křičela. Honilo se mi hlavou, jak moc trpěla, než jí srdíčko přestalo bít. Chtěla jsem umřít," popisuje traumatizující zážitek mladá maminka.

Po porodu, který byl vyvolaný, se rodiče malé Raven mohli rozloučit. "Chovali jsme ji, cítili jsme lásku a bolest zároveň. Byla perfektní, ale nebyla živá. Je to něco, co z vás udělá mámu a tátu, ale vy vlastně rodič pro nikoho nejste." Po několika hodinách se museli Alexis a její partner definitivně rozloučit a jejich dceru museli nechat jít. Bolestivá situace je pro mladé rodiče nezapomenutelná – stejně jako jejich milovaná a prvorozená dcera. 

Autor: Adéla Ondroušková