Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Kvůli vzhledu čelila šikaně i znásilnění! Teď chce lidi naučit, jak důležitá je sebeláska

17. února 2021 | 06:00

Každý člověk je jiný a na každém z nás je něco krásného, nebo naopak to, co sami můžeme vnímat jako ošklivé. Ani za jedno by však nikdo neměl být trestán. A to přesně se bohužel stalo této mladé ženě. Kvůli svému neobvyklému vzhledu a netypické kůži trpěla šikanou, která vyústila až ve znásilnění.

Už na první pohled si určitě všimnete, že Marika je jiná než všichni ostatní. Narodila se s vrozenou pigmentovou poruchou. Do jejího narození neměl nikdo o ničem ani tušení, a když se Marika narodila a měla celé tělo pokryté drobnými znaménky, byl to šok nejen pro rodiče, ale i pro lékaře. "Doktoři rodiče připravovali na to, že to nemusím přežít, přinejlepším že bude můj život kratší, než by měl být," vzpomíná Marika. 

Marika se však ukázala jako bojovnice a poruchu, kterou má jen jeden z 500 000 lidí, zatím zvládla pokořit. To ovšem není šťastný konec příběhu. Ve škole čelila kvůli své pokožce strašlivé šikaně, které přihlíželi i její učitelé. "Rodiče byli několikrát za ředitelem školy, vždy jim bylo řečeno, že jsme děti, a musíme si to tedy vyřešit po svém." Marika byla šikanována fyzicky i psychicky. Ani to ale nebylo to nejhorší, co ji potkalo. 

Před nástupem na střední byla znásilněna dvěma muži, jeden dokonce chodil na stejnou školu jako ona. Přes všechno tohle utrpení to ale zvládla. "Ti, kdo mě šikanovali, se jen bránili. Cítili se totiž nejistí a ohrožení. Se mnou není nic špatně," říká statečná Marika. 

Nyní je Marika šťastnou a vyrovnanou ženou, která si špatné vzpomínky z dětství nepřipouští k tělu. Poměrně brzy se stala i maminkou krásného chlapce. "To kvůli němu chci mladým lidem ukázat, co je to sebeláska, a chci je seznámit s pojmem šikana." Život Mariky byl opravdu jako na horské dráze, nabral ale úplně jiné obrátky a z šikanované holky se stala sebejistá matka, modelka i učitelka.

Zajímají vás osudy obyčejných žen, ale i životy slavných? I o nich se dočtete v novém Blesku pro ženy, který si můžete koupit v novinových stáncích nebo v našem iKiosku ZDE.

Video se připravuje ...
Na co se můžete těšit v novém čísle Blesku pro ženy? • VIDEO: Blesk pro ženy

Autor: Adéla Ondroušková