Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Meningitida jí vzala ruce i nohy. Mladá kráska ale bojuje dál a říká: Jsem ráda, že žiju

15. června 2020 | 06:00

Někdy k nám život není úplně fér a změní nás z minuty na minutu. To je případ krásné Beyzy, která se svému osudu ale postavila čelem. Denně se snaží překonávat nespočet překážek, a to bez rukou i nohou.

Beyza Mokka (22) je mladá žena z Německa. V loňském roce ji napadla meningokoková meningitida, tedy jedno z nejzávažnějších infekčních onemocnění vůbec. V jejím případě šlo opravdu o sekundy a lékaři byli nuceni jednat rychle. Její stav značně komplikoval srdeční infarkt, který Beyzu ochromil dokonce třikrát.

Doktoři stav krásné dívky vyhodnotili jako velmi vážný a život jí byli schopni zachránit jen v případě, že jí amputují horní i dolní končetiny. "Moje první reakce nebyla žádná, byla jsem pod sedativy. Šok to ale pochopitelně byl. Jenže jsem byla ráda, že vůbec žiju," vypráví Beyza. 

Vypořádat se s amputací prý nebylo lehké, pomohla jí rodina, ze všeho nejvíce si ale dokázala pomoct sama. "Nezahodila jsem tu šanci. Poté, co jsem dostala bionické ruce a protézy dolních končetin, začala jsem znovu fungovat. Chodím ven s přáteli a ve volném čase si čtu knížky." 

Beyza má samozřejmě i špatné dny. Musí totiž stále docházet na dialýzu kvůli špatné funkci ledvin, snaží se ale, aby těch dnů plných smíchu bylo více než těch plných slz, a my si troufáme říct, že jí to jde na jedničku!

Autor: Adéla Ondroušková