Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Syn je autista, dcera měla leukémii a já rakovinu prsu. Kolik toho ještě snese jedna matka?

16. března 2020 | 06:00

Během pár let se z jedné zdravé pětičlenné rodiny stala rodina odkázaná na chemoterapii a jejich štěstí se ze dne na den řídilo podle výsledků všech možných vyšetření. Matka tří dětí, z nichž jedno trpí poruchou autistického spektra a druhé se léčilo s leukémií, si jednoho dne našla měkkou bulku na prsu...

Obavy o vlastní život i chod celé rodiny Teresu F. zcela ochromily, přesto bojovala o řádné vyšetření, které jí zpočátku odpírali. "Můžu jen doufat, že už jsme si to zlé vybrali," říká dnes.

Teresa F. je matkou tří dětí. Své mateřství si ale neužívá tak, jak by si přála. Vedle toho, že její syn trpí poruchou autistického spektra, její dceři byla diagnostikována leukémie. "Život mi to takhle nachystal, tak jsem se s tím musela poprat," říká statečná Teresa. 

Zatímco byla její dcera vystavována chemoterapii, našla si Teresa bulku v prsu. "Lékaři mě s tím už dvakrát poslali domů. Prý to bylo příliš měkké na to, aby se jednalo o rakovinu." Trojnásobná maminka se ale nenechala odbýt a prosadila si podrobné vyšetření, které nakonec prokázalo obávanou rakovinu prsu. 

"Polilo mě horko. Dcera se sotva doléčila. Potřebovala obrovskou péči a také jsem se konečně chtěla více věnovat i ostatním dětem." Člověk by si řekl, že tolik špatných zpráv najednou se v jedné rodině prostě sejít nemůže! Bohužel Teresa čelila kruté realitě. Byla odhodlána udělat doslova všechno, aby její děti nevyrůstaly bez matky.

Po náročné léčbě a operaci je dnes Teresa v pořádku. "Nikdy neříkejte nikdy. Vím, že se to může vrátit mně i dceři. Nyní jsme ale zaléčené a naše rodina je konečně připravena na pořádnou dávku štěstí. Někdy si ale říkám, co by se asi tak dělo, kdybych doktory poslechla a neprosadila si podrobnější vyšetření! Vždy si stůjte za svým! Nespoléhejte jen na názor jednoho lékaře," doporučuje na závěr Teresa. 

Autor: Adéla Ondroušková