Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Nechala si prodloužit nohy, aby mohla tančit! Chtěla jsem být prostě normální, říká

7. března 2020 | 06:00

Chtěla se podobat normálním lidem a nechala si prodloužit nohy. Lidé se stejnou diagnózou ji za to ale odsuzovali. "Nikdy se nikomu nezavděčíte. Vždy se najde někdo, kdo vás potopí. Proto žijte podle sebe," radí.

Chandler Crews (26) se narodila s achondroplázií, nemocí známou jako trpaslictví. Na rozdíl od ostatních měla tedy příliš krátké končetiny. "Tuto diagnózu je těžké přijmout. Narodila jsem se normálním lidem, ale vlastně k nim nepatřím. Zapadám mezi osoby se stejnou vrozenou vadou, ale to jsou cizí lidé, ke kterým patřit nechci. Já chtěla patřit spíš ke skupině normálních lidí s dlouhýma nohama," vzpomíná Chandler. 

Odmalička milovala tanec, kterému se dlouhá léta věnovaly i její sestra a matka. "Ve studiu jsem prakticky vyrostla. Lidé mě obdivovali, ale věděla jsem, že nikdy nezatančím kroky, které by za pochvalu opravdu stály." Bylo jasné, že tanec není jediná věc, kterou Chandler nebude nikdy moct plnohodnotně vykonávat. Nejspíš by nemohla ani řídit auto nebo sama cestovat. 

"Přišla jsem si jako Malá mořská víla. Proto jsem se rozhodla k radikálnímu zákroku, a tím bylo prodloužení dolních končetin." Náročná operace se podle lékařů podařila. Chandler musela sedm měsíců tvrdě rehabilitovat a trávit hodně času na vozíku. Obrovské odhodlání se mladé ženě vyplatilo. Dnes má nohy "až do nebes" a škála činností, které může dělat, se tak rozhodně rozšířila.

Autor: Adéla Ondroušková