Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

13letý Evan se narodil bez nohy a ruky, dnes komunikuje ve škole díky tabletu

9. března 2020 | 06:00

V pouhých devatenácti letech čekala Phylicia Randall už druhé dítě. Naprosto zdravá dcera Zoey, její první dítě, přišla na svět bez jakýchkoliv komplikací, dalo se tedy předpokládat, že mladá maminka porodí i druhé dítě zcela zdravé.

V šestém měsíci těhotenství, když chtěl lékař mladé mamince oznámit, zda je to holčička, nebo chlapeček, se ale nepodařilo pohlaví miminka odhalit. Byla tedy poslána do jiné nemocnice na podrobnější ultrazvuk. 

"Lékař zlověstně dlouho mlčel, ale nakonec došel k závěru, že budu mít chlapečka. Ještě říkal něco o kratší stehenní kosti, na nic jiného se tehdy ale nepřišlo. Nebo mi to nechtěl říct," vypráví Phylicia. Na porodním sále se to ovšem vyvíjelo trochu jinak. Když přišel Evan na svět, chyběly mu jedna ruka i noha a ostatní končetiny byly zdeformované. "Viděla ho nejdřív jen má matka a byla ve velkém šoku," vzpomíná dnes na porod Phylicia.

Vedle chybějících končetin měl Evan mnoho dalších zdravotních komplikací. Během prvních osmi let života byl sedmkrát na operaci a jeho život prakticky pokaždé visel na vlásku. Dnes je z něj třináctiletý chlapec, který se ve škole dorozumívá pomocí tabletu a dokáže rodině odpovědět jednoslovnou odpovědí. "Umí jen třicet slov. Snažíme se ze všech sil, aby byl spokojený. Je to naše dítě, milujeme ho se vším všudy."

Autor: Adéla Ondroušková