Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ze tří těhotenství přežilo jen jedno dítě. Vzácná diagnóza vzala ženě dceru i syna

1. listopadu 2019 | 06:00

Každá žena doufá, že během jejího těhotenství se nenaskytnou žádné komplikace a výsledky vyšetření budou pouze pozitivní. Mary Michael takové štěstí neměla. Dvě těhotenství ze tří trávila ve stresu a smutku. Obě děti po porodu zemřely kvůli vzácné diagnóze, která je jen těžko dopředu odhalitelná. 

Mary Michael Kelley se z pozitivního těhotenského testu a rostoucího bříška radovala třikrát. Bohužel jen jednou probíhalo vše bez komplikací a smutných zpráv. "Když jsem zjistila, že čekáme druhé miminko, byla jsem nadšená. To, že je dcerka Katy nemocná, se zjistilo až ve 32. týdnu těhotenství a nedalo se s tím dělat prakticky nic," vzpomíná statečná Mary. 

Holčička Katy se narodila s vzácnou vadou, která se u dětí projevuje opravdu výjimečně. Zemřela pár dní po narození a rodina začala truchlit. "Chtěla jsem další dítě. Říkala jsem si, že nás tahle diagnóza podruhé už potkat nemůže. Byla jsem opravdu překvapená, když synkovi Micahovi zjistili tu samou vrozenou vadu jako Katy."

Na rozdíl od Katy se měl ale Micah čile k světu. Jeho zdravotní stav se zlepšoval a pár měsíců po porodu odjel s rodiči domů ke staršímu bratrovi. Během dětství se Micah naučil chodit a částečně i mluvit. Jeho zdraví ale bohužel napadla bakteriální infekce, ta byla s vzácnou vrozenou vadou neslučitelná a Micah tragicky nemoci podlehl. 

"Křičela jsem a mlátila do zdi. Každý se mi diví, jak mohu žít. Musím. Nikdo se mě neptal. To, co jsem ke svým dětem cítila a cítím, je čistá láska, kterou vystřídala obrovská bolest. S manželem a synem jsme pyšní na Katy i Micaha. Bojovali, aby tu mohli být s námi, a my jsme vděční za čas strávený s nimi," dodává nakonec Mary. Její celý příběh si můžete přečíst na webu Lovewhatmatters

Autor: Adéla Ondroušková