Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ve dvaceti v těle stařenky! Tahle dívka stárne sedmkrát rychleji než vy

4. září 2019 | 06:00

Vzácným onemocněním, které se nazývá progerie, trpí Claudia Amaral z Portugalska. V pouhých dvaceti letech je uvězněná v těle stařenky a její organismus stárne sedmkrát rychleji, než je běžné. I přesto se dívka se svou nemocí statečně pere.

Když byly Claudii pouhé čtyři měsíce, začali si její rodiče všímat, že se s jejím tělem děje něco zvláštního. Dívce začaly vypadávat vlasy a na její kůži se objevovaly vrásky. V jednom roce jí byla diagnostikována mimořádně vzácná choroba jménem progerie. Pro rodiče to byl hrozný šok, ještě navíc, když lékaři nedávali Claudii příliš šancí na život. Tato hrozba se však naštěstí nenaplnila.

Dnes je Claudii dvacet let, ale "uvězněná" je v těle skoro sto čtyřicetileté stařenky. Objevují se zdravotní problémy jako potíže se srdcem, ochabnutí svalů a opotřebení kostí, ale nic z toho dívku neodrazuje od toho, aby žila relativně normální život. „Díky svým rodičům a přátelům jsem se nemusela nikdy cítit divně. Od první chvíle se ke mně všichni chovají, jako by mi vůbec nic nebylo. Tahle nemoc mě nijak neovládá, žiju život jako kdokoliv jiný," popisuje Claudia.

Neustálá podpora blízkých a také pozitivní přistup drží Claudii nad vodou. „Tahle nemoc mě nijak neovládá. Nedělám si hlavu ze zdravotních problémů. Přijala jsem se taková, jaká jsem, a možná proto jsem stále ještě tady," dodává.

Podívejte se do fotogalerie na dívku se vzácným onemocněním:

Autor: Aneta Valešová