Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Chlapeček s autismem se narodil bez oka. Lékaři ale umí zázraky!

2. února 2019 | 06:00

Jeho dvojče je normální, on se ale narodil se vzácným syndromem. Chlapec neměl jedno oko a život mu komplikuje i autismus. Lékaři se pomocí obtížných operací snaží, aby chlapec měl aspoň nějaké oko. Lidé se ho totiž bojí!

Maminka dvojčat se těšila na příchod svých miminek. Zpráva, že jí v bříšku rostou děti dvě, byla velmi šokující, a už to byla pro ni informace, kterou musela vstřebat. Její dva chlapečci Oliver a Harry se narodili o něco dříve, ale váhu měli ideální. Tím bohužel dobré zprávy končily!

Oliver sice byl naprosto v pořádku, Harry se ale narodil se vzácným onemocněním, které se nazývá Goldenherův syndrom. Na první pohled bylo jasné, co taková vada obnáší. Harry neměl jedno oko. "Neměl tam nic. Jen hladkou kůži novorozence," podotkla matka Charlie Beswick. Novopečená maminka myslela, že něco podcenila. Vyčítala si zkažený život svého syna. Podle lékařů to ale její vina stoprocentně nebyla!

Vedle chybějícího oka přišla do Harryho života další překážka. Po prvním roce života mu byl diagnostikován autismus. Charlie měla velké problémy se se zdravím svého syna vyrovnat. Brala antidepresiva a chvíli ani nefungovala jako perfektní matka. Vyhlídky neměl Harry ani trochu pozitivní a jeho maminku to jednoduše skolilo.

 

Harry je ale silnější, než se zdálo! S autismem se pere překvapivě dobře a po náročných operacích obličeje se snaží žít s novým okem. Lidé se ho sice stále ještě částečně bojí, lékaři ale tvrdí, že dokážou oko ještě trochu vylepšit. Harry nebude nikdy vypadat jako každý jiný chlapec, bude ale jistě spokojenější a šťastnější.

Autor: Adéla Ondroušková