Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

On býval ona, ona bývala on. Transsexuální manželé plánují rodinu

14. ledna 2019 | 06:00

Jake a Hanna z Velké Británie se poznali před třemi lety díky kamarádovi z transgender komunity. Zamilovali se do sebe a začátkem minulého roku se vzali. Nyní se oba nastěhovali do svého společného domu a plánují založit rodinu.

Zatímco Jake prošel proměnou už před deseti lety, Hanna, která sloužila v armádě ještě jako muž, před pěti. Poté, co se vrátila z mise v Afghánistánu, si konečně přiznala, že takhle už dál žít nechce, a rozhodla se pro změnu pohlaví. "Celých pětadvacet let jsem byla ve svém těle nešťastná, a proto jsem neměla ani žádný vztah. Uvědomila jsem si, že je na čase stát se konečně sama sebou," říká.

Stejně na tom byl její manžel Jake, který se pro změnu rozhodl v okamžiku, kdy se poprvé setkal s mužem, který podstoupil změnu pohlaví. "Jakmile jsem začal vše konzultovat s lékaři a podstoupil jsem několik zákroků, začal jsem se ve svém těle cítit opravdu šťastný. Bylo to něco, co jsem za posledních dvacet let necítil ani jednou. Litoval jsem jedině toho, že jsem to neudělal už dříve," vypráví.

Pár se seznámil díky společnému příteli z transgender komunity. Přestože byla Hanna z prvního rande opravdu nervózní, nakonec si uvědomila, že skutečnost, že si oba prošli změnou pohlaví, bude pro ně vlastně výhoda. "Uvědomila jsem si, že nikomu nebudu muset vysvětlovat, proč jsem se pro změnu rozhodla, a to mě celkem uklidnilo." Nějakou dobu spolu randili a v roce 2017 Jake požádal Hannu o ruku. 

Svatba proběhla v březnu minulého roku a oba na ni vzpomínají jako na jeden z nejhezčích zážitků ve svém životě. "O svatbě jsem vždycky snila, ale smířila jsem se s tím, že mě takové štěstí nepotká," vypráví žena. A nakonec potkalo! Nejen pro manžele, ale i pro jejich přátele to byl dojemný a krásný zážitek.

 

Oba samozřejmě touží po dítěti. "Miluji děti. Uvědomujeme si, že běžná cesta pro nás není možná, ale to nemění nic na tom, že po nich toužíme. Ať už půjde o náhradní mateřství nebo adopci, budeme šťastní, že jakýmkoliv způsobem založíme rodinu," dodává Jake. Co říkáte na jejich proměnu?

Autor: Aneta Valešová