Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kvůli infekci málem přišla o život. Mohl za to tampon

29. prosince 2018 | 06:00

Tohle se může stát i vám! Tato mladá žena netušila, že se jí po těle rozšiřuje infekce, za kterou mohl tampon. Do nemocnice přijela za pět minut dvanáct.

Úspěšná make-up artistka Kristina Makris přišla před pěti měsíci málem o život.  Netušila, že její tělo zahltí infekcí zrovna jedna z nejběžnějších hygienických pomůcek, kterou zná určitě každá žena. „Jedním z rizik při aplikaci tamponu je toxický šok! Myslela jsem ale, že mě rozhodně nic takového nepotká,“ podotkla vystrašená Kristina. 

Mladá žena používala tampony dlouhá léta a nikdy se s žádnými komplikacemi nesetkala. Proto netušila, že za vysokou horečku i zduřelou uzlinu v levém třísle může právě tampon. Všechno postupovalo jako při běžné chřipce. Motala se jí hlava a byla slabá a unavená.

Kristinin stav se ale rapidně zhoršoval! Vyskákala jí vyrážka na vnitřním levém stehnu a bylo jasné, že musí do nemocnice. Tam ji lékaři okamžitě odvezli na jednotku intenzivní péče a do kapačky jí dali silná antibiotika. Kristina měla po celém těle rozsáhlou infekci a kvůli vyrážce na stehnu musela podstoupit i operaci, při které málem přišla o nohu!

Z vážného zdravotního stavu se dostala až za tři dlouhé měsíce. Doktoři jsou přesvědčeni, že za to mohl tampon plný bakterií. Toto riziko při užívání tamponů se prý objevuje jen u malého procenta žen. Tomu Kristina ale nevěří. „Vždy jsem tuto hygienickou pomůcku používala přesně podle pokynů na příbalovém letáku.“ Mladá žena měla tak nejspíš jen smůlu.

 

 

Autor: Adéla Ondroušková