Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kůže jí roste rychleji než tělo! Vzácné onemocnění malé Anny děsí okolí

29. listopadu 2018 | 06:00

Anna měla být podle lékařů zdravé dítě. Po porodu zůstali ale všichni zděšení. Holčička trpí vzácným onemocněním kůže a rodiče tráví několik hodin denně péčí o její pokožku. Není jisté, jestli se Anna dožije dospělosti. 

Při pohledu do kočárku bychom čekali spíš široké úsměvy a šišlavé komentáře, to ale není případ téhle holčičky. Při pohledu na ni se lidé naopak děsí! Anna totiž trpí vážnou vadou kůže, tzv. ichtyózou typu harlekýn. Její rodiče neměli o onemocnění své dcery ani ponětí a po porodu dlouho očekávané dcerky se zděsili. Holčička měla zarudlé a vyvalené oči, byla celá pokrytá silnou vrstvou kůže a vypadala spíš jako malá rybka.

Tento typ ichtyózy je velmi vážný. Kůže nemocné Anny roste o dost rychleji než její tělo a rodiče tráví většinu dne péčí o její kůži. Její pokožka se musí neustále hydratovat, aby nepopraskala, a nepůsobila tak dítěti silné bolesti. Anna se musí také často koupat a permanentně promazávat. Matka nemocné holčičky zkouší všelijaké přípravky, které by dceři mohly pomoci. Nejvíce pomáhají emulze z aloe a masky z chia semínek. "Chia koupele má Anna nejraději, vždy si polovinu olíže a přijde jí to jako obrovská zábava," podotkla Annina maminka.

I když na ni někteří lidé koukají skrz prsty, pro své rodiče a dva starší bratry je Anna největším miláčkem. Je to veselé a usměvavé dítě. Ráda se koupe, fotí a nakupuje. "Je to taková malá parádnice." Život s ní je pro rodiče namáhavý, ale zároveň radostný. Délka života malé Anny je bohužel nejasná, a celá rodina se tak snaží z každé společné chvíle vyždímat co nejvíce zážitků. 

 

Autor: Adéla Ondroušková