Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Hasič popálený na 70 procentech těla se bude ženit. Hrdinou jsem vždy chtěl být, říká

9. února 2019 | 06:00

Zachraňoval lidem střechy nad hlavou a málem při tom skončil v plamenech. Daniel je statečný hasič, který se i s obrovskými popáleninami stává velkou inspirací pro mnoho dalších lidí!

Daniel Lyon miloval svou práci policisty. Měl rád to dobrodružství a každodenní vzrušení z nových akcí. Kvůli nedostatku peněz byl ale nucen pracovat i jako hasič, což pro něj znamenalo splněný sen. Daniel tvrdí, že měl jako student sice málo peněz, to ho ovšem donutilo dělat práci svých snů! Vysněná pozice hasiče se mu bohužel stala osudnou.

Jednoho dne byl Daniel vyslán k požáru do venkovské části ve Washingtonu a spolu se svými kolegy postupně ničil oheň, který jim stál v cestě. Viděli polorozpadlé domy i přírodu, která to odnesla nejvíce. Požár se ale začal rapidně zhoršovat a Daniel s kolegy nasedl do auta, aby odjeli zpět na stanici. Při zpáteční cestě je na silnici uvěznil oheň. Ze všech stran stály pekelné hradby, ze kterých se nedalo uniknout. 

Odvážný Daniel věděl, že mu jde o život, ale rozhodl se ohněm projít. Měl na sobě speciální oděv, který je ohnivzdorný, ale ani ten mu příliš nepomohl. Jakmile prošel tím šíleným žárem, uslyšel sanitku. "Probral jsem se o týden později v centru pro popálené. Vypadal jsem jako mumie! Části mého těla byly amputované. Jakmile se do něčeho takového probudíte, zažijete peklo," popisoval Daniel. 

Má popáleniny třetího stupně na sedmdesáti procentech těla. Po probuzení začínalo zdlouhavé léčení jak bolestivých popálenin, tak psychického stavu, který se kvůli smrti jeho kolegů nelepšil. Byl na všechny naštvaný, až agresivní. Z toho ho dostal jeden upřímný a ostrý proslov lékaře, který ho vrátil zpátky na zem! "Řekl mi, ať se seberu, že žiju a chodím, tak ať si přestanu stěžovat!"

A Daniel ho poslechl. Dostával od lidí mnoho dojemných dopisů, podporovala ho celá rodina i nemocniční personál, a to vedlo k úspěšným výsledkům. Daniel má znetvořené celé tělo a bude ještě muset podstoupit pár komplikovaných operací, je ale silný a statečný. Často cvičí, bude se ženit a hlavně podporuje ostatní trvale postižené lidi! Tentokrát je z něj opravdový hrdina. Přesně takový, jakým chtěl odmala být.

Autor: Adéla Ondroušková