Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Vypadalo to jako obyčejná viróza, holčička ale ochrnula! Následky si ponese celý život

26. října 2018 | 05:50

Příznaky některých vážných nemocí se občas mohou projevovat nenápadně a skoro neškodně. To byl případ čtyřleté Eliz, která bude pomoc ostatních potřebovat už po zbytek svého života. 

Elizabeth byla naprosto zdravá holčička a jako každé jiné dítě občas marodila. Poslední dobou byla ale hodně malátná a chovala se jinak. Proto vyrazili rodiče s Elizabeth k lékaři, ten ji ale poslal domů s běžnou virózou. O pár hodin později se ale stav čtyřleté Eliz velmi zhoršil.

Byla to scéna jako z hororu! Elizabeth měla během několika minut strnulý výraz v obličeji, špatně se jí dýchalo a nemohla se příliš hýbat. Otec dceru popadl a dovezl ji do nemocnice. Nesl ji jako hadrovou panenku bez života, bylo jasné, že něco není v pořádku.

V nemocnici dělali lékaři mnoho vyšetření. Ta nejdříve ukazovala na meningitidu. Diagnóza byla ve skutečnosti ale mnohem horší. Jedná se o vzácnou myelitidu, jejíž příčinou je zánět míchy. Tato nemoc vypadá přesně jako obrna! To znamená, že Eliz bude mít trvalé následky po celý svůj život.

Holčičce se špatně dýchalo, přestala hýbat pravou rukou a její nohy už také nefungovaly. Lékaři jí zavedli vyživovací sondu a připravovali rodiče na střet s realitou. Elizabeth nejspíš už nikdy nebude chodit. Neexistuje žádný lék, který by tuhle nemoc dokázal vyléčit. Tato zpráva byla pro rodiče nebohé holčičky strašlivou ránou! Oba ale doufali, že se stav jejich dcery alespoň zlepší a ona bude schopná žít bez podpory dýchání.

Elizabeth bohužel ani dnes není vyléčená a úplně zdravá nejspíš nikdy nebude. Nemůže zvednout pravou ruku a je omezená v pohybu. Dokáže už ale sama mluvit, jíst a dýchat. Dokonce se naučila znovu chodit a nyní si může zase snadno hrát. I její úsměv je zpátky, a to zákonitě opět vnáší radost do života jejím rodičům a všem blízkým příbuzným!

Autor: Adéla Ondroušková