Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Oblíbené hračky dětí, které žijí v bídě, i těch žijících v luxusu: Jak vypadají?

24. května 2018 | 06:00

Projekt Dollar Street poukazuje na to, jak žijí různé rodiny s podstatně odlišnými příjmy. Částky se pohybují od pětačtyřiceti dolarů až po deset tisíc. Jestli máte někdy pocit, že váš život nestojí za nic a nemáte dostatek peněz, pak vás některé fotografie vyvedou rychle z omylu!

Anna Rosling Rönnlund je spoluzakladatelkou nadace Gapminder, která vyvinula software Trendalyzer, který převádí mezinárodní statistiky do pohyblivých interaktivních grafů. Anna se tentokrát rozhodla jít trochu jiným směrem a vyměnila grafy a tabulky za fotografie, a vytvořila tak projekt Dollar Street.

Se svým týmem se vydala do padesáti zemí světa a navštívila dvě stě šedesát čtyři rodin s cílem nafotit jejich život. Nefotila však portréty jednotlivých členů, ale předměty, které co nejvíce vystihují život rodiny. Na snímcích tak můžeme nejčastěji vidět například boty, zubní kartáčky a hlavně dětské hračky.

Tým navštívil různé rodiny, u kterých se příjmy podstatně lišily. Částky začínaly na devětadvaceti dolarech na měsíc a končily na deseti tisících dolarů. Přestože některé rodiny na tom nejsou zrovna finančně špatně, překvapí vás, jaké dětské hračky patří mezi ty nejoblíbenější. Zároveň je zajímavé, jak jsou některé příjmy ve stejné zemi odlišné.

"Na lidi jiných kultur se často nahlíží jako na děsivé nebo exotické. Tímto projektem chceme ukázat, jak skutečně žijí. Fotografie jsou cestou, jak společnosti ukázat, jak vypadá život s různými příjmy. Projekt Dollar Street vám umožní navštívit mnoho rodin po celém světě, a to bez cestování," říká Anna.  Nahlédněte do fotogalerie a podívejte se na děti a jejich oblíbené hračky:

Autor: Aneta Valešová