Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Dojemné! Žena pomáhá holčičkám s rakovinou stát se Disney princeznami

10. března 2016 | 06:00

Není příliš holčiček, které si v dětství nepřály být princeznou. Obléknout si krásné šaty, učesat se a pořádně se načančat. A ten úsměv, kdy se z malé rošťandy stane princezna, je k nezaplacení. Právě pro ten úsměv se mladá Američanka rozhodla dělat princezny z holčiček, které v životě příliš štěstí zatím neměly.

Dvouapůlletá Lily toužila – podobně jako většina holčiček v jejím věku – stát se princeznou. Onemocněla lymfomem a její sny se začaly rozplývat ve chvíli, kdy při léčbě přišla o vlasy. Bývalé sestřičce z onkologie a matce tří dětí Holly Christensen to ale rvalo srdce, když se dívala na dceru své kamarádky, jak se trápí. 

Po celou dobu léčby s holčičkou mluvila a přemýšlela, jak by jí mohla pomoct, aby si splnila své přání. Nejhorší bylo, když viděla malou Lily bez jejích dlouhých blonďatých vlásků, smutnou z toho, že se už nemůže česat a kadeřit. Ze svých zkušeností z dětské onkologie ale Holly věděla, že takto malé děti paruku nosit nemohou, protože jejich kůže je mnohem jemnější. A navíc – asi by to působilo nepřístojně. 

Myšlenka, která mění životy
Američanka šije malým holčičkám paruky princezen, aby nebyly smutné, že přišly během léčby o vlasy.
Autor: instagram

V tu chvíli ale přišla myšlenka, která změnila nejen její život, ale i vnímání světa stovkám dalších nemocných dětí na celém světě. Z té nejjemnější vlny uháčkovala a ušila paruku, která vypadala jako vlasy Rapunzel z pohádky Na vlásku. "Malá Lily byla v sedmém nebi. Nejen díky tomu, že jí nebyla zima na hlavu, ale hlavně díky tomu, že se cítila, jako by opět měla vlasy," usmívá se Holly. 

V případě Lily vše dopadlo dobře, dnes je dlouhodobě stabilizovaná, ale myšlenka paruk se rozšířila po celém oddělení. I další holčičky, které v důsledku léčby přišly o vlasy, si přály vypadat jako princezny. A tak byla Holly najednou zaplavena žádostmi ostatních rodičů, jestli by jim nemohla ušít paruku Ariel, Elsy nebo Anny z Ledového království.  

Práce na plný úvazek

Američanka šije malým holčičkám paruky princezen, aby nebyly smutné, že přišly během léčby o vlasy.
Autor: instagram
Protože znala tuto strašnou nemoc velmi zblízka, rozhodla se vyhovět a rodinám jejich prosby splnit. A tak to došlo tak daleko, že najednou výrobou dětských princeznovských paruk začala trávit čtyřicet hodin týdně. Naštěstí má doma chápavého manžela, který ji v tom maximálně podporuje a stará se o jejich tři děti tak, aby měla Holly dostatek času. 

Holly se svou kamarádkou založila fundrisingovou stránku s názvem The Magic Yarn Project, kde shání peníze, které pokryjí výrobu paruk. Brzy se začali ozývat rodiče z celého světa a chtěli pro své děti také takovou krásnou ozdobu, která by vykouzlila jejich holčičkám úsměv na rtech. Nyní jí s výrobou pomáhá několik dobrovolníků, a tak můžou rozesílat paruky do 32 zemí celého světa. 

Nakažlivý záchvat smíchu

"Chodí mi pak fotografie rozesmátých tvářiček, a to mě neuvěřitelně naplňuje," říká Holly. Jednou jí přišel obrázek holčičky s popiskem, že od té doby, co má paruku, má nezastavitelné záchvaty hihňání a svým smíchem vždy dokáže nakazit celé okolí. Kromě toho, že to psychicky pomáhá nemocným dětem, působí to terapeuticky i na jejich rodiče, kteří vidí své děti opět šťastné. 

Svůj nápad chce rozšířit skutečně do celého světa, a tak dokonce zveřejnila tutorial, ve kterém popisuje celý návod, jak paruku vyrobit. 

Video se připravuje ...
Tutorial, ve kterém Holly vysvětluje, jak vyrobit princeznovskou paruku. • VIDEO: youtube.com
Více životních osudů poznáte v rubrice Příběhy.